Een tik op de billen, zonder eten naar bed: bij veel opvoedtechnieken trekken we nu onze wenkbrauwen op. Toch waren er ook echt wel dingen die onze ouders vroeger veel beter deden dan wij nu, vindt Becky Squire.
Lees verder onder de advertentie
Becky pleit ervoor de volgende opvoedtechnieken weer opnieuw in te voeren. Want hoewel veel dingen niet meer van deze tijd zijn, mag de opvoedexpertise van onze ouders volgens haar wel wat meer gewaardeerd worden. Ze deelt 7 dingen die ouders vandaag nog weer zouden moeten oppakken.
Lees verder onder de advertentie
1. Elkaar op de eerste plek zetten
Je echtgenoot op nummer één zetten is niet makkelijk, maar volgens Becky wel belangrijk als je een gelukkig gezin wil. ‘Als mijn kinderen me onderbreken terwijl ik met mijn man praat, zeg ik dat ze moeten wachten. Ze moeten leren dat niet alles om hen draait.’
Lees verder onder de advertentie
2. Kinderen buiten laten spelen
‘Mijn fijnste jeugdherinneringen vonden buiten plaats’, zegt Becky. ‘Zodra we uit school kwamen, waren m’n vriendjes en ik buiten. We kwamen binnen voor het avondeten en gingen daarna weer naar buiten tot het donker werd. Ik genoot af en toe wel van tv kijken, maar we waren vooral buiten.’ Om buiten te spelen, hebben kinderen heus geen zwembad of een sportveld nodig: hun fantasie is meer dan genoeg, vindt de schrijver.
Lees verder onder de advertentie
3. Niet gepusht worden op school
‘Vóór 1980 waren creativiteit en sociale vaardigheden de belangrijkste skills die je leerde op de basisschool. In plaats van te leren lezen voor groep 3, werd kinderen geleerd hoe ze respectvol met vriendjes omgingen en leerden ze de waarde van delen. Nu worden kinderen al vanaf jonge leeftijd aangemoedigd om qua schoolprestaties met elkaar te concurreren.’ Dit veroorzaakt volgens Becky een hoop stress.
Lees verder onder de advertentie
4. Manieren leren
‘Ik ben altijd verbaasd over het gebrek aan manieren onder kinderen en tieners’, zegt Becky. Ze herinnert zich hoe ze ooit met haar man voor 300 kinderen kookte. Ze kookten, deden de vaat en serveerden de kinderen het eten, maar van de 300 zeiden er slechts 2 ‘dankjewel’. ‘Ik kan nog een hele lijst voorbeelden noemen van kinderen die hier komen spelen en speelgoed en snacks eisen zonder iets te vragen. Het is verfrissend als ik een kind tegenkom dat wel manieren heeft.’
Samen eten is immens belangrijk, schrijft Becky. ‘Kinderen die regelmatig eten met het gezin, hebben minder vaak last van angsten en depressies. Plan maaltijden niet rondom activiteiten, maar activiteiten rondom de maaltijd.’
6. Klusjes doen
‘Toen ik opgroeide, was iedere zaterdag gereserveerd voor klusjes in huis. We konden pas met vriendjes spelen als onze slaapkamers waren opgeruimd en we de vaste klusjes hadden gedaan. Ik maakte de badkamer schoon, stofzuigde en dweilde. Tegenwoordig worden alleen de meest triviale verantwoordelijkheden aan kinderen overgelaten. Het zal je verassen hoeveel kinderen kunnen doen.’
7. Het eenvoudig houden
Tripjes naar Disneyland, een dichtgetimmerde agenda vol pianoles, hockeywedstrijden en boekenclubjes? Niet als het aan Becky ligt. ‘We gingen niet iedere zomer naar het strand met onze eigen tablets. We verveelden ons. We gebruikten onze fantasie. En dat was geweldig.’
Yolanthe Cabau is niet alleen een succesvolle actrice, presentatrice én Kek Mama columnist, maar vooral een liefdevolle moeder. Haar zoontje Xess Xava, die ze samen met ex-man Wesley Sneijder heeft, is haar grote trots. Maar zoals dat tegenwoordig helaas vaker gaat op sociale media, krijgt ook hij te maken met ongevraagde meningen en ongepaste opmerkingen.
Soms doe je als ouders iets waar je later spijt van hebt. Of waar je je enigszins voor schaamt. Zo ook Dilara, die door een actie niet bepaald meer goed bekend staat op de school van haar dochters.
Je kent het wel: je doet even snel een boodschap en tegen de tijd dat je thuiskomt, is er een klein drama ontstaan. Maar dit keer geen omgekieperd pak melk of een kleuter die zijn knuffel kwijt is. Nee, er is ingebroken! Of toch niet?
Als de school belt flitsen er tachtig scenario’s door je hoofd, geen van alle goede. Gelukkig is er niet altijd sprake van rampspoed. Zoals bij Mieke (39), moeder van Merel (15) en Xavi (3).
Marloes (33) is redacteur bij Kek Mama en woont met vriend, peuter (3) en baby (10 maanden) in Arnhem. Ze schrijft in haar columns over hoe ze het hoofd boven water houdt in haar chaotische gezinsleven en de overgang van één naar twee kinderen. Deze week over: de eerste wendag op de basisschool.
Patrick (53) is schrijver van romans en freelance tv-redacteur. Hij woonde over de hele wereld en heeft vijf kinderen. Voor zijn column put hij uit een oneindige bron van even herkenbare als opmerkelijke verhalen over het vaderschap.