De overheid moet ouders veel beter voorlichten over vaccineren. Blijft de vaccinatiegraad hierdoor tóch dalen? Dan mag de kinderopvang niet-ingeënte kinderen weigeren. Dat staat in een rapport van de Commissie kinderopvang en vaccinatie.
Lees verder onder de advertentie
Op dit moment mogen kinderopvangcentra niet-gevaccineerde kinderen volgens de wet niet zomaar weigeren.
‘Een maatschappelijk probleem’
Ouders die hun kind niet laten inenten, zouden verplicht moeten worden om in gesprek te gaan met een deskundige. En deze verantwoordelijkheid ligt volgens de commissie niet bij de kinderopvang. “Het is onwenselijk de keuze voor eventuele maatregelen op het bord van de kinderopvang te leggen. De gedaalde vaccinatiegraad is een maatschappelijk probleem dat niet alleen speelt in de kinderopvang.”
Lees verder onder de advertentie
Geen vertrouwen
Uit het onderzoek blijkt dat het niet (volledig) laten vaccineren voor een deel te maken heeft met bezwaren uit geloofsovertuiging of een antroposofische levensovertuiging van de ouders. Daarnaast zijn ouders bezorgd over mogelijke bijwerkingen. Ook speelt voor sommigen mee dat zij geen vertrouwen hebben in het Rijksvaccinatie-programma. Daarbij zien ouders geen noodzaak meer om te vaccineren nu de ziektes weinig voorkomen.
Lees verder onder de advertentie
Gevolgen van de ziekte
Ouders die hun kinderen wel laten inenten, maken zich vooral zorgen over de gevolgen voor hun kind wanneer het een besmettelijke ziekte oploopt in de kinderopvang. Ze vrezen dat hun kinderen ernstig ziek worden, dood kunnen gaan of blijvende gevolgen van een ziekte overhouden. Daarbij noemen ouders dat ze hun kind willen behoeden voor de pijn en het ongemak die een ziekte met zich meebrengt.
Lees verder onder de advertentie
Volg Kek Mama op Facebook en Instagram en blijf op de hoogte van het belangrijkste nieuws voor ouders.
Ruzie met je partner, het overkomt de beste. Of het nu gaat om een niet-opgeruimde sok, een ruzie om een vuilniszak of de thermostaat die op de verkeerde stand staat, kleine irritaties kunnen zomaar escaleren. Dat weet Valerie (26) als geen ander.
Wie jarig is, trakteert! Als moeder wil je natuurlijk iets leuks bedenken zonder dat je urenlang in de keuken hoeft te staan. Dat dacht ook Bibi Breijman, die voor de verjaardag van dochter Teddy een lekkere en supersnelle traktatie in elkaar flanste.
Marloes (33) is redacteur bij Kek Mama en woont met vriend, peuter (3) en baby (7 maanden) in Arnhem. Ze schrijft in haar columns over hoe ze het hoofd boven water houdt in haar chaotische gezinsleven en de overgang van één naar twee kinderen. Deze week over: hoe een zieke peuter zorgt voor het terugschieten in vaste rolpatronen.
Een nieuw jaar, een nieuw bedrag voor de kinderbijslag. Dat is fijn om te weten, want elke euro helpt als je kinderen sneller groeien dan je portemonnee kan bijhouden. Dit zijn de bedragen voor 2025.
Gender disappointment: het is een taboe, maar het komt wel regelmatig voor. Soms heb je al van jongs af aan een bepaald beeld van je gezin in je hoofd, soms heb je gewoon voorkeur voor een geslacht. Het overkwam Cynthia, die gewoon eigenlijk haar gezin altijd voor zich zag met een zoon en een dochter.