Verwacht je in 2022 een kindje? Grote kans dat je al van alles aan het regelen bent, van meubels voor de kinderkamer tot de schattigste babykleding. Maar vergeet niet om ook je zorgverzekering te checken.
Lees verder onder de advertentie
Zó past de dekking goed bij de komst van je baby.
1. Alleen aan het einde van het jaar overstappen
Ieder jaar kun je tussen 12 november en 31 december overstappen naar een andere zorgverzekering. Dit geldt ook als je zwanger bent. Je hebt dan alle tijd om een passende verzekering te kiezen. Het is verstandig om goed te vergelijken welke zorgverzekering het beste past bij je nieuwe gezinssituatie.
Lees verder onder de advertentie
2. Wat krijg je vergoed?
Zorg in Nederland is goed geregeld. Vanuit de basisverzekering krijg je veel vergoed rondom je zwangerschap en bevalling. Denk aan kraamzorg, hulp van verloskundigen, noodzakelijke echo’s, een thuisbevalling of fysiotherapie bij zwangerschapsincontinentie. Houd er wel rekening mee dat er een eigen bijdrage kan gelden. Dat is bijvoorbeeld het geval bij kraamzorg en een bevalling in het ziekenhuis zonder medische indicatie. Voor deze kosten kun je wel een aanvullende verzekering nemen.
Kies je voor een aanvullende verzekering? Dan kun je daarmee een vergoeding krijgen voor zwangerschapscursussen. Dat is handig ter voorbereiding op de bevalling. Daarnaast zijn er ook cursussen die na de bevalling goed van pas komen, zoals EHBO voor kinderen. Sommige verzekeraars vergoeden zelfs een cursus babymassage. De moeite waard om te checken.
Lees verder onder de advertentie
4. Kijk naar het eigen risico
Heb je normaal gesproken niet zoveel zorg nodig? Dan kan het zijn dat je je eigen risico hebt verhoogd. De meeste zorg rondom je zwangerschap is vrijgesteld van het eigen risico. Het is dus niet per se nodig om dit te verlagen. Je kunt met deze handige tool van Independer berekenen wat voor jou het meest geschikte eigen risico is.
Lees verder onder de advertentie
Tip: vergeet je pasgeboren baby niet bij te schrijven op je zorgverzekering. Kinderen tot 18 jaar zijn gratis meeverzekerd, maar niet automatisch. Je kunt dit tot vier maanden na de geboorte doen.
Iedere zwangere vrouw droomt van haar perfecte babyshower: een feest vol liefde, verrassingen en alle aandacht voor haar en de baby. Maar wat als je die bijzondere dag ineens moet delen?
Het kabinet presenteert de voorjaarsnota met maatregelen die de portemonnee van veel Nederlanders raken. Belastingverhogingen en een verlaging van het kindgebonden budget staan centraal in de plannen om de begroting sluitend te krijgen.
Iedere ouder maakt fouten. Kleine, grote, gênante – het hoort erbij. En meestal kun je er achteraf hartelijk om lachen. Maar soms ook niet. Carlijn baalt nog altijd dat haar dochter zilveren tanden heeft door haar fout.
Daniel (38) dacht dat hij het allemaal voor elkaar had: een lieve vrouw, een zoontje van vier en pas een tweede kindje erbij. Maar waar het gezin op het eerste gezicht compleet leek, begon het van binnen langzaam uit elkaar te vallen.
Een fijne oppas vinden is een zegen. Want als ouder is het een klein wonder als je iemand vindt die je leuk vindt, betrouwbaar is én altijd beschikbaar. Maar soms bezorgt zo’n zegen je ook bijna een hartaanval. Als je een Tikkie van 800 euro krijgt bijvoorbeeld.
Nog één mep en ik vertrek, dacht Yvonne (39) steeds. Toen vier jaar later – vele klappen en vernederingen verder – haar man Ivar ook een tik gaf aan dochter Milou (nu 5), had ze eindelijk de moed hem te verlaten.