Je krijgt een tweede of derde kind en verwacht een mini-versie van je oudste. Maar dan groeit je nieuwe spruit op en blijkt het een compleet ander mens te zijn. Hoe kan het dat broers en zussen soms helemaal niet op elkaar lijken?
Lees verder onder de advertentie
Ze hebben dezelfde ouders, dezelfde opvoeding en vaak dezelfde omgeving. En toch kunnen ze zowel van binnen als van buiten enorm verschillen. Het antwoord ligt in de wereld van genen en DNA.
Wat zijn genen en hoe werkt erfelijkheid?
Je genen zijn als een blauwdruk die bepalen hoe je eruitziet, hoe je lichaam werkt en zelfs hoe je je gedraagt. Je krijgt de helft van je DNA van je moeder en de andere helft van je vader. Dus theoretisch gezien zouden broers en zussen voor de helft hetzelfde moeten zijn. Toch?
Lees verder onder de advertentie
Niet helemaal. Hier komt het addertje onder het gras: welke 50 procent van het DNA je erft, is volledig willekeurig. Jij kunt net een ander stukje van je vader en moeder meegekregen hebben dan je broer of zus. Hierdoor kunnen jullie qua uiterlijk en persoonlijkheid totaal van elkaar verschillen, terwijl je biologisch wel familie bent.
Volgens genetisch onderzoek delen broers en zussen gemiddeld 33 procent tot 50 procent van hun DNA. Dat betekent dat er dus nog behoorlijk wat ruimte is voor verschillen. De reden hiervoor is dat tijdens de bevruchting je DNA in een unieke mix wordt samengesteld. Het is alsof je een zak met bouwsteentjes hebt en je bij elk kind een andere combinatie bouwt.
Lees verder onder de advertentie
Identieke tweelingen zijn hierop een uitzondering. Zij delen namelijk 100 procent van hun DNA, omdat ze uit hetzelfde bevruchte eitje komen. Daarom lijken ze vaak als twee druppels water op elkaar en hebben ze vaak vergelijkbare eigenschappen.
Waarom de verschillen zo groot kunnen zijn
Het draait niet alleen om genen, maar ook om hoe die genen tot uiting komen. Dit wordt beïnvloed door:
Omgeving: Jullie groeien misschien in hetzelfde huis op, maar de ervaringen van een oudste zijn vaak anders dan die van een jongere broer of zus.
Epigenetica: Dit is een duur woord voor de manier waarop genen ‘aan’ en ‘uit’ worden gezet door externe factoren zoals stress, voeding of zelfs het seizoen waarin je geboren wordt.
Willekeurige genetische combinaties: Zoals eerder genoemd is het volledig willekeurig welk stukje DNA van je ouders jij mee krijgt.
Absoluut niet. Biologisch of niet, jullie hebben hetzelfde gezin, dezelfde verhalen en vaak een gedeelde geschiedenis. Dat schept een unieke band, zelfs als jullie qua uiterlijk of karakter totaal van elkaar verschillen. Het is een mooi voorbeeld van hoe DNA ons vormt, maar onze ervaringen en emoties minstens zo belangrijk zijn.
Lees verder onder de advertentie
Dus, als mensen weer eens over jouw kinderen zeggen dat ze helemaal niet op elkaar lijken, kun jij nu met een glimlach uitleggen waarom dat zo is. En misschien is dat ook juist wat broers en zussen zo bijzonder maakt: een gedeelde geschiedenis, maar elk met een eigen unieke mix van genen en eigenschappen.
Doe jij als moeder het meest in huis? Van de kinderen naar school brengen tot de boel netjes houden? En merk je dat je partner niet altijd even enthousiast is om de handen uit de mouwen te steken? Het ligt niet aan hem, het ligt aan de sterren. Mannen met deze sterrenbeelden zijn namelijk luie […]
Anouk is trotse echtgenote van Erwin en mama van vier meiden: Aurélie (10), Emeline (8), Vieve (6) en Lilou (3). In hun levendige huishouden is het soms één en al chaos, maar liefde, gelach en spontane dansfeestjes voeren steevast de boventoon. Anouk deelt vol enthousiasme haar avonturen in het ouderschap.Kind beschermenSoms voel ik mij echt […]
Dat het ouderschap uitdagend is hoeven we je niet te vertellen. Er is geen handboek en er is geen one size fits all. Logisch dus dat je soms met vragen en dilemma’s zit. Iedere week delen we op Kek Mama een dilemma van onze lezers. Deze week: Nicole (30) vindt het belangrijk om bewust te consumeren, […]
Puberzoons, je kunt er vaak een boek over schrijven. Wat ze hebben uitgehaald hoor je natuurlijk pas achteraf. Of helemaal niet. Of midden in de nacht, zoals Paula. Die stond opeen op de spoedeisende hulp.
Actrice en influencer Gaby Blaaser vertelt in de nieuwste aflevering van 30 Minuten Rauw over het ziekteproces van haar moeder, die in het voorjaar van 2024 overleed aan vulvakanker. Met radio-dj Ruud de Wild praat ze over de stilte en schaamte rondom de ziekte en de noodzaak van zelfonderzoek.
Het wordt al een tijdje geroepen, maar nu lijkt het toch echt te gaan gebeuren: (bijna) gratis kinderopvang voor werkende ouders. Dat maakte het kabinet gisteren bekend.