Is het moment aangebroken dat je kleintje mag gaan proeven van al het lekkers dat wij ook eten? Mijlpaal! Een superleuke periode waarin je kind met nog meer zintuigen de wereld kan gaan ontdekken. Die eerste babyhapjes zijn dus bijzonder, maar wat geef je nou wel en wat vooral niet aan je baby te eten?
Lees verder onder de advertentie
Om je het nodige speurwerk te besparen, zetten we hieronder in een handig overzicht neer welke eerste babyhapjes je gewoon kan geven aan je baby. Ook laten we je weten waar je beter nog even mee kan wachten. Uiteindelijk heeft je kindje zo genoten van die explosie aan verschillende smaken, dat het alles mag eten wat de pot schaft. Of het dat ook echt doet is natuurlijk nog maar de vraag…
Lees verder onder de advertentie
Maar, de goede start is er met deze eerste hapjes die je aan je baby kan geven.
Handig overzicht: de eerste babyhapjes
Wanneer je kindje zo’n vier maanden is, mag je beginnen met de eerste babyhapjes. We zeggen ‘mag’, want het hoeft nog niet. Kan je baby zitten en goed slikken, dan kan het in ieder geval al. Kijk ook of je baby al signalen laat zien dat het interesse heeft in eten. Wanneer je mini jouw eten uit je mond kijkt, dan is hij of zij er waarschijnlijk wel klaar voor. Anders wacht je nog even. Begin met de babyhapjes voordat je baby zes maanden oud is, want dan is de vaste voeding echt een aanvulling op borst- of flesvoeding.
Lees verder onder de advertentie
Babyhapjes voor 4 tot 6 maanden
Tot die tijd zijn het oefenhapjes. Kies voor die allereerste babyhapjes voor iets neutraals zodat de overgang van smaken (van borst- of flesvoeding) niet meteen heel groot is. Denk aan:
klein stukje brood gedoopt in borst- of flesvoeding
Geschikte fruitsoorten om de babyhapjes mee te starten
meloen
banaan
peer
perzik
Daarna kun je overgaan op fruitsoorten die minder zacht van smaak zijn. Zoals frambozen, aardbeien, appel (dit kan je even stomen zodat het zacht wordt), mango en kiwi. Snijd druiven altijd klein vanwege stikgevaar.
Lees verder onder de advertentie
Geschikte groentesoorten voor de eerste oefenhapjes
erwtjes
avocado
bloemkool
pompoen
wortels
zoete aardappel
Andere soorten groente mag je ook al geven, maar kies bijvoorbeeld eerst voor bovenstaande zachte smaken. Probeer daarna groentes met een uitgesproken smaak zoals spinazie, bietjes en broccoli. Pas op met snoeptomaatjes, vanwege stikgevaar kun je deze beter in vieren snijden.
Lees verder onder de advertentie
Andere voedingsmiddelen als babyhapje
Ook producten als gekookte rijst, aardappel, pasta en linzen mag je aan je baby geven. Probeer eerst wat producten met niet al te veel vezels, zoals witte rijst en pasta. Ga daarna over op volkoren producten, wanneer de darmen van je baby gewend zijn aan vast voedsel.
Lees verder onder de advertentie
Prak de gekookte voedingsmiddelen helemaal fijn en bied het op een lepeltje aan of laat je kind zelf lekker eten met de handjes.
Pindakaas en ei als eerste hapjes?
Yes! Geef juist af en toe wat pindakaas en wat stukjes gekookt of gebakken ei aan je baby. Geef je deze producten aan je baby voordat hij of zij acht maanden oud is, dan kun je voedselallergie bij je kleintje voorkomen. Verwerk bijvoorbeeld een beetje pindakaas door een fruithapje.
Dit geef je niet als eerste babyhapjes
rauw vlees, rauwe vis of rauw ei
voorverpakte gerookte vis
leversmeerworst of -paté
(smeer)kaas
honing
zoete producten zoals koek
gewone melk(producten) en yoghurt (vanaf 8 maanden mag wat yoghurt wel)
De reden dat je deze voedingsmiddelen beter niet kunt geven is omdat in rauwe producten bacteriën kunnen zitten die je baby ziek kunnen maken. Producten van lever bevatten te veel vitamine A wat je baby duizelig kan maken of zorgt voor hoofdpijn bij je kindje. De reden dat smeerkaas en kaas nog even wordt afgeraden is de hoeveelheid zout die in deze producten zit wat niet goed is voor de nieren van je baby.
Ook in honing kan een ziekmakende bacterie zitten, omdat dit een rauw product is. Met gewone melk kan je nog even wachten tot je kindje ongeveer een jaar is. Tot die tijd is borst- of flesvoeding voldoende.
Babyhapjes vanaf zes maanden
Met de oefenhapjes heeft je baby kunnen wennen aan de smaken van verschillende producten. Vanaf zes maanden kan je steeds wat grovere stukjes aanbieden. En ook een mix van eten, bijvoorbeeld wat groente en aardappel of rijst met wat fruit. Je baby mag alles eten wat jij ook eet, behalve de uitzonderingen die we hierboven beschreven hebben. Hoe ouder je kindje wordt, hoe uitgebreider de maaltijd. Zo werk je toe naar een volledige maaltijd die een borst- of flesvoeding vervangt.
Vanaf een jaar kan je kind volledig mee eten met de rest van het gezin. Zorg er vooral voor dat je kind plezier heeft in het eten. Dit doe je bijvoorbeeld door je mini zelf te laten eten. Ja, zorgt voor meer troep, maar ook voor veel eetplezier en minder overgewicht op latere leeftijd.
In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.
Is jouw partner altijd degene die je verrast met een romantisch gebaar? Een onverwacht cadeautje, een avondje fancy uiteten of zelfs een ontbijtje op bed. Sommige mannen lijken gewoon geboren voor romantiek. En ja hoor, je sterrenbeeld speelt daar zeker een rol in.
Van eenhoorns tot Elmo en van Paw Patrol tot prinsessen. Elke peuter komt in een fase waarin hij of zij enthousiast wordt van specifieke dingen. Daarom delen we iedere week een leuke peuterpassie van onze lezers, want soms zijn ze wel héél bijzonder.
Of je kind nu een echte fijnproever of een kieskeurige eter is, het menu van je kleintje kan een enorme zoektocht zijn. Wat eet een dreumes op een dag? En hoeveel eet een peuter nou écht? Wij geven je een realistisch kijkje in de keuken van andere ouders. Deze week het menu van Pippa.
Dat het ouderschap zwaar is, zal weinig moeders verbazen. Maar wist je dat meer dan 1 op de 4 moeders tijdens het voeden in slaap valt? Begrijpelijk? Absoluut. Maar ook risicovol, zeggen experts tegen Parents. Zo houd je volgens hen jezelf én je baby veilig.
Er zijn soms schoonmoeders die graag hun eigen plan trekken. Zo ook de schoonmoeder van Anjelica. Ze had duidelijk gemaakt dat alléén haar vriend bij de bevalling mocht zijn, maar raad eens wie er opdook? “Ze was stilletjes de ziekenhuiskamer ingeslopen.”
Je kent het misschien wel. Je kind heeft geen zin in school en doet er alles aan om thuis te blijven. En dus worden er soms originele smoesjes bedacht. Al spant de zoon van Sara de kroon: hij verstopte haar autosleutels.