En dan komt de dag dat je kind niet meer genoeg heeft aan alleen jouw borst of het flesje. Wanneer begin je met bijvoeden en wat geef je dan eigenlijk?
Lees verder onder de advertentie
Klein beginnen
Allereerst een disclaimer: ieder kind ontwikkelt zich anders. Grofweg zijn kleintjes vanaf zes maanden toe aan vast eten, maar je kunt er ook iets eerder mee beginnen. Kijkt jouw baby vijf maanden haast de boterham uit jouw handen, dan kun je heus beginnen met een klein stukje brood om op te sabbelen. Pas wel op met te veel gluten: de darmen van je kleintje zijn hier nog niet aan gewend. Bouw dit langzaam op. Tot ongeveer acht maanden blijft melk sowieso de belangrijkste voedingsbron.
Lees verder onder de advertentie
Prakken
Na maanden alleen uit jouw borst of het flesje gedronken te hebben, is het voor een baby even omschakelen om iets te eten. Hij gebruikt daar namelijk andere mondspieren voor en moet leren om iets van een lepel te eten. Gebruik hiervoor een ondiep lepeltje waarvan het makkelijk ‘happen’ is. Het eerste hapje bestaat meestal uit een fruithapje, zoals banaan, meloen of peer. Dit kun je gewoon met een vork heel fijn prakken. Naarmate je kind ouder wordt en beter kan kauwen, prak je het eten steeds minder fijn.
Ook gekookte, zachte groentes zoals broccoli, pompoen, wortel of bloemkool zijn geschikt als eerste babyvoeding. Net als een beetje rijst, pasta, gekookte aardappel of kleine stukjes brood. Je hóeft dus niet per se met fruit te beginnen. Als het maar een zachte smaak heeft. Dit zijn extraatjes, naast de melkvoedingen. Vanaf zeven maanden kun je je baby iets meer laten kauwen, bijvoorbeeld door de oefenhapjes iets minder fijn te prakken.
Lees verder onder de advertentie
Opbouwen
Als je baby acht maanden is, ga je over het algemeen de melkvoeding afbouwen en vaker vaste babyvoeding geven. Denk hierbij aan aardappels, rijst, groente en een beetje vis of vlees. Dit prak je nog steeds met een vork, maar later kun je het ook in heel kleine stukjes snijden. De oefenhapjes worden nu steeds meer volwaardige maaltijden. Probeer lekker af te wisselen in je gerechten, zodat je kind aan verschillende smaken kan wennen. Vaak eten kinderen rond hun eerste verjaardag drie keer per dag met de pot mee. Easy does it.
Als moeder zou je je soms het liefst willen opsplitsen om je kind niet achter te hoeven laten, ook al weet je dat ie in goede handen is. Vooral bij oma. Althans, dat hoop je dan altijd maar. Toen Vanessa (35) thuis kwam, was de oppas van haar driejarige zoontje nergens te bekennen..
Serena Verbon (Beautylab) heeft op haar achtendertigste haar hypotheek – als single mom! – afgelost. Hoe heeft ze dit gedaan en is dat voor anderen ook verstandig om te doen?
Een kraamcadeau is een goedbedoelde verrassing voor de kersverse ouders en de pasgeboren spruit, maar soms krijg je iets waar je totaal niet op voorbereid bent. Hannelore (37) wist niet goed hoe ze moest reageren op het kraamcadeau van haar tante.
Eva kreeg toen ze zwanger was hyperemesis gravidarum: extreme misselijkheid en overgeven tijdens de zwangerschap. Alsof dit nog niet erg genoeg was, geloofde haar leidinggevende niet dat ze echt zo erg en zo vaak ziek was en werd ze uiteindelijk ontslagen. Pure zwangerschapsdiscriminatie.
Iedere ouder wil de eerste verjaardag van hun kind speciaal maken. Maar wat begon als een bescheiden feestje met familie en vrienden, eindigde voor Alaya in een groots evenement met een gastenlijst van honderd man, een ballonnenboog en een rekening waar ze liever niet te lang naar kijkt.