Waar moet je allemaal op letten als je een babymatras koopt? Wij helpen je op weg met onderstaande tips.
Lees verder onder de advertentie
Standaard op de babyuitzet-checklist staat een babymatrasje. Er bestaan verschillende soorten babymatrasjes: bij de één kun je de tijk (de hoes die om het matras heen zit) eraf halen, bij de ander niet. Het is slim om voor een matrasje met een afritsbare tijk te gaan, want de kans is groot dat melk of de inhoud van een overvolle luier met regelmaat op het matras terecht komt.
Lees verder onder de advertentie
Matrasbeschermer
Wil je dat probleem oplossen met een zeiltje of een matrasbeschermer? Experts raden dit af, omdat je baby zijn lichaamswarmte dan niet goed kwijt kan. En oververhitting kan mogelijk leiden tot wiegendood. Een afritsbare tijk was je het liefst op zestig graden – op die manier maak je korte metten met huisstofmijten en hun eitjes.
Wil je het matras van je baby netjes en stevig houden, dan is het belangrijk om ‘m goed te onderhouden. Dat doe je onder meer door het matras één tot twee keer per maand om te draaien. En dan niet alleen van hoofd- naar voeteneind, maar ook van onder naar boven.
Lees verder onder de advertentie
Verder belangrijk om op te letten:
Zorg ervoor dat de bedbodem goed ventileert: hij moet minstens de helft van het matras onbedekt laten. Een lattenbodem is hierdoor beter dan een geperforeerde hardboardplaat.
Het matras moet minimaal 9 centimeter dik en niet te zacht zijn.
De ruimte tussen het matras en de zijwanden van het ledikantje of wiegje mag niet meer dan een vinger breed zijn.
VeiligheidNL stelt dat er (in de laagste stand) minimaal 55 centimeter afstand zijn tussen de bovenkant van het matras en de bovenkant van het ledikant moet zitten. Zo voorkom je dat je kind zelf uit bed kan klimmen.
Sommige fabrikanten maken matrassen die ‘anti-mug’ zouden zijn. Maar als er organisme dodende middelen gebruikt zijn, moet je oppassen, want die kunnen schadelijk zijn voor kinderen. Een klamboe is een betere oplossing om muggenbeten tegen te gaan.
Een koosnaam voor je partner, je herkent het vast. Zo’n bijnaam die je alleen tussen jullie tweeën gebruikt en uitspreekt als je denkt dat niemand luistert. Totdat je kind het oppikt en enthousiast deelt met de buitenwereld. Daria (32) maakte het mee. Het schaamrood staat nog steeds op haar kaken.
Hoera! Saskia Weerstand is bevallen van een zoon. Dat maakt de RTL-presentatrice bekend op haar Instagram. “Kleine vriend, we zijn zó blij dat jij er bent.”
Marloes (33) is redacteur bij Kek Mama en woont met vriend, peuter (3) en baby (8 maanden) in Arnhem. Ze schrijft in haar columns over hoe ze het hoofd boven water houdt in haar chaotische gezinsleven en de overgang van één naar twee kinderen. Deze week over: ingesleten rolpatronen
We kennen het allemaal: boodschappen doen en telkens weer schrikken bij de kassa. Maar bij Vianna thuis is het elke week een financiële horrorfilm. Haar man en zoon hebben namelijk geen grenzen als het gaat om geld uitgeven aan proteïne snacks.
Een Instagram-video waarin artsen vertellen wat ze hun eigen kids nooit zullen laten doen, ging viral. Van slaapfeestjes tot sekseducatie: het levert verrassende inzichten op.
Als iemand zegt dat opvoeden helemaal vlekkeloos gaat, kunnen wij je vertellen dat dat totaal niet zo is. Ook niet als je kinderen volwassen zijn. Ze blijven jouw kind – met een eigen mening en af en toe stevige discussies.