Hoe kan het dat baby’s zo’n sterke grip hebben?

03.08.2024 15:00
babyflesje microplastics

Heeft jouw baby je oorbel weleens te pakken gekregen? Of een pluk haar? Dan weet je waar we het over hebben! Baby’s hebben een ijzersterke grip. Hoe komen ze daar toch aan?

Als baby’s net geboren zijn, kunnen ze hun hoofdje nog niet optillen. Hun nekspieren moeten ze immers nog trainen. En zo geldt dat voor bijna alle spieren in dat pasgeboren lichaampje. Hoe kan het dan dat ze wel al zo sterk zijn in hun handjes?

Baby’s en hun sterke grip

De grip van een pasgeboren baby is sterk genoeg om zijn eigen gewicht te dragen. Denk daar maar eens over na! Het is dus niet alleen jouw baby die zich als The Hulk gedraagt. Het is zelfs een bekend fenomeen, genaamd the Palmar Grasp reflex. Dit is de aangeboren gewoonte om je hand te sluiten als iets de palm raakt. Niet alleen pasgeboren baby’s doen dit, maar ook ongeboren baby’s. In de buik van hun moeder kunnen ze hun knuistjes al stevig sluiten.

Gesloten knuistjes

Verloskundigen testen dit reflex bij pasgeboren baby’s door hun duim zachtjes in de handpalm te drukken. Tot een baby ongeveer drie maanden is, houden ze hun knuistjes veel gesloten. Daarna zullen ze meer ontspannen. Het Palmar Grasp reflex houden baby’s tot ze ongeveer een half jaar zijn. Daarna maakt dit automatisme plaats voor bewuste keuzes. Als je kind dan naar je oorbel grijpt, dan weet je dat-ie dat helemaal zelf bedacht heeft.

Apen

Als afstammelingen van de apen kwam dit reflex ons trouwens vroeger heel goed van pas. Wie in de dierentuin weleens goed naar een aap heeft gekeken, weet dat jonkies urenlang aan hun moeder kunnen blijven hangen. Apen kunnen zich ook goed vasthouden met hun voeten. Dat zie je bij baby’s ook terug. Als je onder een babyvoetje drukt, zullen de teentjes zich opkrullen. Dat noemen we dan weer het Plantar reflex.

Bronnen: Heathline, &C, NLiM

In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.