Uit angst voor corona worden veel kinderen met een loopneus of kuchje geweerd op scholen en bij de kinderopvang. Onnodig, zeggen verschillende artsen nu.
Lees verder onder de advertentie
Volgens de Nederlandse Vereniging voor Infectieziektenbestrijding (NVIB) en AJN Jeugdartsen Nederland is het risico dat kinderen met verkoudheidsklachten andere kinderen besmetten, erg laag. Het is dus ook niet nodig om een kind met een snottebel thuis te houden, zoals in het protocol van het RIVM staat.
Lees verder onder de advertentie
De beide verenigingen pleiten er dan ook voor om de landelijke regels aan te passen. Het is volgens hen niet goed voor de ontwikkeling van een kind als hij niet naar de opvang kan en als zijn ouders thuis moeten blijven, is dat nadelig voor de economie.
Traumatiserend
Volgens de NVIB en AJN worden veel baby’s en kleine kinderen de laatste tijd getest op het coronavirus, zodat zij bij een negatief resultaat weer naar de opvang kunnen gaan. ‘Maar de test zelf is voor kinderen op zijn minst onaangenaam tot soms zelfs traumatiserend’, zeggen ze.
Ook zouden de tests weinig toevoegen aan de strijd tegen het coronavirus en is de testcapaciteit op andere plekken harder nodig.
Testen bij meerdere klachten
Het voorstel van de beide verenigingen is om kinderen alleen weg te houden bij de opvang als een volwassene uit hun directe omgeving mogelijk het coronavirus heeft. Is de test van die persoon negatief, dan kan het kind weer naar de opvang gaan.
Lees verder onder de advertentie
Ook stellen ze voor om kinderen tot vier jaar alleen te testen als ze naast verkoudheidsklachten ook koorts hebben.
Iedere zwangere vrouw droomt van haar perfecte babyshower: een feest vol liefde, verrassingen en alle aandacht voor haar en de baby. Maar wat als je die bijzondere dag ineens moet delen?
Daniel (38) dacht dat hij het allemaal voor elkaar had: een lieve vrouw, een zoontje van vier en pas een tweede kindje erbij. Maar waar het gezin op het eerste gezicht compleet leek, begon het van binnen langzaam uit elkaar te vallen.
Het kabinet presenteert de voorjaarsnota met maatregelen die de portemonnee van veel Nederlanders raken. Belastingverhogingen en een verlaging van het kindgebonden budget staan centraal in de plannen om de begroting sluitend te krijgen.
Iedere ouder maakt fouten. Kleine, grote, gênante – het hoort erbij. En meestal kun je er achteraf hartelijk om lachen. Maar soms ook niet. Carlijn baalt nog altijd dat haar dochter zilveren tanden heeft door haar fout.
Iedereen kent er wel een: een verwend kind. En niemand van ons vindt verwende kinderen leuk, toch? We willen dus ook zeker niet dat ónze kinderen ineens verwend gedrag gaan vertonen.