‘Help mijn kind is angstig’: Orthopedagoog geeft advies

19.08.2024 09:00

Valerie (28) is een orthopedagoog die graag buiten de gebaande paden denkt en nieuwe inzichten in haar werk met kinderen brengt. In haar vrije tijd reist ze en ontdekt nieuwe culturen, die ze meeneemt in haar werk. Valerie inspireert moeders om creatief en bewust te zijn in het ouderschap.

Ouderschap is vaak een flinke puzzel, vooral als je kleintje worstelt met angstige gevoelens. Hoe vind je de juiste balans tussen bescherming en zelfstandigheid? En hoe zorg je ervoor dat je kind zich gezien en gehoord voelt? Geen paniek, hier komen een paar praktische tips om je op weg te helpen.

Lees ook – Is jouw kind bang voor dieren? Dit kun je eraan doen

Herken de angst

Allereerst: hoe herken je angst bij je kind? Soms is het zo simpel als je kind dat zegt, maar vaak blijkt angst zich op andere manieren te uiten. Jonge kinderen hebben misschien nog niet de woorden, maar kunnen buikpijn of hoofdpijn ervaren, of je merkt dat ze zich terugtrekken of soms boos worden. Het is belangrijk om deze signalen op te merken, zodat je kunt ingrijpen waar nodig.

Creëer een veilige thuisomgeving

Zorg ervoor dat je een veilige haven biedt. Dit betekent open communicatie en een empathische benadering. Praat met je kind over zijn angsten, en deel gerust ook je eigen ervaringen – hoe jij met angst omging kan inspirerend zijn. Een geruststellende sfeer helpt je kind om zich gehoord te voelen en moedigt hem aan om open te zijn over zijn zorgen.

Lees ook – Jouw kind bang voor de tandarts? Neem ‘m mee naar de kindertandarts

Wees het goede voorbeeld

Je kind kijkt naar jou voor hoe te reageren op angstige situaties. Dus als jij paniekzaaiend omgaat met je eigen angsten, is de kans groot dat je kind dat gedrag overneemt. Probeer kalm te blijven en laat zien hoe jij met stress omgaat.

Vind de balans

Het kan verleidelijk zijn om je kind tegen alles te willen beschermen, maar te veel bescherming kan de angst juist versterken. Help je kind zijn zelfvertrouwen op te bouwen door hem te steunen bij het aangaan van zijn angsten. Geef ruimte voor zelfstandigheid, maar zorg er wel voor dat hij weet dat hij altijd op je kan rekenen. Kleine stapjes zijn het allerbelangrijkste – dwing niks af, maar moedig aan en vier de vooruitgang.

Lees ook – Patrick: ‘Gaat die angst om je kinderen ooit over?’

Handige Strategieën

  1. Ademhalingsoefeningen: Leer je kind rustig en diep ademhalen om de stress te verminderen.
  2. Ontspanningstechnieken: Laat hem zijn spieren aanspannen en ontspannen voor wat fysieke rust.
  3. Afleiding: Muziek of een andere activiteit kan helpen om de aandacht van de angst af te leiden.
  4. Visualisatie: Laat je kind zich een fijne plek voorstellen en vraag hem om de details te beschrijven. Wat hoort hij? Wat voelt hij?
  5. Positieve zelfpraat: Moedig je kind aan om negatieve gedachten om te zetten in positieve affirmaties.

Als niets helpt

Als je merkt dat geen enkele strategie lijkt te werken en de angst blijft aanhouden, is het tijd om professionele hulp te zoeken. Een specialist kan samen met jullie op zoek naar effectieve oplossingen en het emotionele welzijn van je kind verbeteren.

In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.