Hoe communiceer je met je baby als hij nog niet kan praten? Simpel: met gebaren. Hoe dat precies werkt, lees je hier.
Lees verder onder de advertentie
Wat zijn babygebaren precies?
Bij gebarentaal denk je misschien aan gebarentaal voor doven- en slechthorenden, maar babygebarentaal werkt net even anders. Het gaat namelijk om ondersteunende gebaren. Ze vervangen dus niet wat jij zegt, maar vormen een toevoeging aan de belangrijkste woorden in de zinnen die jij zegt.
De gebaren gebruik je om de periode te overbruggen van taal begrijpen, naar kunnen spreken. Want een kind kan pas praten rond een jaar of anderhalf, maar communiceren gaat al vanaf heel jonge leeftijd. En dat doet je baby graag: vanaf zes maanden gaat hij begrijpen wat je zegt en wil hij met je delen wat hij beleeft en wat hij nodig heeft. Zo’n twee maanden later kan je kind zichzelf uitdrukken met gebaren.
Volgens wetenschappelijk onderzoek bevorderen gebaren de taal- en spraakontwikkeling van je kind op jonge leeftijd. Ook heeft je kind als hij wat ouder is een voorsprong in lezen, schrijven en spreken, vergeleken met kinderen die niet gebruik maakten van gebaren. En – ook wel zo prettig – het zorgt voor minder frustraties bij jezelf: door te communiceren met gebaren, begrijpen je baby en jij elkaar sneller.
Lees verder onder de advertentie
Hoe werkt het?
Een kort stappenplan om met je baby te gaan starten met gebaren:
Start met minimaal twaalf gebaren en kies woorden die vaak voorkomen, zoals eten. Zet daarbij je duim en wijsvinger tegen elkaar en beweeg twee keer richting je mond.
Zorg er voor dat je gebaren en woorden tegelijkertijd gebruikt: zeg het woord dus als je het gebaar maakt.
Herhaal woorden en gebaren, zodat je baby ze goed aan elkaar kan verbinden
Help je baby door zijn handjes vast te pakken en samen het gebaar te maken
Voeg regelmatig nieuwe gebaren toe om je kind te prikkelen nieuwe gebaren bij te leren
Je kunt ook een cursus volgen om babygebaren te leren. Klik hier om te kijken waar dit bij jou in de buurt kan.
Is jouw partner altijd degene die je verrast met een romantisch gebaar? Een onverwacht cadeautje, een avondje fancy uiteten of zelfs een ontbijtje op bed. Sommige mannen lijken gewoon geboren voor romantiek. En ja hoor, je sterrenbeeld speelt daar zeker een rol in.
Van eenhoorns tot Elmo en van Paw Patrol tot prinsessen. Elke peuter komt in een fase waarin hij of zij enthousiast wordt van specifieke dingen. Daarom delen we iedere week een leuke peuterpassie van onze lezers, want soms zijn ze wel héél bijzonder.
Doe jij als moeder het meest in huis? Van de kinderen naar school brengen tot de boel netjes houden? En merk je dat je partner niet altijd even enthousiast is om de handen uit de mouwen te steken? Het ligt niet aan hem, het ligt aan de sterren. Mannen met deze sterrenbeelden zijn namelijk luie […]
Of je kind nu een echte fijnproever of een kieskeurige eter is, het menu van je kleintje kan een enorme zoektocht zijn. Wat eet een dreumes op een dag? En hoeveel eet een peuter nou écht? Wij geven je een realistisch kijkje in de keuken van andere ouders. Deze week het menu van Pippa.
Dat het ouderschap zwaar is, zal weinig moeders verbazen. Maar wist je dat meer dan 1 op de 4 moeders tijdens het voeden in slaap valt? Begrijpelijk? Absoluut. Maar ook risicovol, zeggen experts tegen Parents. Zo houd je volgens hen jezelf én je baby veilig.