Kek Mama-columnist Anke Laterveer is single moeder van Jakob (8) en Hannah (7). Maandelijks schrijft ze uitgesproken over wat ze meemaakt.
Lees verder onder de advertentie
‘Mama, mogen we knutselen?’ vraagt Hannah. Ik zucht. Ik zit net en heb helemaal geen zin in knutselen. Ik wilde gewoon even rustig de krant lezen. En dan opeens schiet deze gedachte door mijn hoofd: ik was zo’n goede oppas, wat is er toch gebeurd?
Lees verder onder de advertentie
Verstoppertje en speurtochten
Jarenlang zorgde ik namelijk voor andermans kroost. Ik had een gezin met zes kinderen waar ik minstens twee keer per week kwam oppassen. Ze hadden een enorme tuin waar we urenlang verstoppertje speelden, achter elkaar aan renden en speurtochten hielden. Als het regende nam ik schmink mee en toverde ze om tot dieren, om daarna een circusvoorstelling te maken voor wanneer hun ouders thuiskwamen.
Lees verder onder de advertentie
‘Ik zag eerste lachjes’
Later was er een baby waar ik ruim een jaar vier dagen per week negen uur per dag mee doorbracht en toen zij naar de kinderopvang doorstroomde vond ik een ander gezin met een baby, waar ik zelfs vijf dagen per week terechtkon. Ik zag eerste lachjes, klapte in mijn handen als ze leerden tijgeren en pureerde fruit voor ze. Elke dag gingen we minstens twee uur naar buiten, lange wandelingen maken, zelfs als het koud en nat was. Dan pakte ik ze gewoon lekker dik in en gingen we alsnog. Onbegrijpelijk vond ik het dat de ouders van deze heerlijke kinderen zoveel werkten, zo misten ze toch alles van hun oogappels?
Lees verder onder de advertentie
Niet te gek of druk genoeg
Zelfs toen ik een baan op een kantoor kreeg, wilde ik het oppassen niet missen. Ik ging parttime werken zodat ik daarnaast nog twee dagen per week kon zorgen voor drie wat oudere kinderen. Elke maandag en woensdagmiddag naar de kinderboerderij, zelf broodjes bakken en er daarna mee picknicken, een modeshow met kleren die we van vuilniszakken gemaakt hadden: het kon mij niet gek of druk genoeg.
Lees verder onder de advertentie
Eén mamadag
Mijn eigen baby’s zag ik jaren later aanmerkelijk minder. Ik had inmiddels een prima baan die ik niet zomaar wilde opgeven. Dus werkte ik vier dagen en had een mamadag. Eentje maar. De eerste schaterlach hoorde ik door de telefoon, omdat mijn man de hoorn naast Jakobs hoofdje hield. Ik was opeens net zo geworden als de ouders die ik toen zo onbegrijpelijk vond.
Lees verder onder de advertentie
Met de oppas
En nog. Knutselen? Ik moet er niet aan denken. Ik mompel al: ‘En wie moet dat straks weer opruimen?’ als er een dekenfort in mijn woonkamer verrijst en zeg: ‘Anders gaan jullie even lekker samen naar buiten?’ Ik ben, zonder dat ik het doorhad, rete ongezellig geworden. Jakob onderbreekt mijn gedachten. ‘Weet je wat, mam? Ik knutsel morgen wel met de oppas.’
Een koosnaam voor je partner, je herkent het vast. Zo’n bijnaam die je alleen tussen jullie tweeën gebruikt en uitspreekt als je denkt dat niemand luistert. Totdat je kind het oppikt en enthousiast deelt met de buitenwereld. Daria (32) maakte het mee. Het schaamrood staat nog steeds op haar kaken.
Hoera! Saskia Weerstand is bevallen van een zoon. Dat maakt de RTL-presentatrice bekend op haar Instagram. “Kleine vriend, we zijn zó blij dat jij er bent.”
Marloes (33) is redacteur bij Kek Mama en woont met vriend, peuter (3) en baby (8 maanden) in Arnhem. Ze schrijft in haar columns over hoe ze het hoofd boven water houdt in haar chaotische gezinsleven en de overgang van één naar twee kinderen. Deze week over: ingesleten rolpatronen
We kennen het allemaal: boodschappen doen en telkens weer schrikken bij de kassa. Maar bij Vianna thuis is het elke week een financiële horrorfilm. Haar man en zoon hebben namelijk geen grenzen als het gaat om geld uitgeven aan proteïne snacks.
Een Instagram-video waarin artsen vertellen wat ze hun eigen kids nooit zullen laten doen, ging viral. Van slaapfeestjes tot sekseducatie: het levert verrassende inzichten op.
Als iemand zegt dat opvoeden helemaal vlekkeloos gaat, kunnen wij je vertellen dat dat totaal niet zo is. Ook niet als je kinderen volwassen zijn. Ze blijven jouw kind – met een eigen mening en af en toe stevige discussies.