De meeste kinderen zijn voor hun vierde jaar zindelijk. Maar een kleine groep kleuters plast per ongeluk nog in zijn broek. Hoe komt dit en wat kun je eraan doen?
Lees verder onder de advertentie
Dat een kind op jonge leeftijd in zijn broek plast, is normaal. Hij kan z’n plas nog niet ophouden en laat het lopen. Maar bij oudere kinderen, vanaf dat ze een jaar of vier zijn, is het een vervelend probleem als ze in hun broek plassen. Geschat wordt dat broekplassen bij ongeveer 7 procent van alle vier- tot zevenjarigen voorkomt.
Lees verder onder de advertentie
Wat is de oorzaak?
Een kind plast niet zomaar in zijn broek. Er zijn in het algemeen drie redenen waarom dit gebeurt:
Het kind is heel actief met andere dingen bezig en daardoor vergeet hij te plassen
Het kind is zenuwachtig over een spannende gebeurtenis en laat ongemerkt zijn plas lopen
Het kan om een lichamelijke oorzaak gaan, zoals een kleine blaas of een urineweginfectie
Probeer niet boos te worden op je kind. Hij kan er zelf namelijk niets aan doen en het is niet alleen voor jou, maar juist voor hem heel vervelend dat het gebeurt. Het tegenovergestelde helpt vaak beter: geef je kind juist complimenten op de dagen dat hij niet in zijn broek plast.
Ook kun je je kind aanleren om te klokplassen. Je laat hem dan op vaste momenten naar het toilet gaan. Zo vergeet hij niet dat hij moet gaan plassen en is de kans op een ongelukje een stuk kleiner.
Lees verder onder de advertentie
Hulpmiddelen
Helpen deze maatregelen niet, dan kun je ondergoed kopen van het merk UnderWunder. Hierin zit een absorberend kruis. Verliest je kind een beetje plas, dan is daar dus niets van te merken. Daarnaast zijn er nog twee andere hulpmiddelen die je kind kunnen helpen om uiteindelijk van broekplassen af te komen:
Lees verder onder de advertentie
Je kunt een plaswekker aanschaffen: een speciaal broekje dat je kind overdag draagt, met een klein apparaatje dat aan zijn kleding wordt vastgemaakt en een alarm afgeeft zodra je kind een paar druppels urine verliest. Er is een geluids- en een trilalarm. Zet je kind alleen het laatste alarm aan, dan hoeft niemand er verder iets van te merken. Met zo’n plaswekker kan je kind op tijd naar het toilet gaan en op den duur leert hij het signaal van een volle blaas te herkennen.
Daarnaast is er het plashorloge. Ook dat heeft een alarm dat regelmatig afgaat, tot wel twaalf keer per dag. Trilt het horloge, dan word je kind er aan herinnert dat hij even naar het toilet moet gaan. Een soort geheugensteuntje, dus.
Een fijne oppas vinden is een zegen. Want als ouder is het een klein wonder als je iemand vindt die je leuk vindt, betrouwbaar is én altijd beschikbaar. Maar soms bezorgt zo’n zegen je ook bijna een hartaanval. Als je een Tikkie van 800 euro krijgt bijvoorbeeld.
Het kabinet presenteert de voorjaarsnota met maatregelen die de portemonnee van veel Nederlanders raken. Belastingverhogingen en een verlaging van het kindgebonden budget staan centraal in de plannen om de begroting sluitend te krijgen.
Iedere ouder maakt fouten. Kleine, grote, gênante – het hoort erbij. En meestal kun je er achteraf hartelijk om lachen. Maar soms ook niet. Carlijn baalt nog altijd dat haar dochter zilveren tanden heeft door haar fout.
Zangeres Eva Simons, die dit jaar de rol van Maria speelt in The Passion, deelt een intens persoonlijk verhaal. Tijdens een repetitie voor de paasvertelling kreeg ze een miskraam. “Het was intens verdrietig.”
“Ik vroeg het eigenlijk gewoon voor de grap…” Dat schrijft de 28-jarige Natallia Tarrien over het moment dat ze ChatGPT raadpleegde vanwege een vreemd gevoel in haar kaak. Wat begon als een onschuldig gesprekje met een chatbot, eindigde met een spoedopname, een bevalling en… het redden van haar leven.
Iedere zwangere vrouw droomt van haar perfecte babyshower: een feest vol liefde, verrassingen en alle aandacht voor haar en de baby. Maar wat als je die bijzondere dag ineens moet delen?