Sinds 2014 krijgen kinderen uit groep 8 in februari hun advies, terwijl ze pas in april of mei de eindtoets maken. D66, VVD en CDA willen dit weer omdraaien.
Lees verder onder de advertentie
Hoogopgeleide ouders
“De toets moet betrokken worden bij het schooladvies, zodat de leraar alle beschikbare informatie heeft en er geen heroverweging meer nodig is”, zegt D66-Kamerlid Paul van Meenen. Nu is het nog zo dat kinderen het schooladvies – vmbo, havo of vwo – krijgen vóór de toets wordt gemaakt. Als een leerling beter scoort op de eindtoets dan verwacht, wordt het geadviseerde niveau wel heroverwogen, maar volgens Van Meenen worden in de praktijk vaak alleen de schooladviezen van leerlingen met mondige, hogeropgeleide ouders naar boven aangepast: de andere ouders kennen volgens hem ‘minder goed de weg’.
Ook de andere coalitiepartijen zijn vóór het idee. “Het is onlogisch dat er zo’n tijd tussen het advies en de toets zit”, zegt VVD-Kamerlid Heerema. “Wij vinden het het belangrijkst dat het schooladvies van de leraar komt, die de beschikking heeft over alle informatie, inclusief de eindtoets”, laat Bruins van de ChristenUnie aan de NOS weten.
Lees verder onder de advertentie
Het moment
Alleen over het moment waarop de toets moet worden gehouden, is nog geen overeenstemming. De PO-Raad (de sectororganisatie voor het primair onderwijs) en de VVD vinden april of mei te laat en wil dat de toets eerder wordt gemaakt, Van Meenen wil dat het moment ongewijzigd blijft. “Maar dan zijn de scholieren alleen nog maar bezig met musical en kamp’’, zegt VVD-Kamerlid Rudmer Heerema.
Van extravagante thema’s tot dure locaties, het lijkt soms alsof de lat steeds hoger wordt gelegd voor kinderfeestjes. Maar wat doe je als je ineens zélf moet betalen voor het feestje waar je kind voor is uitgenodigd? Het overkwam Gina.
We vlogen het afgelopen jaar van de ene zwangerschapsaankondiging naar de andere. Hoog tijd om al het babynieuws op een rijtje te zetten: deze BN’ers verwachten een baby in 2025.
Een speeldagje bij een vriendin klinkt onschuldig, toch? Voor Brenda veranderde het in een dure les toen haar dochter Ellie per ongeluk een vaas omstootte. Wat volgde, was een Tikkie van 350 euro en een hoop gedoe.
Met de beste bedoelingen zet je jarenlang maandelijks braaf een bedrag opzij, om je kind een goede start te kunnen bieden. Om vervolgens je zoon op zijn achttiende verjaardag toegang te geven tot die spaarrekening en hij een jaar later geld komt vragen, omdat het op is.