Rouwen om je onvervulde kinderwens terwijl je al een kind hebt, niet iedereen snapt dat. Marije (35) is moeder van Liv (4). De eerste zwangerschap was een verrassing, maar een tweede kind krijgen blijkt nu onmogelijk.
Lees verder onder de advertentie
“Mijn dochter diende zich volledig onverwacht aan. Mijn man en ik zijn collega’s, we leerden elkaar kennen toen ik bijna dertig was. Op mijn dertigste verjaardag kwam ik erachter dat ik zwanger was. We waren net een halfjaartje aan het daten, woonden niet samen en werkten allebei voor projecten in het buitenland. Ik was aan de pil, we waren totaal niet met kinderen bezig.
Lees verder onder de advertentie
Dwars door de pil heen
Ik was in Ierland toen ik me afvroeg: had ik niet al ongesteld moeten worden? Ook al was ik wel vaker onregelmatig ongesteld, dit keer wist ik meteen dat ik zwanger was – geen idee waarom. Op de hotelkamer deed ik een test. Die avond zou ik met mijn vriend – inmiddels mijn man – bellen, maar ik durfde niet te vertellen dat ik zwanger was. Eenmaal thuis, tien dagen later, gaf ik hem de zwangerschapstest cadeau. Zijn gezicht vergeet ik nooit meer, hij was compleet in shock.
We besloten ervoor te gaan, want we wilden het allebei heel graag en ons leven was stabiel genoeg. We gingen samenwonen en trouwen, dat was wel zo praktisch. Het leven kwam in een stroomversnelling. Opeens was ik getrouwd, had ik huis en haard verlaten om te gaan samenwonen en kregen we een kind. Dat was wennen, voor ons allebei.
Lees verder onder de advertentie
Een tweede
Een vriendin vertelde me dat ik mijn hele leven al riep dat ik moeite zou hebben met het krijgen van kinderen. Blijkbaar heb ik dat onbewust altijd zo gevoeld. Toen onze dochter kwam dacht ik: misschien zat mijn gevoel er al die tijd wel naast. De wens voor de tweede is er altijd geweest, ik zou er wel drie willen. Op een gegeven moment hebben we dus het gesprek gevoerd: wat willen we? Ik wilde graag kort op elkaar kinderen, maar omdat mijn vader ziek werd en overleed besloten we onze poging voor een tweede nog even uit te stellen.
Toen onze dochter twee was, gingen we ervoor. Maar na een jaar proberen was het nog niet gelukt. We stapten naar de huisarts, die verwees ons door naar het ziekenhuis.
Uit onderzoek bleek dat de kwaliteit van het zaad van mijn man niet goed was. We weten niet of het achteruit is gegaan of dat dat altijd al zo was geweest, omdat we er natuurlijk nooit eerder naar hadden laten kijken. We hebben een aantal kunstmatige inseminaties gedaan, maar na drie mislukte pogingen werden we doorverwezen naar een ander ziekenhuis. Elke keer als we daar kwamen, kregen we slechter nieuws.
“Elke keer als we in het ziekenhuis kwamen, kregen we slechter nieuws”
Lees verder onder de advertentie
De eivoorraad bleek bij mij heel laag te zijn, zoals je ook wel ziet in de periode voor de overgang. Ook dat was een enorme domper. We kwamen in aanmerking voor ICSI, waar we nu middenin zitten, terwijl de kans dat het lukt eigenlijk zo goed als nul is – we doen dit meer omdat we echt alles gegeven willen hebben. Dat maakt dit tot een vreemde fase.
Binnenkort praten we met een maatschappelijk werker over dit proces. Het gekke is: ook al weten we dat de kans nihil is, toch blijft er een sprankje hoop. Het feit dat we door de pil zijn geschoten maakt zo wrang dat het nu niet lukt. Dan besef je wel wat een wonder het is om een kind te krijgen, daar zijn we enorm dankbaar voor.
Overleggen
Mijn advies voor anderen die in dezelfde situatie zitten? Probeer vooral elkaar en hetgeen je al hebt niet uit het oog te verliezen. Als vrouw kun je het proces anders ervaren dan je partner. Praat erover, overleg bij elke stap: willen we dit nog, gaat dit te ver? Zodat je elkaar niet verliest tijdens het traject, want dat is al moeilijk genoeg.”
Dit artikel staat in Kek Mama 07-2022.Ontvang elke maand Kek Mama met korting en gratis verzonden op jouw deurmat! Abonneer je nu en betaal slechts €4,19 per editie.
Een speeldagje bij een vriendin klinkt onschuldig, toch? Voor Brenda veranderde het in een dure les toen haar dochter Ellie per ongeluk een vaas omstootte. Wat volgde, was een Tikkie van 350 euro en een hoop gedoe.
Van extravagante thema’s tot dure locaties, het lijkt soms alsof de lat steeds hoger wordt gelegd voor kinderfeestjes. Maar wat doe je als je ineens zélf moet betalen voor het feestje waar je kind voor is uitgenodigd? Het overkwam Gina.
We vlogen het afgelopen jaar van de ene zwangerschapsaankondiging naar de andere. Hoog tijd om al het babynieuws op een rijtje te zetten: deze BN’ers verwachten een baby in 2025.
Met de beste bedoelingen zet je jarenlang maandelijks braaf een bedrag opzij, om je kind een goede start te kunnen bieden. Om vervolgens je zoon op zijn achttiende verjaardag toegang te geven tot die spaarrekening en hij een jaar later geld komt vragen, omdat het op is.
Of je kind nu een echte fijnproever of een kieskeurige eter is, het menu van je kleintje kan een enorme zoektocht zijn. Wat eet een dreumes op een dag? En hoeveel eet een peuter nou écht? Wij geven je een realistisch kijkje in de keuken van andere ouders. Deze week het menu van dreumes Wies.