Hoe communiceer je met je baby als hij nog niet kan praten? Simpel: met gebaren. Hoe dat precies werkt, lees je hier.
Lees verder onder de advertentie
Wat zijn babygebaren precies?
Bij gebarentaal denk je misschien aan gebarentaal voor doven- en slechthorenden, maar babygebarentaal werkt net even anders. Het gaat namelijk om ondersteunende gebaren. Ze vervangen dus niet wat jij zegt, maar vormen een toevoeging aan de belangrijkste woorden in de zinnen die jij zegt.
De gebaren gebruik je om de periode te overbruggen van taal begrijpen, naar kunnen spreken. Want een kind kan pas praten rond een jaar of anderhalf, maar communiceren gaat al vanaf heel jonge leeftijd. En dat doet je baby graag: vanaf zes maanden gaat hij begrijpen wat je zegt en wil hij met je delen wat hij beleeft en wat hij nodig heeft. Zo’n twee maanden later kan je kind zichzelf uitdrukken met gebaren.
Volgens wetenschappelijk onderzoek bevorderen gebaren de taal- en spraakontwikkeling van je kind op jonge leeftijd. Ook heeft je kind als hij wat ouder is een voorsprong in lezen, schrijven en spreken, vergeleken met kinderen die niet gebruik maakten van gebaren. En – ook wel zo prettig – het zorgt voor minder frustraties bij jezelf: door te communiceren met gebaren, begrijpen je baby en jij elkaar sneller.
Lees verder onder de advertentie
Hoe werkt het?
Een kort stappenplan om met je baby te gaan starten met gebaren:
Start met minimaal twaalf gebaren en kies woorden die vaak voorkomen, zoals eten. Zet daarbij je duim en wijsvinger tegen elkaar en beweeg twee keer richting je mond.
Zorg er voor dat je gebaren en woorden tegelijkertijd gebruikt: zeg het woord dus als je het gebaar maakt.
Herhaal woorden en gebaren, zodat je baby ze goed aan elkaar kan verbinden
Help je baby door zijn handjes vast te pakken en samen het gebaar te maken
Voeg regelmatig nieuwe gebaren toe om je kind te prikkelen nieuwe gebaren bij te leren
Je kunt ook een cursus volgen om babygebaren te leren. Klik hier om te kijken waar dit bij jou in de buurt kan.
Als moeder zou je je soms het liefst willen opsplitsen om je kind niet achter te hoeven laten, ook al weet je dat ie in goede handen is. Vooral bij oma. Althans, dat hoop je dan altijd maar. Toen Vanessa (35) thuis kwam, was de oppas van haar driejarige zoontje nergens te bekennen..
Een kraamcadeau is een goedbedoelde verrassing voor de kersverse ouders en de pasgeboren spruit, maar soms krijg je iets waar je totaal niet op voorbereid bent. Hannelore (37) wist niet goed hoe ze moest reageren op het kraamcadeau van haar tante.
Serena Verbon (Beautylab) heeft op haar achtendertigste haar hypotheek – als single mom! – afgelost. Hoe heeft ze dit gedaan en is dat voor anderen ook verstandig om te doen?
Eva kreeg toen ze zwanger was hyperemesis gravidarum: extreme misselijkheid en overgeven tijdens de zwangerschap. Alsof dit nog niet erg genoeg was, geloofde haar leidinggevende niet dat ze echt zo erg en zo vaak ziek was en werd ze uiteindelijk ontslagen. Pure zwangerschapsdiscriminatie.