De Week van de Teek: 5x dit moet je weten over teken

de-week-van-de-teek
Redactie Kek Mama
Redactie Kek Mama
Leestijd: 3 minuten

Spelen in het bos, rennen door de duinen of voetballen in het park: nu het warmer wordt, vliegen kinderen weer massaal naar buiten. Eén maar: ook teken zijn met dit weer actief.

Lees verder onder de advertentie

Om aandacht te vragen voor tekenbeten en de ziekte van Lyme is het deze week daarom de Week van de Teek.
 

Belangrijke tips

Wat kan het gevolg zijn van een tekenbeet? Wanneer moet je jezelf en je kind controleren op zo’n beestje en hoe verwijder je ‘m? Wij hebben een paar belangrijke zaken voor je op een rij gezet.


 

1. De mogelijke gevolgen van een beet

Het komt zelden voor, maar het kan dat een teek de ziekte van Lyme met zich meedraagt. Eén op de 50 mensen wordt na een tekenbeet besmet met deze ziekte, en 1 op de 500 mensen krijgt een ernstigere vorm van de ziekte van Lyme. In de meeste gevallen is de ziekte van Lyme goed te behandelen met antibiotica.
 

Lees verder onder de advertentie

Lees ook
8x leuke buitenuitjes met je kind (en nog bijna allemaal gratis ook)

 

 

2. Zo herken je een tekenbeet

Hoe herken je nu of je gebeten bent? Als er na enkele dagen tot drie maanden een ronde vlek op de huid verschijnt die groter wordt, is het belangrijk om naar de huisarts te gaan. Soms heeft die vlek de vorm van een ring, maar ook andere vormen komen voor. De vlek kan roze, rood of blauw van kleur zijn. 
 

Lees verder onder de advertentie

 

3. Zo voorkom je een tekenbeet

  • Wees alert in de buurt van dichte begroeiing en struikgewas.
  • Zorg voor een tekenverwijderaar in je tas.
  • Controleer je lichaam (en dat van je kind) na een boswandeling, een bezoek aan het park, de duinen of de speeltuin op teken. Controleer ook op de moeilijk zichtbare plekken.

 

4. Zo controleer je jezelf en je kind

Het is belangrijk dat je jezelf en je kind systematisch controleert. Bekijk de website Tekenradar.nl (of download de app) om te zien hoe je dit aan moet pakken. Ook vind je hier wat je moet doen als je gebeten bent, voorbeelden van rode vlekken, de laatste tekenmeldingen en de verwachting van tekenactiviteit.

Lees verder onder de advertentie

 

5. Zo verwijder je een teek

Hoe sneller je de teek verwijdert, hoe kleiner de kans dat je besmet raakt. Teken komen zelden alleen, controleer daarom of er nog meer teken op je lijf zitten. Een teek verwijder je het beste met een spits toelopende pincet. Pak de teek zo dicht mogelijk op de huid vast en trek ‘m voorzichtig naar boven tot hij loskomt. Er zijn ook speciale tekenverwijderaars te koop, volg de handleiding als je die gebruikt.

Lees verder onder de advertentie

Schrijf na het verwijderen op waar de teek zat en wanneer je ‘m verwijderd hebt en maak met je telefoon een foto zodat je de plek makkelijk terug kunt vinden. Door de beet van de teek kan er een klein rood plekje ontstaan, dat is normaal en niet erg. Hou de plek vervolgens gedurende drie maanden goed in de gaten (en let op grote rode vlekken en griepachtige verschijnselen). Maar vooral: ga bij twijfel altijd naar de huisarts.

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

Meest bekeken