Een op de zeven basisscholen in Nederland heeft te weinig leerlingen. Dat zijn er ruim 900, blijkt uit analyse van RTL Nieuws.
Lees verder onder de advertentie
Bij een deel hiervan is het zelfs zo leeg, dat sluiting dreigt.
Gemeente
Sinds het nieuwe schooljaar heeft de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) nieuwe normen vastgesteld: het minimaal aantal leerlingen dat op een school moet zitten, hangt af van de gemeente. Zo moet een school in een grote gemeente als Amsterdam minimaal 195 leerlingen hebben, terwijl een school in bijvoorbeeld Delfzijl aan zo’n vijftig leerlingen genoeg heeft. Komt je als onderwijsinstelling drie jaar lang niet aan dat aantal? Dan krijg je geen geld meer van de overheid en moet je in principe dicht.
Ondanks dat veel ouders denken dat een ‘kleine’ school juist goed voor hun kind is, noemt de Onderwijsraad het ‘een slechte zaak’. “De kwaliteit van de lessen op kleine scholen is kwetsbaar. Als op zo’n school een docent ziek is of weg gaat, levert dat al snel problemen op. Verder wordt er vaak met combinatieklassen gewerkt en dat is een stuk lastiger voor de leerkracht.”
Lees verder onder de advertentie
Drie keer zo hoog
Ook is een kleine school voor kinderen slecht voor hun sociale ontwikkeling én relatief duurder dan een gemiddelde school, stelt de Raad. “Scholen krijgen een bedrag per leerling, maar ook een ‘vaste voet’. Die kosten worden bij een kleine school over minder leerlingen verdeeld en zijn dus bijna drie keer zo hoog als op een gemiddelde school.”
Lees verder onder de advertentie
Wil je weten hoeveel leerlingen de scholen in jouw woonplaats hebben? Ga naar RTLnieuws.nl
Een gepensioneerde basisschoolleraar geeft op het TikTok-account van haar dochters (@elenanico22) een belangrijk advies aan ouders. Ze deelt de grootste fout die ze vaders en moeders in de opvoeding heeft zien maken tijdens haar decennialange carrière. En het is simpeler dan je denkt.
Niets is zo ongemakkelijk als onbedoeld een gesprek horen dat niet voor jouw oren bedoeld is. Het overkwam Ava, die per ongeluk een telefoongesprek van haar schoonmoeder meeluisterde.
Kinderfeestjes zijn vaak een bron van plezier, maar soms nemen die verrassingen wel heel bizarre vormen aan. Je stuurt je kind vrolijk naar een feestje, en wat krijg je terug? Een huisdier. Het overkwam Saïda.
Patrick (53) is schrijver van romans en freelance tv-redacteur. Hij woonde over de hele wereld en heeft vijf kinderen. Voor zijn column put hij uit een oneindige bron van even herkenbare als opmerkelijke verhalen over het vaderschap.
Lara Temme is tekstschrijver en woont samen met haar zoon (7) en dochter (9) in Brabant. Thuis wordt er veel gelachen, geknuffeld, gehuppeld en gezongen. Wel vals, maar daar heeft het gezin zelf weinig last van. Evenals de altijd rommelige zolder.
Jannemiek heeft een prima band met haar schoonzus, maar zit niet per se te wachten op méér contact. Daar denkt haar schoonzus echter heel anders over. Hoe vertel je iemand dat je dat niet ziet zitten, zonder diegene te kwetsen?