Je hebt besloten om te stoppen met borstvoeding. Hoe bouw je dit (gedeeltelijk) af, en waar moet je rekening mee houden qua vervolgvoeding? Je leest het hier.
Lees verder onder de advertentie
Zo bouw je af
Je kunt niet zomaar cold turkey stoppen met borstvoeding als je baby nog volop borstvoeding krijgt. Om een borstontsteking of verstopt melkkanaal te voorkomen is het dus handiger om borstvoeding gedeeltelijk af te bouwen: je begint er dan dus mee om eerst één voeding (bijvoorbeeld de avondvoeding) te laten vervallen. Afbouwen gaat het beste met een schema, dat is lekker overzichtelijk. Je begint met dag één, waarop voor het eerst een voeding wordt weggelaten. Aangeraden wordt om ongeveer één voeding per week te laten vallen. Geef je acht voedingen per dag, dan ben je dus acht weken bezig met het afbouwen. Hier vind je een handig voorbeeld van een afbouwingsschema.
Als je geen stuwing (oftewel: zware, gespannen borsten veroorzaakt door een vergrote doorbloeding van de borsten en door de aanmaak van melk) meer hebt van het afbouwen van de vorige voeding, dan kun je doorgaan met het skippen van een volgende voeding. Veel moeders vinden zoals gezegd het een fijn tempo om één voeding per week te laten vallen. Let op: spreid de voedingen die je wilt laten vallen over de dag. Als je twee voedingen meteen na elkaar afbouwt, raken je borsten de rest van de dag erg vol en gespannen. Dat kan weer een (pijnlijke!) borstontsteking als gevolg hebben.
Lees verder onder de advertentie
Wanneer vaste voeding?
De borstvoedingen die komen te vervallen, worden natuurlijk opgevuld met andere voeding. Waarmee dat is, ligt een beetje aan de leeftijd van je kind. De eerste zes maanden is melk sowieso de (vaak) enige en belangrijkste voedingsbron voor baby’s. Stop je voor die tijd met borstvoeding, dan zullen die voedingen worden vervangen door kunstvoeding. Begin je later met het afbouwen met borstvoeding, dan zullen sommige voedingen vervangen kunnen worden door vaste voeding, zoals een fruithapje.
Van extravagante thema’s tot dure locaties, het lijkt soms alsof de lat steeds hoger wordt gelegd voor kinderfeestjes. Maar wat doe je als je ineens zélf moet betalen voor het feestje waar je kind voor is uitgenodigd? Het overkwam Gina.
We vlogen het afgelopen jaar van de ene zwangerschapsaankondiging naar de andere. Hoog tijd om al het babynieuws op een rijtje te zetten: deze BN’ers verwachten een baby in 2025.
Een speeldagje bij een vriendin klinkt onschuldig, toch? Voor Brenda veranderde het in een dure les toen haar dochter Ellie per ongeluk een vaas omstootte. Wat volgde, was een Tikkie van 350 euro en een hoop gedoe.
Met de beste bedoelingen zet je jarenlang maandelijks braaf een bedrag opzij, om je kind een goede start te kunnen bieden. Om vervolgens je zoon op zijn achttiende verjaardag toegang te geven tot die spaarrekening en hij een jaar later geld komt vragen, omdat het op is.