Goed nieuw voor ouders die hun kinderen door het coronavirus niet naar de kinderopvang kunnen brengen: zij krijgen de eigen bijdrage terug.
Lees verder onder de advertentie
Dat heeft het kabinet besloten, bevestigt een woordvoerder van staatssecretaris Tamara van Ark (Sociale Zaken en Werkgelegenheid).
Compensatie
De teruggave geldt vooralsnog voor de periode van 16 maart tot en met 6 april. Gedurende die tijd is de kinderopvang gesloten voor alle kinderen van ouders met zogeheten niet-cruciale beroepen. Ouders moeten de rekening wel eerst betalen, zodat de opvanglocaties niet in financiële problemen komen. Deze compensatie wordt op een later moment uitbetaald via de kinderopvangorganisaties.
Veel ouders dreigden al om hun kinderen uit te schrijven nu ze niet meer naar de opvang kunnen, terwijl de rekeningen wel blijven komen. “Het kabinet wil dat voorkomen, omdat dit voor veel ellende zou zorgen”, zegt politiek verslaggever Roel Schreinemachers van RTL Nieuws. “Als dit voorbij is zouden veel mensen hun plek in de opvang kwijt zijn. En als er minder geld binnenkomt, is de kans groot dat kinderopvangorganisaties in de problemen komen, terwijl die nu juist hard nodig zijn voor de crisisopvang van kinderen van ouders met vitale beroepen.”
Lees verder onder de advertentie
Verlenging
Mochten de maatregelen om de verspreiding van het COVID-19-virus tegen te gaan langer duren dan tot en met 6 april, dan wordt de maatregel mogelijk verlengd.
Een fijne oppas vinden is een zegen. Want als ouder is het een klein wonder als je iemand vindt die je leuk vindt, betrouwbaar is én altijd beschikbaar. Maar soms bezorgt zo’n zegen je ook bijna een hartaanval. Als je een Tikkie van 800 euro krijgt bijvoorbeeld.
Weet je wat jij op dinsdag moet doen? Nee, geen was vouwen of kind nummer drie ophalen van zwemles. Dinsdag is dé dag om je vakantie te boeken. Dat is niet zomaar een moedergevoel, maar keihard onderzocht door de CheapTickets.nl.
Zangeres Eva Simons, die dit jaar de rol van Maria speelt in The Passion, deelt een intens persoonlijk verhaal. Tijdens een repetitie voor de paasvertelling kreeg ze een miskraam. “Het was intens verdrietig.”
Genoeg vrouwen doen het weleens: stiekem in zijn telefoon kijken. Niet omdat ze op zoek zijn naar ellende, maar omdat er iets wringt. Een gevoel. Iets wat niet helemaal klopt. Het overkwam Iris. En voor ze het wist, zat ze in zijn telefoon, op zoek naar antwoorden waar ze helemaal niet voor was.
Kijk, we maken allemaal weleens fouten als ouder. Het hoort erbij. Maar sommige gewoontes kunnen — als je ze keer op keer herhaalt — je kind echt schade toebrengen. Emotioneel. Mentaal. En op de lange termijn.
“Ik vroeg het eigenlijk gewoon voor de grap…” Dat schrijft de 28-jarige Natallia Tarrien over het moment dat ze ChatGPT raadpleegde vanwege een vreemd gevoel in haar kaak. Wat begon als een onschuldig gesprekje met een chatbot, eindigde met een spoedopname, een bevalling en… het redden van haar leven.