Peppa Pig, Brandweerman Sam en CoComelon: het lijken allemaal onschuldige peuterseries, maar de Amerikaanse kinderontwikkelingsdeskundige Jerrica Sannes, denkt daar anders over. Volgens haar zijn de filmpjes hartstikke verslavend en slecht voor het peuterbrein.
Lees verder onder de advertentie
Op haar Instagram-pagina beoordeelt ze regelmatig peuterseries, waaronder de Netflix-hit CoComelon.
Een soort drug
“Kleine kinderen, en dan vooral baby’s en peuters, zien alleen de geluids- en lichteffecten, niet de inhoud”, begint Sannes haar bericht. “CoComelon is zo hyperstimulerend dat het werkt als een drug, een stimulerend middel.” Ze legt uit dat het brein dopamine aanmaakt tijdens schermtijd. Hoe meer prikkels, hoe groter het effect van de ‘drug’. Het gevolg? “Jonge kinderen ervaren symptomen van ontwenningsverschijnselen en raken ontregeld.”
Lees verder onder de advertentie
Verlangen naar prikkels
Bovendien hebben kinderen volgens Sannes steeds meer moeite met de snelheid (of eigenlijk: de traagheid) van het leven. “Hoe meer ze naar zulke series kijken, hoe meer de hersenen verlangen naar dezelfde hoeveelheid intense prikkels. Creatief spelen zonder entertainment wordt daardoor onmogelijk”, aldus de expert. Sannes is duidelijk: “CoComelon is gevaarlijk en zal waarschijnlijk zorgen voor een generatie kinderen met gedrags- en aandachtsproblemen.”
Ook over de bekende kleuter- en peuterseries Peppa Pig, Brandweerman Sam en De Octonauten, is ze niet te spreken. De grootste boosdoeners zijn extreem korte scènes van een paar seconden en een overkill aan prikkels. Ook filmpjes waarin mensen gered moeten worden, zorgen voor stress bij kinderen. “Het kan verschillende gedragsproblemen veroorzaken. Een kind zal die verhalen proberen te verwerken door achter mensen aan te rennen, ze ‘gevangen’ te nemen en te commanderen”, aldus Sannes. Haar aanraders voor kinderen? Series als TrashTruck, Raad eens hoeveel ik van je hou en Stella & Sam.
Yolanthe Cabau is niet alleen een succesvolle actrice, presentatrice én Kek Mama columnist, maar vooral een liefdevolle moeder. Haar zoontje Xess Xava, die ze samen met ex-man Wesley Sneijder heeft, is haar grote trots. Maar zoals dat tegenwoordig helaas vaker gaat op sociale media, krijgt ook hij te maken met ongevraagde meningen en ongepaste opmerkingen.
Soms doe je als ouders iets waar je later spijt van hebt. Of waar je je enigszins voor schaamt. Zo ook Dilara, die door een actie niet bepaald meer goed bekend staat op de school van haar dochters.
Je kent het wel: je doet even snel een boodschap en tegen de tijd dat je thuiskomt, is er een klein drama ontstaan. Maar dit keer geen omgekieperd pak melk of een kleuter die zijn knuffel kwijt is. Nee, er is ingebroken! Of toch niet?
Als de school belt flitsen er tachtig scenario’s door je hoofd, geen van alle goede. Gelukkig is er niet altijd sprake van rampspoed. Zoals bij Mieke (39), moeder van Merel (15) en Xavi (3).
Marloes (33) is redacteur bij Kek Mama en woont met vriend, peuter (3) en baby (10 maanden) in Arnhem. Ze schrijft in haar columns over hoe ze het hoofd boven water houdt in haar chaotische gezinsleven en de overgang van één naar twee kinderen. Deze week over: de eerste wendag op de basisschool.
Patrick (53) is schrijver van romans en freelance tv-redacteur. Hij woonde over de hele wereld en heeft vijf kinderen. Voor zijn column put hij uit een oneindige bron van even herkenbare als opmerkelijke verhalen over het vaderschap.