Eerste kerstdiner op school: ‘Een halfuur later belde zijn juf’
Het is spannend, zo’n eerste kerstdiner op school. En dan kan je kleine in al z’n enthousiasme de festiviteiten íets te ver door trekken.
Spannend: je bent opnieuw zwanger. Hoe vertel je je andere kind(eren) dat hij grote broer of zus wordt? Wij geven je een aantal tips.
Als er een tweede of volgend kind op komst is, zal de dynamiek binnen je gezin gaan veranderen. Vooral na de geboorte zal veel in het teken staan van de baby en vind je eerste kind het misschien moeilijk dat hij minder aandacht van zijn ouders krijgt. Tegelijkertijd kan het voor jouzelf ook lastig zijn: want hoe verdeel je je aandacht tussen je beide kinderen?
Het is voor je kind goed om hem al vroeg in je zwangerschap voor te bereiden op de komst van zijn broertje of zusje. Op die manier heeft hij voldoende tijd om aan het idee te wennen.
Natuurlijk hangt het wel af van de leeftijd van je kind. Als hij nog erg klein is, zal het hem nog weinig zeggen dat de buik van mama steeds dikker zal worden. Oudere kinderen zullen waarschijnlijk beter begrijpen wat er gaande is. Maar in het algemeen kun je wel stellen dat je kind – of hij nou twee of zes is – doorheeft dat er ‘iets’ staat te gebeuren.
Je kunt je kind betrekken bij het verloop van je zwangerschap, maar hem ook alvast voorbereiden op de geboorte en de periode daarna. Dat kan op heel veel verschillende manieren – hieronder zetten wij er een aantal op een rij.
Lees ook:
‘Wat als ik mijn dochter (2) na de geboorte van haar broertjes niet genoeg aandacht kan geven?’ >
Wacht hier niet te lang mee, zodat je kind zoals gezegd voldoende tijd heeft om aan het idee te wennen dat hij grote broer of zus wordt. Er zijn allerlei leuke manieren om het nieuws bekend te maken, bijvoorbeeld met een button of een foto van de echo.
Verhuist je kind straks naar een andere kamer of gaat hij na de geboorte van de baby naar een kinderdagverblijf of de peuterspeelzaal? Bereid hem dan ook daar alvast op voor. Zeg niet specifiek dat dit met de baby te maken heeft, maar betrek het op hemzelf: hij is nu bijvoorbeeld groot genoeg om te slapen in een grote kamer en een echt bed. Dat zorgt ervoor dat hij het gevoel behoudt dat hij heel belangrijk is, ondanks de komst van de baby.
Dat wil zeggen: laat je kind plaatjes zien over hoe de baby in jouw buik eruit ziet en hoe hij zich ontwikkelt. Vanaf welk moment kan hij horen en wanneer begint hij te schoppen? Laat je kind de schopjes ook voelen, zodra jij merkt dat je buik wat beweegt. Dat maakt het voor hem allemaal wat echter.
Er bestaan ook allerlei boeken over het krijgen van een broertje of zusje, die je samen kunt doorlezen. En het is natuurlijk leuk om je kind mee te nemen naar de verloskundige als er een echo wordt gemaakt.
Vertel je kind dat de baby uit jouw buik komt als hij helemaal ‘af’ is. En wat er dan gebeurt: hij moet vaak drinken, in bad en veel slapen. En gaat hij dan in een wiegje slapen bij papa en mama op de kamer, of krijgt hij een eigen kamertje in huis?
Je kunt je kind ook betrekken bij de praktische voorbereidingen. Neem hem mee als je behang of spulletjes gaat uitkiezen voor de babykamer of kleertjes gaat kopen. Probeer zoveel mogelijk te praten over ‘onze baby’, zodat je kind begrijpt dat het over iets gaat dat belangrijk is voor het hele gezin.
En dan de bevalling zelf: waar gaat je kind naar toe? Als hij bij opa en oma gaat logeren, vertel hem dit dan op voorhand. Ben je van plan om in het ziekenhuis te bevallen, leg je kind dan uit dat hij je daar mag opzoeken zodra de baby er is.
Heeft je vriendin onlangs een baby gekregen? Ga dan vooral met je kind bij haar op bezoek. Zo kan hij zich een beeld vormen van zijn aanstaande broertje of zusje.
Heb je een nieuwsgierig kind, dan kun je thuis ook de fotoboeken openslaan: laat zien hoe hij zélf als baby was en praat daar met hem over.
Bron: De Verloskundige & Kenniscentrum Infant Mental Health