Heel jammer, dat je door het coronavirus nu niet met je kind op bezoek kunt bij opa en oma. Met deze tips hebben jullie op afstand toch een toptijd met elkaar.
Lees verder onder de advertentie
Voorlezen
Lees jij je kind iedere avond voor het slapengaan een verhaal voor? Laat opa of oma dit ook een keer doen, via FaceTime of een andere app waarmee je kunt videobellen. Ze hebben ze vast wel wat kinderboeken in huis en anders lezen ze een digitaal verhaal voor. Overdag kan dat natuurlijk ook perfect.
Lees verder onder de advertentie
Extra leuk: ga bij je kind zitten en doe alsof je de handen van opa of oma bent. Dus als oma roept dat ze je kind gaat kietelen, kun jij dat in het echt doen. Zo lijkt het net alsof je kind bij oma op schoot zit.
Spelletjes
Schaken, Uno, Wordfeud: er zijn genoeg spelletjes die je kind samen met opa of oma online kan doen.
Zingen
Zet Skype of Facetime aan en ga samen zingen. Gebruik ook leuke voorwerpen, zoals een handpop of een sok. Heb je net wat meer interactie, ook al zijn jullie niet samen in één ruimte.
Heeft je kind nog huiswerk liggen, dan kan opa of oma daar misschien bij helpen. Is dat te ingewikkeld of is je kind nog klein, dan kunnen ze samen natuurlijk ook tellen, klokkijken of andere leerzame opdrachten doen.
Verhalen delen
Meer aandacht voor elkaar is in deze tijd extra belangrijk, dus een mooie kans voor opa of oma om verhalen te delen met hun kleinkind. Over hun eigen jeugd, hoe hun schooltijd was, enzovoorts. Laat je kind als voorbereiding een lijstje maken met vragen voor opa en oma: wat heeft hij ze altijd al willen vragen?
Lees verder onder de advertentie
Koken
Is je kind al wat ouder en kookt of bakt hij graag met je mee? Zet dan nu oma met een tablet in haar keuken en laat haar één van haar vertrouwde gerechten maken. Je kind kan met haar meebakken of -koken in jullie eigen keuken en ondertussen overleggen ze via de tablets – en jij krijgt een verrukkelijk kostje voorgeschoteld.
Genoeg vrouwen doen het weleens: stiekem in zijn telefoon kijken. Niet omdat ze op zoek zijn naar ellende, maar omdat er iets wringt. Een gevoel. Iets wat niet helemaal klopt. Het overkwam Iris. En voor ze het wist, zat ze in zijn telefoon, op zoek naar antwoorden waar ze helemaal niet voor was.
Een fijne oppas vinden is een zegen. Want als ouder is het een klein wonder als je iemand vindt die je leuk vindt, betrouwbaar is én altijd beschikbaar. Maar soms bezorgt zo’n zegen je ook bijna een hartaanval. Als je een Tikkie van 800 euro krijgt bijvoorbeeld.
Kijk, we maken allemaal weleens fouten als ouder. Het hoort erbij. Maar sommige gewoontes kunnen — als je ze keer op keer herhaalt — je kind echt schade toebrengen. Emotioneel. Mentaal. En op de lange termijn.
Je kind hoeft echt niet op zijn of haar vierde een businessplan te schrijven of knuffels te coachen met post-its op hun voorhoofd om later succesvol te worden.
Influencer Vera Camilla deelt verdrietig nieuws: ze had een chemische zwangerschap. De positieve test was zo gewenst, nadat zij en partner Jeff in november een miskraam meemaakten.
Marloes (33) is redacteur bij Kek Mama en woont met vriend, peuter (4) en baby (11 maanden) in Arnhem. Ze schrijft in haar columns over hoe ze het hoofd boven water houdt in haar chaotische gezinsleven en de overgang van één naar twee kinderen. Deze week over de eerste schooldag