Ben je minimaal elf weken zwanger en wil je meer weten over de gezondheid van je kindje? Dan kun je de NIPT-test laten doen. Deze test wijst uit hoe groot de kans is dat jouw baby het down-, edwards- of parausyndroom heeft. De NIPT geeft meer informatie, maar kan ook juist voor onzekerheid zorgen. Dat komt omdat de uitslag nooit 100 procent zekerheid geeft.
Lees verder onder de advertentie
Hoe werkt het precies en wat kost zo’n test? Wij zochten het voor je uit.
NIPT onderzoekt DNA in het bloed
NIPT betekent ‘Niet-Invasieve Prenatale Test’. Het laboratorium onderzoekt of er aanwijzingen zijn dat je kind het down-, edwards- of patausyndroom heeft. Voor het onderzoek worden er een paar buisjes bloed afgenomen. In je bloed zit namelijk erfelijk materiaal (DNA) van de placenta dat bijna altijd hetzelfde is als dat van je kind. Omdat er alleen bloed voor het onderzoek nodig is, loop je door de NIPT geen risico op een miskraam. Wel goed om te weten: je kunt de test pas laten doen vanaf elf weken zwangerschap.
Lees verder onder de advertentie
Kan iedereen kiezen voor de NIPT?
Tot een aantal jaar geleden was de NIPT test alleen beschikbaar voor zwangere vrouwen met een verhoogde kans op een kindje met een chromosoomafwijking. Maar sinds april 2017 kunnen bijna alle zwangere vrouwen er gebruik van maken. Het kan wel zijn dat er een medische reden is waardoor je niet kunt kiezen voor de NIPT. Je verloskundige of gynaecoloog kan dit voor je nagaan. Ook je leeftijd telt mee: je moet minstens 16 jaar oud zijn.
Lees verder onder de advertentie
Kosten en vergoeding
De NIPT-test krijg je alleen vergoed bij een medische indicatie. Bijvoorbeeld als de combinatietest een verhoogd risico aangeeft. In dat geval wordt de test vergoed vanuit de basisverzekering. De kosten worden wel verrekend met je eigen risico. Is er geen sprake van een medische indicatie maar wil je de NIPT-test toch laten uitvoeren? Dan wordt dit niet vergoed vanuit de basisverzekering. Je betaalt dan 175 euro voor de test.
Als je de NIPT laat doen, kunnen ze in het laboratorium ook meteen zien of je kind andere (zeldzame) chromosoomafwijkingen heeft. Dat wordt nevenbevindingen genoemd. Je mag zelf beslissen of je deze wilt weten en kunt kiezen uit twee mogelijkheden:
Lees verder onder de advertentie
Je wilt weten of je baby down-, edwards- en patausyndroom heeft.
Je wilt weten of je baby down-, edwards- en patausyndroom heeft én of het laboratorium nevenbevindingen heeft gevonden.
Na tien dagen krijg je de uitslag van je gynaecoloog of verloskundige. Heb je aangegeven dat je de nevenbevindingen ook wil weten? Als het laboratorium deze gevonden heeft, neemt het Centrum voor Prenatale Diagnostiek of een polikliniek van een universitair ziekenhuis contact met je op. Het is goed om te weten dat de NIPT nooit 100% zekerheid geeft of je kindje wel of geen chromosoomafwijking heeft. Bij 75 van de 100 vrouwen die de uitslag krijgen dat ze mogelijk zwanger zijn van een kind met downsyndroom, klopt dat inderdaad. 25 vrouwen zijn dus niet zwanger van een kind met downsyndroom (bron: UMCG). Een vlokkentest of vruchtwateronderzoek kan vervolgens meer duidelijkheid geven.
Lees verder onder de advertentie
Deelname aan maatschappelijke studie
In Nederland kun je alleen kiezen voor de NIPT als je meedoet met een wetenschappelijke studie (TRIDENT-1 of TRIDENT-2 studie). Dat betekent dat je toestemming geeft dat onderzoekers je gegevens mogen gebruiken. Het gaat om gegevens over je zwangerschap, de uitslag van de test, eventueel vervolgonderzoek en gegevens over de uitkomst van de zwangerschap/bevalling. Ook je bloed wordt opgeslagen. Meer informatie over deelname aan het onderzoek vind je op de website meerovernipt.nl.
Dionne heeft een heel lieve schoonmoeder. Goed, ze is wat aanwezig en ze trekt het liefst haar eigen plan, ook als je je grenzen aan hebt gegeven, maar hey, de kinderen zijn dol op haar en het kan echt slechter.
Een koosnaam voor je partner, je herkent het vast. Zo’n bijnaam die je alleen tussen jullie tweeën gebruikt en uitspreekt als je denkt dat niemand luistert. Totdat je kind het oppikt en enthousiast deelt met de buitenwereld. Daria (32) maakte het mee. Het schaamrood staat nog steeds op haar kaken.
Iedere ouder maakt weleens een fout, maar sommige momenten blijven je voor altijd achtervolgen. Wat begon als een onschuldige speelsessie in het park, veranderde voor Sandra in een schuldgevoel dat ze al 14 jaar met zich meedraagt.
Marloes (33) is redacteur bij Kek Mama en woont met vriend, peuter (3) en baby (8 maanden) in Arnhem. Ze schrijft in haar columns over hoe ze het hoofd boven water houdt in haar chaotische gezinsleven en de overgang van één naar twee kinderen. Deze week over: ingesleten rolpatronen
Een Instagram-video waarin artsen vertellen wat ze hun eigen kids nooit zullen laten doen, ging viral. Van slaapfeestjes tot sekseducatie: het levert verrassende inzichten op.
We kennen het allemaal: boodschappen doen en telkens weer schrikken bij de kassa. Maar bij Vianna thuis is het elke week een financiële horrorfilm. Haar man en zoon hebben namelijk geen grenzen als het gaat om geld uitgeven aan proteïne snacks.