Artsen van de Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde (NVK) doen een dringende oproep: hou knoopcelbatterijen uit de buurt van kinderen. Het inslikken van de ronde, platte vormpjes kan namelijk ernstige gevolgen hebben.
Lees verder onder de advertentie
Niet bedoeld als speelgoed
De NVK vermoedt dat kinderen steeds vaker spelen met spullen die niet bedoeld zijn als speelgoed: rekenmachines, bijvoorbeeld. Of fototoestellen en fietslampjes. Juist in deze apparaten zit geen kindveilige sluiting, waardoor de kleine, glimmende batterijtjes er makkelijk uit kunnen vallen.
Lees verder onder de advertentie
Ernstige gevolgen
Alleen al vorig jaar werden zeker 57 kinderen behandeld door een arts na het inslikken van de kleine batterijen. Maar daar blijft het niet bij, want sinds 2008 zijn zeker zestien kinderen in Nederland ernstig gehandicapt geraakt na zo’n soortgelijk incident. Twee kinderen overleden aan de gevolgen hiervan, bevestigt een woordvoerder van de NVK.
Volgens kinderarts in het AMC Angelika Kindermann, die ook voor het NVK het onderzoek leidt, maken de batterijen schade op drie manieren. “Ze drukken op de slokdarm. Dan lekken ze een chemisch, erg etsend, stofje. En ze zijn elektrisch geladen, wat elektrische schade geeft aan de slokdarm. Dit alles kan ervoor zorgen dat er een gat in de slokdarm ontstaat, wat altijd tot een ontsteking zal leiden.” Ze vervolgt: “En het kan verder doorbranden naar de luchtpijp en de hoofdslagader.”
Een kinderwens hebben is een verlangen dat diep van binnen kan branden. Maar wat als jouw wens zó groot is, dat je een grens overschrijdt? Anna (28) deelt haar verhaal over een beslissing die haar leven voorgoed veranderde – en waar ze nog steeds mee worstelt.
Als je de vieze was in de droger doet of tandpasta op je gezicht smeert, betekent dat niet dat je langzaam gek aan het worden bent. Het betekent dat je honderdduizend ballen tegelijk in de lucht houdt. Mag het dan alsjeblieft een keertje misgaan, ja?
We hoeven het jullie niet te vertellen, maar het leven met kinderen is duur. En het wordt alleen nog maar duurder, want de vaste lasten gaan ook in 2025 weer flink omhoog.
Een onbegrijpelijk fenomeen. Zo noemt presentator en ondernemer Kaj Gorgels het vaderschap. In Switched-On de podcast vertelt hij meer over hoe hij de eerste maanden met zijn zoon beleefde en wat zijn allergrootste missie is als kersverse vader.