Hoe communiceer je met je baby als hij nog niet kan praten? Simpel: met gebaren. Hoe dat precies werkt, lees je hier.
Lees verder onder de advertentie
Wat zijn babygebaren precies?
Bij gebarentaal denk je misschien aan gebarentaal voor doven- en slechthorenden, maar babygebarentaal werkt net even anders. Het gaat namelijk om ondersteunende gebaren. Ze vervangen dus niet wat jij zegt, maar vormen een toevoeging aan de belangrijkste woorden in de zinnen die jij zegt.
De gebaren gebruik je om de periode te overbruggen van taal begrijpen, naar kunnen spreken. Want een kind kan pas praten rond een jaar of anderhalf, maar communiceren gaat al vanaf heel jonge leeftijd. En dat doet je baby graag: vanaf zes maanden gaat hij begrijpen wat je zegt en wil hij met je delen wat hij beleeft en wat hij nodig heeft. Zo’n twee maanden later kan je kind zichzelf uitdrukken met gebaren.
Volgens wetenschappelijk onderzoek bevorderen gebaren de taal- en spraakontwikkeling van je kind op jonge leeftijd. Ook heeft je kind als hij wat ouder is een voorsprong in lezen, schrijven en spreken, vergeleken met kinderen die niet gebruik maakten van gebaren. En – ook wel zo prettig – het zorgt voor minder frustraties bij jezelf: door te communiceren met gebaren, begrijpen je baby en jij elkaar sneller.
Lees verder onder de advertentie
Hoe werkt het?
Een kort stappenplan om met je baby te gaan starten met gebaren:
Start met minimaal twaalf gebaren en kies woorden die vaak voorkomen, zoals eten. Zet daarbij je duim en wijsvinger tegen elkaar en beweeg twee keer richting je mond.
Zorg er voor dat je gebaren en woorden tegelijkertijd gebruikt: zeg het woord dus als je het gebaar maakt.
Herhaal woorden en gebaren, zodat je baby ze goed aan elkaar kan verbinden
Help je baby door zijn handjes vast te pakken en samen het gebaar te maken
Voeg regelmatig nieuwe gebaren toe om je kind te prikkelen nieuwe gebaren bij te leren
Je kunt ook een cursus volgen om babygebaren te leren. Klik hier om te kijken waar dit bij jou in de buurt kan.
Een fijne oppas vinden is een zegen. Want als ouder is het een klein wonder als je iemand vindt die je leuk vindt, betrouwbaar is én altijd beschikbaar. Maar soms bezorgt zo’n zegen je ook bijna een hartaanval. Als je een Tikkie van 800 euro krijgt bijvoorbeeld.
Zangeres Eva Simons, die dit jaar de rol van Maria speelt in The Passion, deelt een intens persoonlijk verhaal. Tijdens een repetitie voor de paasvertelling kreeg ze een miskraam. “Het was intens verdrietig.”
Weet je wat jij op dinsdag moet doen? Nee, geen was vouwen of kind nummer drie ophalen van zwemles. Dinsdag is dé dag om je vakantie te boeken. Dat is niet zomaar een moedergevoel, maar keihard onderzocht door de CheapTickets.nl.
Iedere ouder maakt fouten. Kleine, grote, gênante – het hoort erbij. En meestal kun je er achteraf hartelijk om lachen. Maar soms ook niet. Carlijn baalt nog altijd dat haar dochter zilveren tanden heeft door haar fout.
“Ik vroeg het eigenlijk gewoon voor de grap…” Dat schrijft de 28-jarige Natallia Tarrien over het moment dat ze ChatGPT raadpleegde vanwege een vreemd gevoel in haar kaak. Wat begon als een onschuldig gesprekje met een chatbot, eindigde met een spoedopname, een bevalling en… het redden van haar leven.
Het kabinet presenteert de voorjaarsnota met maatregelen die de portemonnee van veel Nederlanders raken. Belastingverhogingen en een verlaging van het kindgebonden budget staan centraal in de plannen om de begroting sluitend te krijgen.