Kan je baby jou en alle andere geluiden goed horen? Dat wordt bekeken met een gehoortest als hij een paar dagen oud is. Hoe de test in z’n werk gaat en wat er gebeurt als het resultaat negatief is, leggen we je uit.
Lees verder onder de advertentie
Een goed gehoor is essentieel. Daarmee leert je kind taal en kan hij straks goed leren praten. Als het gehoor van je baby afwijkingen vertoont, kan dat gevolgen hebben voor zijn ontwikkeling.
Lees verder onder de advertentie
Wanneer vindt de gehoortest plaats?
Hoe eerder een gehoorafwijking wordt ontdekt, hoe sneller je baby behandeld kan worden. Daarom wordt meestal al in de kraamweek, zo tussen de vierde en zevende dag na de geboorte, een gehoortest afgenomen door een medewerker van het consultatiebureau. De test wordt ook wel ‘neonatale gehoorscreening’ genoemd: een gehoorscreening bij pasgeborenen.
Lees verder onder de advertentie
Afhankelijk van de regio wordt de test afgenomen op het consultatiebureau of bij jou thuis (vaak in combinatie met de hielprik). Woon je in Zuid-Holland of Gelderland? Dan kan het zijn dat de gehoorscreening pas na een paar weken plaatsvindt op het consultatiebureau.
Hoe werkt de test?
Een gehoortest klinkt misschien ingewikkeld, maar eigenlijk is het heel simpel. Een klein, zacht dopje stuurt een knetterend geluidje het oor van je baby in. Een gezond oor reageert daarop door geluidjes te maken en een kleine microfoon in het dopje vangt die geluidjes op. Het dopje is verbonden met een meetapparaat en dat beoordeelt aan de hand van de geluidjes of het oor goed werkt.
Lees verder onder de advertentie
Belangrijk is wel dat het in de ruimte waar de gehoortest wordt afgenomen, stil is.
Vrijwel niets. De gehoorscreening doet geen pijn en duurt maar een paar minuutjes. Je baby kan in de maxi-cosi blijven liggen en gewoon doorslapen tijdens de test. Hij wordt waarschijnlijk niet wakker van de geluidjes.
Lees verder onder de advertentie
Wat als je baby in het ziekenhuis ligt?
Het kan natuurlijk zijn dat je baby te vroeg geboren is en nog een tijdje in het ziekenhuis moet blijven. In dat geval wordt de gehoortest gedaan als je kind thuis is. Daarvoor is het belangrijk dat je het consultatiebureau laat weten wanneer je kind uit het ziekenhuis wordt ontslagen.
Lees verder onder de advertentie
Gaat het om een langdurige opname, dan kan de test in het ziekenhuis worden uitgevoerd. De Jeugdgezondheidszorg neemt hiervoor contact met je op.
De uitslag
Bij ongeveer 95 op de 100 kinderen is de uitslag voldoende: het kind hoort vrijwel zeker voldoende om goed te leren praten.
Is de uitslag onvoldoende, dan wil dat niet zeggen dat je kind (blijvend) gehoorverlies heeft. In de meeste gevallen is er dan sprake van omgevingslawaai tijdens de test, was je baby onrustig of zat er teveel oorsmeer in de gehoorgang.
De medewerker van het consultatiebureau kan de gehoortest op dat moment of een week later nogmaals doen. Is de uitslag blijvend onvoldoende aan één of beide oren, dan zal vervolgonderzoek moeten aantonen wat er aan de hand is.
Blijf alert
Ook als de uitslag aan beide oren voldoende was, is het goed om alert te blijven. De gehoortest geeft namelijk niet honderd procent zekerheid dat je kind voldoende hoort. Houd dus goed in de gaten of je kind jou en andere geluiden goed blijft horen zodra hij ouder wordt. Bij twijfel neem je contact op met het consultatiebureau of je huisarts.
Is jouw partner altijd degene die je verrast met een romantisch gebaar? Een onverwacht cadeautje, een avondje fancy uiteten of zelfs een ontbijtje op bed. Sommige mannen lijken gewoon geboren voor romantiek. En ja hoor, je sterrenbeeld speelt daar zeker een rol in.
Laurie (37) is orthopedagoog, opvoeddeskundige en moeder van zoons Dex (6) en Otis (2). Sinds dit jaar woont ze met haar gezin in Kaapstad. In haar column schrijft Laurie over haar ervaringen van het emigreren met twee jonge kinderen, het leven in Zuid-Afrika en de hoogtepunten en worstelingen van het ouderschap.
Doe jij als moeder het meest in huis? Van de kinderen naar school brengen tot de boel netjes houden? En merk je dat je partner niet altijd even enthousiast is om de handen uit de mouwen te steken? Het ligt niet aan hem, het ligt aan de sterren. Mannen met deze sterrenbeelden zijn namelijk luie […]
Denk je als moeder punten te scoren door je uit te sloven met de broodtrommel van je kind, word je op de vingers getikt door de juf. Het overkwam Cara. “Ik moet het van de juf gewoon bij een boterham met kaas houden.”
Dat het ouderschap zwaar is, zal weinig moeders verbazen. Maar wist je dat meer dan 1 op de 4 moeders tijdens het voeden in slaap valt? Begrijpelijk? Absoluut. Maar ook risicovol, zeggen experts tegen Parents. Zo houd je volgens hen jezelf én je baby veilig.