Waar moet je allemaal op letten als je een babymatras koopt? Wij helpen je op weg met onderstaande tips.
Lees verder onder de advertentie
Standaard op de babyuitzet-checklist staat een babymatrasje. Er bestaan verschillende soorten babymatrasjes: bij de één kun je de tijk (de hoes die om het matras heen zit) eraf halen, bij de ander niet. Het is slim om voor een matrasje met een afritsbare tijk te gaan, want de kans is groot dat melk of de inhoud van een overvolle luier met regelmaat op het matras terecht komt.
Lees verder onder de advertentie
Matrasbeschermer
Wil je dat probleem oplossen met een zeiltje of een matrasbeschermer? Experts raden dit af, omdat je baby zijn lichaamswarmte dan niet goed kwijt kan. En oververhitting kan mogelijk leiden tot wiegendood. Een afritsbare tijk was je het liefst op zestig graden – op die manier maak je korte metten met huisstofmijten en hun eitjes.
Wil je het matras van je baby netjes en stevig houden, dan is het belangrijk om ‘m goed te onderhouden. Dat doe je onder meer door het matras één tot twee keer per maand om te draaien. En dan niet alleen van hoofd- naar voeteneind, maar ook van onder naar boven.
Lees verder onder de advertentie
Verder belangrijk om op te letten:
Zorg ervoor dat de bedbodem goed ventileert: hij moet minstens de helft van het matras onbedekt laten. Een lattenbodem is hierdoor beter dan een geperforeerde hardboardplaat.
Het matras moet minimaal 9 centimeter dik en niet te zacht zijn.
De ruimte tussen het matras en de zijwanden van het ledikantje of wiegje mag niet meer dan een vinger breed zijn.
VeiligheidNL stelt dat er (in de laagste stand) minimaal 55 centimeter afstand zijn tussen de bovenkant van het matras en de bovenkant van het ledikant moet zitten. Zo voorkom je dat je kind zelf uit bed kan klimmen.
Sommige fabrikanten maken matrassen die ‘anti-mug’ zouden zijn. Maar als er organisme dodende middelen gebruikt zijn, moet je oppassen, want die kunnen schadelijk zijn voor kinderen. Een klamboe is een betere oplossing om muggenbeten tegen te gaan.
Danique Bossers (32) is CEO van mode-imperium Most Wanted en maakt de podcast Unfinished Business met verloofde Pieter Musters. Ook is Danique open over de ziekte endometriose, waar ze aan lijdt en aan geopereerd is. Ze maakte een podcastaflevering met specialist Maddy Smeets over deze slopende ziekte.
Anne-Marie en haar vriendin Laura verwachten in april hun eerste kindje en zoals veel aanstaande ouders, wilden ze graag een 3D-echo laten maken. In de ochtendshow met Mattie en Marieke deelde de zwangere nieuwslezeres haar eerste (en waarschijnlijk laatste) ervaring met de welbekende 3D-echo.
Elke moeder kent zo’n strijd. Zo’n totaal onnodige, maar toch eindeloos durende strijd met een peuter. En als je dan ook nog eens commentaar krijgt van een onbekende op straat doet dat je spreekwoordelijke emmer helemaal overlopen. Jade (30) vertelt er meer over.
Waterparels, ook wel bekend als Orbeez of water beads, zijn kleine, kleurrijke balletjes die water absorberen en in omvang toenemen. Hoewel ze populair zijn als sensorisch speelgoed, kunnen ze ook gevaarlijk zijn.
Er zijn van die vrouwen die meteen wisten: “Een dochter, dat past perfect bij mij!” Niet zo gek, want ze hadden al een zwak voor roze glitterjurkjes, vlechtkunst op topniveau en high tea’s met mini-sandwiches.