Je kunt je baby meteen in een ledikantje leggen, maar er ook voor kiezen om hem de eerste maanden in een wieg te laten slapen. Waar moet je bij de aankoop dan op letten? Wij zochten het voor je uit.
Lees verder onder de advertentie
Een wieg is een veilige plek voor je baby om te slapen, maar alleen de eerste drie tot zes maanden. Daarna gaat je baby meer bewegen en de eerste tekenen van omrollen vertonen. Hij gooit dan z’n beentjes in de lucht en wiebelt naar één kant.
Rolt hij om, dan kan hij nog niet meteen terugrollen en kan hij tegen de zijkant van de wieg aankomen, die meestal dicht is. Dit kan leiden tot verstikkingsgevaar. Het is dus verstandig om je baby vanaf dat moment in een ledikant te leggen.
Lees verder onder de advertentie
Voordelen van een wieg
Tot die tijd is een wiegje een prima slaapplek en biedt het ook voor jouzelf voordelen. Een wiegje is namelijk klein en neemt weinig ruimte in.
Als je je baby bij jou op de kamer laat slapen, hoef je dus geen groot ledikant neer te zetten. In een wiegje dat als co-sleeper dient, kun je je baby bovendien direct naast jouw eigen bed laten slapen en hoef je er ’s nachts niet uit voor borstvoeding of de speen.
Er zijn een aantal dingen waar je bij aanschaf rekening mee moet houden, bijvoorbeeld:
De afmetingen: hij moet minimaal 30 centimeter diep zijn, 45 centimeter breed en 80 centimeter lang.
Er mogen geen scherpe randen of punten aan zitten waar je kleintje zich aan kan bezeren en de wieg moet stevig staan.
Staat de wieg op wieltjes, check dan of er een rem op zit.
De bedbodem moet ventilerend én vlak en stevig zijn zodat hij niet kan doorzakken.
De ruimte tussen het matras en de zijwanden mag niet meer dan een vinger breed zijn. En gebruik geen zeiltje om het matras te beschermen (dit kan leiden tot oververhitting), maar ga voor een matrasbeschermer met ventilerende toplaag.
Als moeder zou je je soms het liefst willen opsplitsen om je kind niet achter te hoeven laten, ook al weet je dat ie in goede handen is. Vooral bij oma. Althans, dat hoop je dan altijd maar. Toen Vanessa (35) thuis kwam, was de oppas van haar driejarige zoontje nergens te bekennen..
Serena Verbon (Beautylab) heeft op haar achtendertigste haar hypotheek – als single mom! – afgelost. Hoe heeft ze dit gedaan en is dat voor anderen ook verstandig om te doen?
Een kraamcadeau is een goedbedoelde verrassing voor de kersverse ouders en de pasgeboren spruit, maar soms krijg je iets waar je totaal niet op voorbereid bent. Hannelore (37) wist niet goed hoe ze moest reageren op het kraamcadeau van haar tante.
Eva kreeg toen ze zwanger was hyperemesis gravidarum: extreme misselijkheid en overgeven tijdens de zwangerschap. Alsof dit nog niet erg genoeg was, geloofde haar leidinggevende niet dat ze echt zo erg en zo vaak ziek was en werd ze uiteindelijk ontslagen. Pure zwangerschapsdiscriminatie.
Iedere ouder wil de eerste verjaardag van hun kind speciaal maken. Maar wat begon als een bescheiden feestje met familie en vrienden, eindigde voor Alaya in een groots evenement met een gastenlijst van honderd man, een ballonnenboog en een rekening waar ze liever niet te lang naar kijkt.