Baby op komst? Zó kun je je huisdier daarop voorbereiden

hond zwangerschap zwangerschapsjeans
Maike Abma
Maike Abma
Leestijd: 4 minuten

Een baby brengt behoorlijk wat veranderingen met zich mee, ook voor je huisdier. Plots moet je harige vriend ruimte maken voor een nieuw gezinslid. En da’s best even wennen. Dít kun je doen om je huisdier voor te bereiden op de komst van een kleintje.

Lees verder onder de advertentie

Voor je het weet is het dikke mik tussen die twee.

Kijk naar het gedrag van je huisdier

Stel, je bent een paar maanden zwanger: dan heb je nog even de tijd om aan het gedrag van je huisdier te werken. Misschien vind je het nu heel gezellig dat je hond op de bank of op bed slaapt, maar als je eenmaal een baby hebt niet meer. Een goed moment om dat af te leren, dus. Check het gedrag van je hond ook eens tijdens het uitlaten. Trekken aan de riem kan bijvoorbeeld vervelend zijn als jij achter een kinderwagen loopt. Je kunt zelfs professionele hulp inschakelen om je hond te trainen. Hoe een kat op een baby reageert, is deels genetisch bepaald, maar hangt ook af van z’n persoonlijkheid en eerdere ervaringen in de socialisatieperiode van de kat (tussen de twee en zeven weken na z’n geboorte). Hoewel je een kat kunt voorbereiden op de komst van een baby kan het zijn dat je harige vriend het nieuwe gezinslid niet accepteert. Sommige mensen kiezen er dan – hoe pijnlijk ook – voor om een nieuw thuis te zoeken voor hun kat. Het is altijd goed om zo’n beslissing te bespreken met een dierenarts.

Lees verder onder de advertentie

Laat je huisdier wennen aan de babyspullen

Een babykamer, kinderwagen, box in de woonkamer: voor een baby heb je véél spullen nodig. En die spullen kunnen voor onrust zorgen bij je huisdier. De zwangerschap is een goed moment om je hond of kat te laten wennen aan al die babyspullen. Komt er een box in de woonkamer te staan? Zet ‘m dan een paar weken of maanden voor de bevalling neer, zodat je viervoeter eraan kan wennen. Dat geldt trouwens ook voor andere grote en indrukwekkende spullen, zoals de kinderwagen. Loop daarmee alvast wat rondjes door het huis of de tuin om te zien hoe je huisdier daarop reageert. Is je hond of kat gewend om overal door het huis te lopen, maar vind je het niet fijn als-ie straks in de babykamer rondsnuffelt? Dan is het goed om die kamer alvast te markeren als verboden terrein. Zorg wel dat je in plaats daarvan een ander lekker plekje voor ‘m creëert. Katten vinden het bijvoorbeeld fijn om zich te ‘verstoppen’ op een veilige plek, zoals op een kast of in een doos. Goed om te weten: voor een binnenkat kan een verandering, zoals een nieuw gezinslid, nóg heftiger zijn dan voor een buitenkat. Voor een hond kan het handig zijn om een bench aan te schaffen, zodat hij een veilige plek heeft als jij even niet kunt opletten. Laat hem daar tijdens de zwangerschap al aan wennen.

Lees verder onder de advertentie

Lees ook 7x tips om je hond te laten wennen aan de baby

Laat je huisdier wennen aan babygeluiden

Het geluid van een huilende baby is – op z’n zachtst gezegd – even wennen. Ook voor je huisdier, bij wie het gehoor soms nog beter ontwikkeld is. En omdat-ie de komende tijd regelmatig gehuil en gekrijs zal horen, is het goed om hem alvast te laten wennen. Laat daarom regelmatig een geluidsfragment van een huilende baby horen, zodat je hond of kat straks minder schrikt van het geluid. Belangrijk: beloon je huisdier altijd voor goed gedrag.

Lees verder onder de advertentie

Pas het ritme aan

De komst van een baby gooit je oude ritme volledig op z’n kop. En dus indirect ook dat van je huisdier. De kans is groot dat je hond nu op een ander tijdstip uitgelaten wordt, bijvoorbeeld omdat je baby nét slaapt. Door het ritme tijdens de zwangerschap alvast geleidelijk aan te passen, staat je hond na de geboorte niet ineens voor verrassingen. Je wilt namelijk voorkomen dat je hond de baby associeert met iets negatiefs, namelijk het wegvallen of uitstellen van leuke dingen, zoals een stuk wandelen. Ook een kat moet er behoorlijk aan wennen dat hij niet langer in het middelpunt van de belangstelling staat. Waar je eerst misschien zeeën van tijd had om hem te knuffelen en te vermaken, ben je nu druk met dat hummeltje op je arm. Is je kat eraan gewend om elk moment van de dag aandacht te krijgen? Dan is het verstandig om die aandacht in de maanden voor de bevalling steeds een klein beetje af te bouwen. Dat klinkt onaardig, maar zo laat je een kat wennen aan een ander ritme, en daar houden ze van. Bron: Dierenkliniek Kenaupark, LICG Meer Kek Mama? Neem nu een abonnement en profiteer van leuke aanbiedingen!

Lees verder onder de advertentie

Lees verder onder de advertentie

Meest bekeken