De opvoedtantes Els en Do beantwoorden opvoedvragen met een knipoog en stellen zichzelf voor: “Wij zijn geboren voordat de pil was uitgevonden, kwamen ter wereld zonder dat onze ouders daarom hadden gevraagd en werden te hooi en te gras opgevoed. Zelf kregen wij heel bewust kinderen en daarom voelen we tot op de dag van vandaag (ze zijn inmiddels 34, 22 en 20) de plicht hen permanent gelukkig te maken. We kennen dus twee opvoedingsstijlen van nabij, en blijven onverminderd op zoek naar de gulden middenweg.
Lees verder onder de advertentie
Hier lees je een van de vragen, mét antwoord
Wij lopen ’s avonds op kousenvoeten door ons huis omdat onze dochter van negen maanden moeite heeft met slapen. Als ze eindelijk slaapt, gaan de pubers van onze buren chillen in de tuin. Ze draaien dan hiphopmuziek waarvan de baby wakker schrikt. Toen ik de buurvrouw vroeg of de muziek zachter mocht, zei ze dat we in een hutje op de hei moeten gaan wonen en dat zij het gehuil van ons kind ook moeten verdragen.
Lees verder onder de advertentie
Tante Els stofzuigde doodleuk de babykamer waarin haar babyzoon lag te slapen. En u mag blij zijn dat u niet naast Roué Verveer woont, auteur van het geweldige boek Opvoeden op zijn Surinaams. Citaat: ‘Kent u dat, mensen die fluisteren: ‘Ssst, mijn kind slaapt’? Niet bij mij thuis. Als mijn gasten fluisteren vraag ik of ze niet goed bij hun hoofd zijn. Kinderen moeten overal kunnen slapen.’
Dropje ‘Elske’
Verveer neemt zijn baby mee naar feestjes met muziek. ‘Het kind valt in slaap. Ergens. Vroeg of laat. Of het wil of niet.’ Als tante Do carnaval viert in Maastricht treft ze ’s avonds laat altijd baby’s die in versierde kinderwagens meedoen aan de polonaise. Ze slapen zo stoïcijns door de muziek heen dat ze zich weleens afvraagt of er een dropje ‘Elske’ in hun flesje is gedaan. Misschien hebben ze het huilen opgegeven omdat het geen zin heeft bij al dat lawaai. (Houdt u van carnaval? Dan zou u het eens kunnen uitproberen. Misschien met wat baby-oordopjes ter bescherming van de kersverse trommelvliesjes, die bestaan.)
Lees verder onder de advertentie
Een oplossing
Van hieruit kunnen we niet beoordelen hoeveel geluid de buurpubers precies maken. Staat de muziek tot een uur of elf op beschaafd niveau, dan neigen we naar het standpunt van uw buurvrouw. Een baby kan niet de hele buurt dicteren. Mogen we bij u langskomen om het te beoordelen? Nodig dan ook de buren uit en schenk een glaasje wijn. Zoiets moet borrelend worden opgelost. Je wil niet hoeven verhuizen wegens een burenruzie veroorzaakt door een onschuldig babymeisje.
Niet iedereen heeft het geluk dat bij die man waar je op bent gevallen ook een leuke familie hoort. Veronique kan hierover meepraten. Zij en haar schoonzus liggen geregeld in de clinch en deze keer om een rekening van de stomerij.
Kinderfeestjes zijn vaak een bron van plezier, maar soms nemen die verrassingen wel heel bizarre vormen aan. Je stuurt je kind vrolijk naar een feestje, en wat krijg je terug? Een huisdier. Het overkwam Saïda.
Een gepensioneerde basisschoolleraar geeft op het TikTok-account van haar dochters (@elenanico22) een belangrijk advies aan ouders. Ze deelt de grootste fout die ze vaders en moeders in de opvoeding heeft zien maken tijdens haar decennialange carrière. En het is simpeler dan je denkt.
We willen allemaal het allerbeste voor onze kleintjes. Maar als het om babyvoeding gaat, is de keuze soms overweldigend. Zelf maken of toch een van de ontelbare verschillende potjes? En hoe gezond zijn die kant-en-klare hapjes eigenlijk? In een nieuwe aflevering van Keuringsdienst van Waarde doken de makers in de wereld van babyvoeding en de […]