Moet je kind veel plassen en heeft hij daarbij pijn? Grote kans dat hij een blaasontsteking heeft. Wat je daaraan kunt doen, lees je hier.
Lees verder onder de advertentie
Wat is een blaasontsteking?
Als het slijmvlies van de blaas ontstoken is, is er sprake van een blaasontsteking. Het is niet besmettelijk, maar het kan wel af en toe terugkomen. Het komt vaker voor bij meisjes dan bij jongens, omdat meisjes een kortere plasbuis hebben die dichter bij de anus uitkomt. Meestal hebben meisjes tussen de 5 en 9 jaar er last van, bij jongens komt een blaasontsteking het meeste voor onder de 4 jaar.
Lees verder onder de advertentie
Hoe ontstaat het?
Bacteriën zijn de boosdoeners. Die komen via de plasbuis de blaas binnen en daar hechten ze zich aan de blaaswand, die gaat ontsteken.
Wat zijn de symptomen?
Als je kind een blaasontsteking heeft, moet hij vaak naar het toilet. Plassen doet ook pijn en hij kan last hebben van zijn onderbuik. De plas kan troebel zijn en sterk ruiken, ook kan het zijn dat er wat bloed te zien is. Bij kleine kinderen zijn huilen of koorts soms de enige verschijnselen.
Als je vermoed dat je kind een blaasontsteking heeft, kan je huisarts dat vaststellen. Neem urine van je kind mee in een schoon potje; dat gaat op kweek en binnen een week ontvang je de uitslag.
Lees verder onder de advertentie
Heeft je kind inderdaad een blaasontsteking, dan krijgt hij antibiotica om de bacteriën te bestrijden. Ook als de klachten na een paar dagen verdwijnen, moet de kuur worden afgemaakt om te voorkomen dat bacteriën in de blaas achterblijven. Bij pijn of koorts kan je je kind paracetamol geven.
Hoe voorkom je een blaasontsteking?
Er zijn een aantal dingen die je je kind kunt aanleren om de kans zo klein mogelijk te maken dat hij (opnieuw) een blaasontsteking krijgt:
zorg ervoor dat hij zijn plas niet ophoudt, maar direct naar het toilet gaat
laat je kind rustig en ontspannen op het toilet zitten, zodat hij rustig kan (uit)plassen
Danique Bossers (32) is CEO van mode-imperium Most Wanted en maakt de podcast Unfinished Business met verloofde Pieter Musters. Ook is Danique open over de ziekte endometriose, waar ze aan lijdt en aan geopereerd is. Ze maakte een podcastaflevering met specialist Maddy Smeets over deze slopende ziekte.
Anne-Marie en haar vriendin Laura verwachten in april hun eerste kindje en zoals veel aanstaande ouders, wilden ze graag een 3D-echo laten maken. In de ochtendshow met Mattie en Marieke deelde de zwangere nieuwslezeres haar eerste (en waarschijnlijk laatste) ervaring met de welbekende 3D-echo.
Elke moeder kent zo’n strijd. Zo’n totaal onnodige, maar toch eindeloos durende strijd met een peuter. En als je dan ook nog eens commentaar krijgt van een onbekende op straat doet dat je spreekwoordelijke emmer helemaal overlopen. Jade (30) vertelt er meer over.
Waterparels, ook wel bekend als Orbeez of water beads, zijn kleine, kleurrijke balletjes die water absorberen en in omvang toenemen. Hoewel ze populair zijn als sensorisch speelgoed, kunnen ze ook gevaarlijk zijn.
Er zijn van die vrouwen die meteen wisten: “Een dochter, dat past perfect bij mij!” Niet zo gek, want ze hadden al een zwak voor roze glitterjurkjes, vlechtkunst op topniveau en high tea’s met mini-sandwiches.