Eén uur per dag buitenspelen, fietsen of wandelen en drie keer per week sporten. Bijna de helft van de kinderen tussen de 4 en 12 jaar voldoet niet aan de Beweegrichtlijnen van de Gezondheidsraad.
Lees verder onder de advertentie
De Gezondheidsraad stelde de richtlijnen op in 2017, maar 45 procent van de kinderen voldoet er niet aan, tonen cijfers aan van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Volgens de Beweegrichtlijnen moeten basisscholieren dagelijks een uur ‘matig intensief’ bewegen, zoals buitenspelen, fietsen, wandelen of zwemmen. Ook zouden ze drie keer per week spier- en botversterkende activiteiten moeten doen, zoals dansen, gym en springen.
Lees verder onder de advertentie
Ouders geven het verkeerde voorbeeld, zegt socioloog Tanja Traag van het CBS tegen het AD. Doordat ze kinderen vaker met de auto naar school brengen, bijvoorbeeld. ‘In zijn algemeenheid gebruiken mensen meer devices, zoals de iPad en de smartphone. Kinderen zien niets anders. Vroeger had je Nederland één, twee en drie en de Belg, nu is er 24 uur per dag Nickelodeon en Netflix’, aldus de socioloog.
Er is geen verschil tussen jongens en meisjes, als het gaat om bewegen, stelt het onderzoek.
Weg met de wipkip
Als kinderen actiever zijn, kan dat gezondheidsproblemen op latere leeftijd voorkomen, zoals hart- en vaatziekten, diabetes en depressie, en borst- en darmkanker. ‘In zijn algemeenheid wil je als maatschappij dat mensen actiever zijn. Als de jongste groep daar al niet aan voldoet, is dat geen goed teken’, voegt Tanja toe.
Lees verder onder de advertentie
Overigens zit het met die spier- en botversterkende activiteit wél goed, volgens het onderzoek. ‘Met twee keer gym op school en één keer naar een sportclubje, kom je daar ook al gauw aan’, volgens de socioloog.
Ondertussen stimuleren gemeenten kinderen meer te bewegen door de wipkippen en glijbanen op straat te vervangen door speeltuinen waarin kinderen kunnen klauteren over boomstammen, kliederen met modder en zich uitleven met digitale gadgets, schrijft het AD. Als kinderen wilder spelen, zouden ze meer zelfvertrouwen, ruimtelijk inzicht en motorische vaardigheden ontwikkelen, en leren risico’s als hoogte, diepte en snelheid beter in te schatten.
Yolanthe Cabau is niet alleen een succesvolle actrice, presentatrice én Kek Mama columnist, maar vooral een liefdevolle moeder. Haar zoontje Xess Xava, die ze samen met ex-man Wesley Sneijder heeft, is haar grote trots. Maar zoals dat tegenwoordig helaas vaker gaat op sociale media, krijgt ook hij te maken met ongevraagde meningen en ongepaste opmerkingen.
Soms doe je als ouders iets waar je later spijt van hebt. Of waar je je enigszins voor schaamt. Zo ook Dilara, die door een actie niet bepaald meer goed bekend staat op de school van haar dochters.
Je kent het wel: je doet even snel een boodschap en tegen de tijd dat je thuiskomt, is er een klein drama ontstaan. Maar dit keer geen omgekieperd pak melk of een kleuter die zijn knuffel kwijt is. Nee, er is ingebroken! Of toch niet?
Als de school belt flitsen er tachtig scenario’s door je hoofd, geen van alle goede. Gelukkig is er niet altijd sprake van rampspoed. Zoals bij Mieke (39), moeder van Merel (15) en Xavi (3).
Marloes (33) is redacteur bij Kek Mama en woont met vriend, peuter (3) en baby (10 maanden) in Arnhem. Ze schrijft in haar columns over hoe ze het hoofd boven water houdt in haar chaotische gezinsleven en de overgang van één naar twee kinderen. Deze week over: de eerste wendag op de basisschool.
Suus (34) hoort ze wel fluisteren op het schoolplein. Of als ze binnenkomt op een kinderfeest. Want hoe goed ze het ook voorheeft met haar collega-ouders, die lijken haar adviezen niet op prijs te stellen.