Tablets, computers, tv’s en mobiele telefoons zijn bij de meeste gezinnen niet meer weg te denken thuis. De beroepsverenigingen van jeugdartsen (AJN), kinderartsen (NVK) en verpleegkundigen (V&VN) pleiten daarom voor een gezond gebruik van beeldschermen.
Lees verder onder de advertentie
Hun belangrijkste richtlijnen en standpunten op een rij.
Leeftijden
Ouders van kinderen tussen de 1 en 4 jaar oud, doen er goed aan hun kind maximaal één uur per dag achter een schermpje te zetten. En baby’s? Die moeten volgens de nieuwe richtlijnen van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) helemaal niet naar schermen kijken. Voor basisschoolkinderen is ongeveer twee uur per dag het maximum.
Uit onderzoek blijkt dat er wereldwijd steeds meer kinderen bijziend zijn. Leefstijlfactoren, zoals weinig buiten zijn en veel bezigheden waarbij kinderen naar een punt dichtbij de ogen kijken – bijvoorbeeld hun smartphone – zijn belangrijke risicofactoren. Ook kan overmatig gebruik van een beeldscherm er volgens de beroepsverenigingen voor zorgen dat kinderen zich sociaal-emotioneel minder goed ontwikkelen. Tevens bewegen ze minder, met als mogelijk gevolg: minder uithoudingsvermogen en overgewicht. AJN vervolgt: ‘Kinderen en jongeren die langer blootgesteld worden aan schermen hebben vaker een kortere slaapduur en vaker last van slaapproblemen. Dit kan weer leiden tot concentratieproblemen en slechtere schoolprestaties.’
Wie jarig is, trakteert! Als moeder wil je natuurlijk iets leuks bedenken zonder dat je urenlang in de keuken hoeft te staan. Dat dacht ook Bibi Breijman, die voor de verjaardag van dochter Teddy een lekkere en supersnelle traktatie in elkaar flanste.
Ruzie met je partner, het overkomt de beste. Of het nu gaat om een niet-opgeruimde sok, een ruzie om een vuilniszak of de thermostaat die op de verkeerde stand staat, kleine irritaties kunnen zomaar escaleren. Dat weet Valerie (26) als geen ander.
Gender disappointment: het is een taboe, maar het komt wel regelmatig voor. Soms heb je al van jongs af aan een bepaald beeld van je gezin in je hoofd, soms heb je gewoon voorkeur voor een geslacht. Het overkwam Cynthia, die gewoon eigenlijk haar gezin altijd voor zich zag met een zoon en een dochter.
Marloes (33) is redacteur bij Kek Mama en woont met vriend, peuter (3) en baby (7 maanden) in Arnhem. Ze schrijft in haar columns over hoe ze het hoofd boven water houdt in haar chaotische gezinsleven en de overgang van één naar twee kinderen. Deze week over: hoe een zieke peuter zorgt voor het terugschieten in vaste rolpatronen.
Een nieuw jaar, een nieuw bedrag voor de kinderbijslag. Dat is fijn om te weten, want elke euro helpt als je kinderen sneller groeien dan je portemonnee kan bijhouden. Dit zijn de bedragen voor 2025.