Een kind loopt in de zomervakantie zó een brandwond op, blijkt uit onderzoek. Daarom roepen plastisch chirurgen en de Brandwonden Stichting ouders op hun kinderen deze periode extra in de gaten te houden.
Lees verder onder de advertentie
Nieuwsgierig
Bijna een kwart van de patiënten met brandwonden is jonger dan vijf jaar: kinderen van die leeftijd zijn nieuwsgierig, maar zien nog geen gevaren. Een ongeluk zit hierdoor in een klein hoekje. Vooral ’s zomers, met korte mouwtjes, een barbecue, (gloeiendheet) stilstaand water in de tuinslang en een kopje thee op een wankel campingtafeltje, lopen kinderen grotere kans op een brandwond. Ook de steeds populairdere gelbranders, vuurkorven en sfeerhaarden leiden tot meer ongelukken.
“Veel mensen zijn zich niet bewust van de extra risico’s in de zomer”, zegt plastisch chirurg Sandra Jongen van het Martiniziekenhuis in Groningen. “Soms moeten wij meerdere huidtransplantaties en reconstructie-operaties uitvoeren totdat een kind is uitgegroeid en de volwassen leeftijd heeft bereikt.” Gaat het toch mis? Dan vind je hier de belangrijkste tips.
Bron: dvhn.nl
Lees verder onder de advertentie
Ontvang elke maand Kek Mama met korting en gratis verzonden op jouw deurmat! Abonneer je nu en betaal slechts €4,19 per editie.
Een fijne oppas vinden is een zegen. Want als ouder is het een klein wonder als je iemand vindt die je leuk vindt, betrouwbaar is én altijd beschikbaar. Maar soms bezorgt zo’n zegen je ook bijna een hartaanval. Als je een Tikkie van 800 euro krijgt bijvoorbeeld.
Weet je wat jij op dinsdag moet doen? Nee, geen was vouwen of kind nummer drie ophalen van zwemles. Dinsdag is dé dag om je vakantie te boeken. Dat is niet zomaar een moedergevoel, maar keihard onderzocht door de CheapTickets.nl.
Zangeres Eva Simons, die dit jaar de rol van Maria speelt in The Passion, deelt een intens persoonlijk verhaal. Tijdens een repetitie voor de paasvertelling kreeg ze een miskraam. “Het was intens verdrietig.”
Genoeg vrouwen doen het weleens: stiekem in zijn telefoon kijken. Niet omdat ze op zoek zijn naar ellende, maar omdat er iets wringt. Een gevoel. Iets wat niet helemaal klopt. Het overkwam Iris. En voor ze het wist, zat ze in zijn telefoon, op zoek naar antwoorden waar ze helemaal niet voor was.
“Ik vroeg het eigenlijk gewoon voor de grap…” Dat schrijft de 28-jarige Natallia Tarrien over het moment dat ze ChatGPT raadpleegde vanwege een vreemd gevoel in haar kaak. Wat begon als een onschuldig gesprekje met een chatbot, eindigde met een spoedopname, een bevalling en… het redden van haar leven.
Kijk, we maken allemaal weleens fouten als ouder. Het hoort erbij. Maar sommige gewoontes kunnen — als je ze keer op keer herhaalt — je kind echt schade toebrengen. Emotioneel. Mentaal. En op de lange termijn.