Ben je minimaal elf weken zwanger en wil je meer weten over de gezondheid van je kindje? Dan kun je de NIPT-test laten doen. Deze test wijst uit hoe groot de kans is dat jouw baby het down-, edwards- of parausyndroom heeft. De NIPT geeft meer informatie, maar kan ook juist voor onzekerheid zorgen. Dat komt omdat de uitslag nooit 100 procent zekerheid geeft.
Lees verder onder de advertentie
Hoe werkt het precies en wat kost zo’n test? Wij zochten het voor je uit.
NIPT onderzoekt DNA in het bloed
NIPT betekent ‘Niet-Invasieve Prenatale Test’. Het laboratorium onderzoekt of er aanwijzingen zijn dat je kind het down-, edwards- of patausyndroom heeft. Voor het onderzoek worden er een paar buisjes bloed afgenomen. In je bloed zit namelijk erfelijk materiaal (DNA) van de placenta dat bijna altijd hetzelfde is als dat van je kind. Omdat er alleen bloed voor het onderzoek nodig is, loop je door de NIPT geen risico op een miskraam. Wel goed om te weten: je kunt de test pas laten doen vanaf elf weken zwangerschap.
Lees verder onder de advertentie
Kan iedereen kiezen voor de NIPT?
Tot een aantal jaar geleden was de NIPT test alleen beschikbaar voor zwangere vrouwen met een verhoogde kans op een kindje met een chromosoomafwijking. Maar sinds april 2017 kunnen bijna alle zwangere vrouwen er gebruik van maken. Het kan wel zijn dat er een medische reden is waardoor je niet kunt kiezen voor de NIPT. Je verloskundige of gynaecoloog kan dit voor je nagaan. Ook je leeftijd telt mee: je moet minstens 16 jaar oud zijn.
Lees verder onder de advertentie
Kosten en vergoeding
De NIPT-test krijg je alleen vergoed bij een medische indicatie. Bijvoorbeeld als de combinatietest een verhoogd risico aangeeft. In dat geval wordt de test vergoed vanuit de basisverzekering. De kosten worden wel verrekend met je eigen risico. Is er geen sprake van een medische indicatie maar wil je de NIPT-test toch laten uitvoeren? Dan wordt dit niet vergoed vanuit de basisverzekering. Je betaalt dan 175 euro voor de test.
Als je de NIPT laat doen, kunnen ze in het laboratorium ook meteen zien of je kind andere (zeldzame) chromosoomafwijkingen heeft. Dat wordt nevenbevindingen genoemd. Je mag zelf beslissen of je deze wilt weten en kunt kiezen uit twee mogelijkheden:
Lees verder onder de advertentie
Je wilt weten of je baby down-, edwards- en patausyndroom heeft.
Je wilt weten of je baby down-, edwards- en patausyndroom heeft én of het laboratorium nevenbevindingen heeft gevonden.
Na tien dagen krijg je de uitslag van je gynaecoloog of verloskundige. Heb je aangegeven dat je de nevenbevindingen ook wil weten? Als het laboratorium deze gevonden heeft, neemt het Centrum voor Prenatale Diagnostiek of een polikliniek van een universitair ziekenhuis contact met je op. Het is goed om te weten dat de NIPT nooit 100% zekerheid geeft of je kindje wel of geen chromosoomafwijking heeft. Bij 75 van de 100 vrouwen die de uitslag krijgen dat ze mogelijk zwanger zijn van een kind met downsyndroom, klopt dat inderdaad. 25 vrouwen zijn dus niet zwanger van een kind met downsyndroom (bron: UMCG). Een vlokkentest of vruchtwateronderzoek kan vervolgens meer duidelijkheid geven.
Lees verder onder de advertentie
Deelname aan maatschappelijke studie
In Nederland kun je alleen kiezen voor de NIPT als je meedoet met een wetenschappelijke studie (TRIDENT-1 of TRIDENT-2 studie). Dat betekent dat je toestemming geeft dat onderzoekers je gegevens mogen gebruiken. Het gaat om gegevens over je zwangerschap, de uitslag van de test, eventueel vervolgonderzoek en gegevens over de uitkomst van de zwangerschap/bevalling. Ook je bloed wordt opgeslagen. Meer informatie over deelname aan het onderzoek vind je op de website meerovernipt.nl.
Danique Bossers (32) is CEO van mode-imperium Most Wanted en maakt de podcast Unfinished Business met verloofde Pieter Musters. Ook is Danique open over de ziekte endometriose, waar ze aan lijdt en aan geopereerd is. Ze maakte een podcastaflevering met specialist Maddy Smeets over deze slopende ziekte.
Wintersport: de een zweert erbij, de ander gruwelt van de kou. Maar sommige moeders lijken wel geboren voor de sneeuwpret. Of het nu gaat om razendsnel de piste afgaan of vooral après-skiën alsof het een Olympische sport is: je sterrenbeeld kan daar zomaar iets mee te maken hebben!
Het zoontje van Mandy, Thijs, is vijf jaar oud en is een energiebommetje. Mandy zelf geniet daarvan met volle teugen, maar haar vriendin is minder enthousiast en vindt Mandy’s kind te druk.
Anne-Marie en haar vriendin Laura verwachten in april hun eerste kindje en zoals veel aanstaande ouders, wilden ze graag een 3D-echo laten maken. In de ochtendshow met Mattie en Marieke deelde de zwangere nieuwslezeres haar eerste (en waarschijnlijk laatste) ervaring met de welbekende 3D-echo.
Veel ouders vragen zich af: hoe hecht zullen mijn kinderen zijn als er een groot leeftijdsverschil tussen hen zit? Wordt de oudste een soort tweede ouder, of juist een afwezige puber? Goed nieuws: onderzoek laat zien dat een groot leeftijdsverschil vaak juist een extra bijzondere band creëert.