Waar de één zweert bij de slaapmethode van kinderarts Richard Ferber, moet de ander er niets van hebben. Wij vragen ons vooral af: werkt-ie? Kinderslaapcoach Myrthe Stapper heeft het antwoord.
Lees verder onder de advertentie
De Ferber-methode is een manier om je kind te laten inslapen en werkt als volgt: je legt je baby na z’n avondroutine wakker in bed en verlaat z’n kamer. Begint hij te huilen? Dan wacht je vijf minuten voordat je je kind gaat troosten. Na vijf minuten verlaat je de slaapkamer weer en – als je baby opnieuw begint te huilen – wacht je vervolgens tien minuten voordat je ‘m kalmeert. Je bouwt dit schema elke dag op en houdt steeds langere tussenposes aan tot je kind zichzelf kan kalmeren.
‘Deze methode is spraakmakend omdat elke ouder hier wel een mening over heeft’, vertelt Myrthe. ‘Onze ervaring is dat hij voor sommige ouders en baby’s goed werkt, en voor anderen juist helemaal niet. Dit omdat elke vader, moeder, baby en situatie anders is. Daarbij adviseren we de Ferber-methode pas toe te passen vanaf 6 maanden – voor die tijd kunnen veel baby’s zichzelf nog niet goed kalmeren en heeft deze methode dus geen effect.’
Lees verder onder de advertentie
Benieuwd naar andere manieren om je baby in slaap te brengen? Je vindt ze hier
Myrthe Stapper is gecertifieerd kinderslaapcoach en oprichter van slaaptipsvoorbabys.nl
Iedere zwangere vrouw droomt van haar perfecte babyshower: een feest vol liefde, verrassingen en alle aandacht voor haar en de baby. Maar wat als je die bijzondere dag ineens moet delen?
Het kabinet presenteert de voorjaarsnota met maatregelen die de portemonnee van veel Nederlanders raken. Belastingverhogingen en een verlaging van het kindgebonden budget staan centraal in de plannen om de begroting sluitend te krijgen.
Iedere ouder maakt fouten. Kleine, grote, gênante – het hoort erbij. En meestal kun je er achteraf hartelijk om lachen. Maar soms ook niet. Carlijn baalt nog altijd dat haar dochter zilveren tanden heeft door haar fout.
Een fijne oppas vinden is een zegen. Want als ouder is het een klein wonder als je iemand vindt die je leuk vindt, betrouwbaar is én altijd beschikbaar. Maar soms bezorgt zo’n zegen je ook bijna een hartaanval. Als je een Tikkie van 800 euro krijgt bijvoorbeeld.
Zangeres Eva Simons, die dit jaar de rol van Maria speelt in The Passion, deelt een intens persoonlijk verhaal. Tijdens een repetitie voor de paasvertelling kreeg ze een miskraam. “Het was intens verdrietig.”
“Ik vroeg het eigenlijk gewoon voor de grap…” Dat schrijft de 28-jarige Natallia Tarrien over het moment dat ze ChatGPT raadpleegde vanwege een vreemd gevoel in haar kaak. Wat begon als een onschuldig gesprekje met een chatbot, eindigde met een spoedopname, een bevalling en… het redden van haar leven.