Als draagmoeder kunnen nieuwsgierige vragen van vreemden regelmatig voorkomen. Dit geldt vooral wanneer je dochter een spontane opmerking maakt die onverwachte reacties oproept.
Lees verder onder de advertentie
Lianne (33), moeder van Evi (8) en Lexi (8), draagmoeder van Tom (3).
“Vier jaar geleden was ik hoogzwanger van Tom. Dit was een zogeheten draagmoederzwangerschap; ik droeg de baby van vrienden. Samen met de wensvaders huurden we nog even een huisje op een vakantiepark.
Lees verder onder de advertentie
O, maar deze houden we niet
Op een ochtend namen Evi en ik een kijkje bij de paarden. Evi mocht op een paardje rijden en de begeleidster begon een gesprekje met haar over mijn bolle buik: ‘Wat leuk, krijg je een broertje of zusje?’ ‘Nee’, antwoordde Evi, ‘ik heb al een zusje en die is thuis.’ Dame: ‘Maar ik bedoel de baby in mama’s buik.’ Zegt Evi langs haar neus weg: ‘O, maar deze houden we helemaal niet.’ Alsof het om een nestje puppy’s ging waarvan we de hondjes allemaal weggaven.
Lees verder onder de advertentie
De paardenmevrouw verschoot van kleur. Stamelend: ‘Huh, jullie houden de baby niet?’ Toen heb ik het verhaal maar uitgelegd. Ze reageerde zoals iedereen dat doet met ‘dat zou ik nooit kunnen’ en vond het allemaal heel bijzonder en speciaal.
Voor Evi was en is het volstrekt normaal. Ze is vanaf het begin betrokken geweest bij ons draagavontuur. Ze wist dat de baby alleen in mijn buik logeerde en daarna naar zijn vaders zou gaan. Destijds noemde ze het ook ‘de baby van Sjors en Aart’ en refereerde nooit als broertje of zusje aan hem. Dit is meteen na de geboorte veranderd. Al in het ziekenhuis noemde ze Tom haar broertje. Maar ze begrijpt precies hoe het zit.
Lees verder onder de advertentie
Zijn echte huis
Nadat we de kraamweek met zijn allen hadden doorgebracht, kwam het moment dat Tom en zijn papa’s naar huis gingen. Dat leverde geen drama’s op. Kinderen zijn wat dat betreft flexibel en denken puur in liefde. Op het moment dat ze wegreden zei Evi: ‘Je hebt het goed gedaan mama, nu gaat Tom naar zijn echte thuis.’”
Lees verder onder de advertentie
Michelle werd ook gevraagd om draagmoeder te zijn, namelijk voor haar zus. Dat weigerde ze. Je leest haar verhaal hier.
Genoeg vrouwen doen het weleens: stiekem in zijn telefoon kijken. Niet omdat ze op zoek zijn naar ellende, maar omdat er iets wringt. Een gevoel. Iets wat niet helemaal klopt. Het overkwam Iris. En voor ze het wist, zat ze in zijn telefoon, op zoek naar antwoorden waar ze helemaal niet voor was.
Kijk, we maken allemaal weleens fouten als ouder. Het hoort erbij. Maar sommige gewoontes kunnen — als je ze keer op keer herhaalt — je kind echt schade toebrengen. Emotioneel. Mentaal. En op de lange termijn.
Je kind hoeft echt niet op zijn of haar vierde een businessplan te schrijven of knuffels te coachen met post-its op hun voorhoofd om later succesvol te worden.
Marloes (33) is redacteur bij Kek Mama en woont met vriend, peuter (4) en baby (11 maanden) in Arnhem. Ze schrijft in haar columns over hoe ze het hoofd boven water houdt in haar chaotische gezinsleven en de overgang van één naar twee kinderen. Deze week over de eerste schooldag
We doen allemaal ons best, maar eerlijk is eerlijk: sommige moeders zijn nét een tikkie… intenser. Je weet wel, de moeders die bij elke nies al googelen of het kinkhoest is. De moeders die hun kind een helm willen opzetten om naar de speeltuin te gaan. Grote kans dat als je overbezorgd bent, je sterrenbeeld […]