Van alle patiënten die jaarlijks in het ziekenhuis belanden met brandwonden, is een kwart tussen de 0 en 4 jaar oud. En natuurlijk hoop je het nooit mee te maken, maar als jouw kind een brandwond oploopt, is het toch fijn om te weten hoe je moet handelen.
Lees verder onder de advertentie
Daarom een paar tips.
Kop thee
Een kop thee die nét binnen handbereik staat, een loeiende kachel, een brandende kaars: met kinderen zit een ongeluk helaas vaak in een klein hoekje – zelfs al doe je als ouder nog zo je best de risico’s te beperken. Maar ook buiten loopt je kind risico op verbranding. Tijdens het stoken van een vuurtje, bijvoorbeeld. En zelfs het sap van een berenklauw kan vervelende brandplekken veroorzaken.
Heeft jouw kind een brandwond, dan is het goed om te weten wat voor soort wond het is. Je hebt:
Eerstegraads brandwonden – hierbij is de huid rood, een beetje gezwollen en pijnlijk. Blaren heeft je kind niet en daarom herstellen deze brandwonden meestal binnen een paar dagen.
Tweedegraads brandwonden – ook hierbij is de huid pijnlijk, rood en gezwollen, maar er zitten ook blaren op. Toch kan je er binnen twee weken al vanaf zijn. Bij grote tweedegraads brandwonden moet je direct met je kind naar het ziekenhuis.
Derdegraads brandwonden – hierbij is de huid grauwwit of zwart. Bij dit soort brandwonden moet je kind meteen naar het ziekenhuis, want je kind zou in een shock kunnen raken.
Behandeling
Koel de brandwond 10 minuten met lauw zacht stromend leidingwater en verwijder zo snel mogelijk kleding en de luier.
Bedek de wond met plastic huishoudfolie, steriel verband of een schone doek.
Smeer niets op de brandwond: zalfjes, balsems of andere middelen maken de wond erger.
Hou je kind warm met een deken.
Waarschuw een arts bij blaren, een open wond en bij elektrisch/chemisch letsel.
Vervoer je kind (indien mogelijk) zittend.
En bekijk ook nog even deze duidelijke uitlegvideo van de Nederlandse Brandwonden Stichting:
Yolanthe Cabau is niet alleen een succesvolle actrice, presentatrice én Kek Mama columnist, maar vooral een liefdevolle moeder. Haar zoontje Xess Xava, die ze samen met ex-man Wesley Sneijder heeft, is haar grote trots. Maar zoals dat tegenwoordig helaas vaker gaat op sociale media, krijgt ook hij te maken met ongevraagde meningen en ongepaste opmerkingen.
1 April is voor kinderen een feestdag op zich. Geintjes bedenken, mensen foppen en dan gierend van het lachen kijken of iemand erin trapt. Maar dit jaar liep het bij Keesje thuis nét even anders dan gepland. Of nou ja, misschien juist precies zoals gepland: een Tikkie voor iedereen!
Merel had nooit gedacht zó’n moeder te worden en vond thuisblijfmoeder eigenlijk een beetje een vies woord. En haar baan was toch ook best leuk? Maar toen ze weer ging werken na haar verlof, wist ze ineens helemaal niet meer wat er nou zo leuk aan was geweest.
Soms gebeuren dingen zo snel dat je niet weet wat je overkomt, en heb je achteraf spijt dat je het niet anders aangepakt hebt. Zo ook Gwen, die met haar zoon een nare aanvaring had met de jeugdarts.
Ouders door het hele land zitten met een onverwacht probleem: de vrolijke Smiles-stickers van Jumbo, bedoeld om herplakbaar te zijn, zitten muurvast op de ramen. Waar kinderen enthousiast aan het plakken sloegen, zitten ouders nu gefrustreerd te schrobben. Jumbo reageert.