Je hebt besloten om te stoppen met borstvoeding. Hoe bouw je dit (gedeeltelijk) af, en waar moet je rekening mee houden qua vervolgvoeding? Je leest het hier.
Lees verder onder de advertentie
Zo bouw je af
Je kunt niet zomaar cold turkey stoppen met borstvoeding als je baby nog volop borstvoeding krijgt. Om een borstontsteking of verstopt melkkanaal te voorkomen is het dus handiger om borstvoeding gedeeltelijk af te bouwen: je begint er dan dus mee om eerst één voeding (bijvoorbeeld de avondvoeding) te laten vervallen. Afbouwen gaat het beste met een schema, dat is lekker overzichtelijk. Je begint met dag één, waarop voor het eerst een voeding wordt weggelaten. Aangeraden wordt om ongeveer één voeding per week te laten vallen. Geef je acht voedingen per dag, dan ben je dus acht weken bezig met het afbouwen. Hier vind je een handig voorbeeld van een afbouwingsschema.
Als je geen stuwing (oftewel: zware, gespannen borsten veroorzaakt door een vergrote doorbloeding van de borsten en door de aanmaak van melk) meer hebt van het afbouwen van de vorige voeding, dan kun je doorgaan met het skippen van een volgende voeding. Veel moeders vinden zoals gezegd het een fijn tempo om één voeding per week te laten vallen. Let op: spreid de voedingen die je wilt laten vallen over de dag. Als je twee voedingen meteen na elkaar afbouwt, raken je borsten de rest van de dag erg vol en gespannen. Dat kan weer een (pijnlijke!) borstontsteking als gevolg hebben.
Lees verder onder de advertentie
Wanneer vaste voeding?
De borstvoedingen die komen te vervallen, worden natuurlijk opgevuld met andere voeding. Waarmee dat is, ligt een beetje aan de leeftijd van je kind. De eerste zes maanden is melk sowieso de (vaak) enige en belangrijkste voedingsbron voor baby’s. Stop je voor die tijd met borstvoeding, dan zullen die voedingen worden vervangen door kunstvoeding. Begin je later met het afbouwen met borstvoeding, dan zullen sommige voedingen vervangen kunnen worden door vaste voeding, zoals een fruithapje.
Is jouw partner altijd degene die je verrast met een romantisch gebaar? Een onverwacht cadeautje, een avondje fancy uiteten of zelfs een ontbijtje op bed. Sommige mannen lijken gewoon geboren voor romantiek. En ja hoor, je sterrenbeeld speelt daar zeker een rol in.
Van eenhoorns tot Elmo en van Paw Patrol tot prinsessen. Elke peuter komt in een fase waarin hij of zij enthousiast wordt van specifieke dingen. Daarom delen we iedere week een leuke peuterpassie van onze lezers, want soms zijn ze wel héél bijzonder.
Of je kind nu een echte fijnproever of een kieskeurige eter is, het menu van je kleintje kan een enorme zoektocht zijn. Wat eet een dreumes op een dag? En hoeveel eet een peuter nou écht? Wij geven je een realistisch kijkje in de keuken van andere ouders. Deze week het menu van Pippa.
Dat het ouderschap zwaar is, zal weinig moeders verbazen. Maar wist je dat meer dan 1 op de 4 moeders tijdens het voeden in slaap valt? Begrijpelijk? Absoluut. Maar ook risicovol, zeggen experts tegen Parents. Zo houd je volgens hen jezelf én je baby veilig.
Er zijn soms schoonmoeders die graag hun eigen plan trekken. Zo ook de schoonmoeder van Anjelica. Ze had duidelijk gemaakt dat alléén haar vriend bij de bevalling mocht zijn, maar raad eens wie er opdook? “Ze was stilletjes de ziekenhuiskamer ingeslopen.”