Je kunt je baby meteen in een ledikantje leggen, maar er ook voor kiezen om hem de eerste maanden in een wieg te laten slapen. Waar moet je bij de aankoop dan op letten? Wij zochten het voor je uit.
Lees verder onder de advertentie
Een wieg is een veilige plek voor je baby om te slapen, maar alleen de eerste drie tot zes maanden. Daarna gaat je baby meer bewegen en de eerste tekenen van omrollen vertonen. Hij gooit dan z’n beentjes in de lucht en wiebelt naar één kant.
Rolt hij om, dan kan hij nog niet meteen terugrollen en kan hij tegen de zijkant van de wieg aankomen, die meestal dicht is. Dit kan leiden tot verstikkingsgevaar. Het is dus verstandig om je baby vanaf dat moment in een ledikant te leggen.
Lees verder onder de advertentie
Voordelen van een wieg
Tot die tijd is een wiegje een prima slaapplek en biedt het ook voor jouzelf voordelen. Een wiegje is namelijk klein en neemt weinig ruimte in.
Als je je baby bij jou op de kamer laat slapen, hoef je dus geen groot ledikant neer te zetten. In een wiegje dat als co-sleeper dient, kun je je baby bovendien direct naast jouw eigen bed laten slapen en hoef je er ’s nachts niet uit voor borstvoeding of de speen.
Er zijn een aantal dingen waar je bij aanschaf rekening mee moet houden, bijvoorbeeld:
De afmetingen: hij moet minimaal 30 centimeter diep zijn, 45 centimeter breed en 80 centimeter lang.
Er mogen geen scherpe randen of punten aan zitten waar je kleintje zich aan kan bezeren en de wieg moet stevig staan.
Staat de wieg op wieltjes, check dan of er een rem op zit.
De bedbodem moet ventilerend én vlak en stevig zijn zodat hij niet kan doorzakken.
De ruimte tussen het matras en de zijwanden mag niet meer dan een vinger breed zijn. En gebruik geen zeiltje om het matras te beschermen (dit kan leiden tot oververhitting), maar ga voor een matrasbeschermer met ventilerende toplaag.
Genoeg vrouwen doen het weleens: stiekem in zijn telefoon kijken. Niet omdat ze op zoek zijn naar ellende, maar omdat er iets wringt. Een gevoel. Iets wat niet helemaal klopt. Het overkwam Iris. En voor ze het wist, zat ze in zijn telefoon, op zoek naar antwoorden waar ze helemaal niet voor was.
Kijk, we maken allemaal weleens fouten als ouder. Het hoort erbij. Maar sommige gewoontes kunnen — als je ze keer op keer herhaalt — je kind echt schade toebrengen. Emotioneel. Mentaal. En op de lange termijn.
Je kind hoeft echt niet op zijn of haar vierde een businessplan te schrijven of knuffels te coachen met post-its op hun voorhoofd om later succesvol te worden.
Marloes (33) is redacteur bij Kek Mama en woont met vriend, peuter (4) en baby (11 maanden) in Arnhem. Ze schrijft in haar columns over hoe ze het hoofd boven water houdt in haar chaotische gezinsleven en de overgang van één naar twee kinderen. Deze week over de eerste schooldag
We doen allemaal ons best, maar eerlijk is eerlijk: sommige moeders zijn nét een tikkie… intenser. Je weet wel, de moeders die bij elke nies al googelen of het kinkhoest is. De moeders die hun kind een helm willen opzetten om naar de speeltuin te gaan. Grote kans dat als je overbezorgd bent, je sterrenbeeld […]