Een plons in het water is leuk en zorgt voor de nodige afkoeling. Toch leidt zwemmen nog regelmatig tot gevaarlijke situaties, soms met fatale afloop. De Koninklijke Nederlandse Zwembond (KNZB) merkt dat we de omstandigheden van het water vaak onderschatten en onze zwemvaardigheid overschatten.
Lees verder onder de advertentie
Het is niet altijd goed gesteld met onze zwemvaardigheid. “Bijna een derde van de kinderen tussen de 6 en 16 jaar heeft alle drie de zwemdiploma’s”, vertelt Marin Mulder van de zwembond tegen het AD. “Maar bijna een op de tien kinderen heeft helemaal geen zwemdiploma.” En dat kan tot gevaarlijke situaties leiden, bij kinderen én volwassenen. “We zien geregeld dat mensen slecht op de hoogte zijn van hun eigen zwemvaardigheid.”
Lees verder onder de advertentie
Zwemvaardigheid wordt overschat
Mulder ziet dat mensen soms de omstandigheden van het water onderschatten, bijvoorbeeld in open water. “Je kunt niet altijd zien hoe diep het ergens is, of er stromingen zijn of dat het water golfslag heeft waar je rekening mee moet houden.” Ook worden eigen zwemvaardigheden vaak óverschat. Met andere woorden: we denken beter te kunnen zwemmen, maar in werkelijkheid gaat het minder soepel. Het advies van Mulder? Neem zwemles (of een opfriscursus), blijf oefenen en zwem in verschillende omstandigheden. Dus niet alleen in het zwembad, maar ook in een recreatieplas of meer.
Stel, je zoekt met je kinderen de verkoeling op in een zwembad of in de zee. Waar moet je dan op letten? “Op elkaar. Houd degene met wie je bent en zwemt goed in de gaten. Mensen zijn vaak afgeleid door hun telefoons en een ongelukje is zo gebeurd, zeker met kinderen”, waarschuwt Mulder. Ze vervolgt: “Dat gaat niet gepaard met een hoop geschreeuw en gespetter, dus goed opletten is altijd belangrijk.”
Lees verder onder de advertentie
Lees elke maand de mooiste verhalen, meest herkenbare columns en de leukste tips voor jou en je kids. Abonneer je nu op Kek Mama en krijg tot 45% korting.
Een fijne oppas vinden is een zegen. Want als ouder is het een klein wonder als je iemand vindt die je leuk vindt, betrouwbaar is én altijd beschikbaar. Maar soms bezorgt zo’n zegen je ook bijna een hartaanval. Als je een Tikkie van 800 euro krijgt bijvoorbeeld.
Genoeg vrouwen doen het weleens: stiekem in zijn telefoon kijken. Niet omdat ze op zoek zijn naar ellende, maar omdat er iets wringt. Een gevoel. Iets wat niet helemaal klopt. Het overkwam Iris. En voor ze het wist, zat ze in zijn telefoon, op zoek naar antwoorden waar ze helemaal niet voor was.
Weet je wat jij op dinsdag moet doen? Nee, geen was vouwen of kind nummer drie ophalen van zwemles. Dinsdag is dé dag om je vakantie te boeken. Dat is niet zomaar een moedergevoel, maar keihard onderzocht door de CheapTickets.nl.
Zangeres Eva Simons, die dit jaar de rol van Maria speelt in The Passion, deelt een intens persoonlijk verhaal. Tijdens een repetitie voor de paasvertelling kreeg ze een miskraam. “Het was intens verdrietig.”
Kijk, we maken allemaal weleens fouten als ouder. Het hoort erbij. Maar sommige gewoontes kunnen — als je ze keer op keer herhaalt — je kind echt schade toebrengen. Emotioneel. Mentaal. En op de lange termijn.
Ongepaste betaalverzoekjes krijgen, het is niemand meer vreemd. Of het nou om hele hoge bedragen gaat of om kleine, sommige mensen gaan een grens over met hun Tikkies. Zo ook de organisator van een babyshower, waar Celine voor was uitgenodigd.