Uit onderzoek blijkt dat maar liefst 63 procent van de kinderen tussen de 4 en 6 jaar het telefoonnummer van hun ouders niet uit het hoofd kent. Daar moet verandering in komen, vindt het Rode Kruis.
Lees verder onder de advertentie
Helemaal nu de stranden weer langzaam volstromen.
‘Altijd paraat’
“Kinderen willen weer zo snel mogelijk bij hun ouders zijn, en andersom. Daarom is het belangrijk dat ze weten hoe zij hun ouders moeten bellen”, zegt Astrid Roggen, hoofd Goed Voorbereid bij het Rode Kruis. “Je kunt natuurlijk het telefoonnummer meegeven, op een polsbandje bijvoorbeeld. Maar ook is het heel belangrijk om het samen uit het hoofd te leren, want dan hebben ze het áltijd paraat.”
De organisatie adviseert ouders voordat ze naar een drukke plek gaan eerst dingen met hun kind af te spreken. Zorg er bijvoorbeeld voor dat-ie jouw telefoonnummer uit z’n hoofd kent en vertel dat hij of zij altijd met het telefoonnummer naar een medewerker van het festival, pretpark of de dierentuin moet gaan zodat zij jou kunnen bellen.
Lees verder onder de advertentie
‘Geef getallen een betekenis’
Vindt jouw kind het lastig om telefoonnummers te onthouden? Dan heeft het Rode Kruis een goeie tip: probeer getallen een betekenis te geven. “Misschien zie je in het tiencijferig nummer wel een belangrijk jaargetal, of een verjaardagsdatum, of het huisnummer van een vriend. Door zo’n ‘haakje’ onthouden ze de overige getallen ook beter. Je kunt het nummer ook op een bepaald melodietje uit je hoofd leren. Oefen dit in de auto, of tijdens het naar school brengen.”
Ruzie met je partner, het overkomt de beste. Of het nu gaat om een niet-opgeruimde sok, een ruzie om een vuilniszak of de thermostaat die op de verkeerde stand staat, kleine irritaties kunnen zomaar escaleren. Dat weet Valerie (26) als geen ander.
Wie jarig is, trakteert! Als moeder wil je natuurlijk iets leuks bedenken zonder dat je urenlang in de keuken hoeft te staan. Dat dacht ook Bibi Breijman, die voor de verjaardag van dochter Teddy een lekkere en supersnelle traktatie in elkaar flanste.
Marloes (33) is redacteur bij Kek Mama en woont met vriend, peuter (3) en baby (7 maanden) in Arnhem. Ze schrijft in haar columns over hoe ze het hoofd boven water houdt in haar chaotische gezinsleven en de overgang van één naar twee kinderen. Deze week over: hoe een zieke peuter zorgt voor het terugschieten in vaste rolpatronen.
Een nieuw jaar, een nieuw bedrag voor de kinderbijslag. Dat is fijn om te weten, want elke euro helpt als je kinderen sneller groeien dan je portemonnee kan bijhouden. Dit zijn de bedragen voor 2025.
Gender disappointment: het is een taboe, maar het komt wel regelmatig voor. Soms heb je al van jongs af aan een bepaald beeld van je gezin in je hoofd, soms heb je gewoon voorkeur voor een geslacht. Het overkwam Cynthia, die gewoon eigenlijk haar gezin altijd voor zich zag met een zoon en een dochter.