Heerlijk, als je kind lekker in de tuin aan het spelen is. Maar let er wel op dat hij geen giftige planten in zijn mond stopt. Dat kan zelfs gebeuren met bepaalde kamerplanten. Heeft je kind een stukje van een plant ingeslikt? Lees hier wat je dan moet doen.
Lees verder onder de advertentie
Een baby of klein kind gaat zowel binnenshuis als buiten in de tuin op ontdekkingstocht. Grote kans dat hij een stukje blad of een vruchtje van een plant inslikt, want kleine kinderen stoppen bijna alles automatisch in hun mond. Bij kleine hoeveelheden zal er niet direct een gevaar zijn voor zijn gezondheid, maar je kind kan wel last krijgen van een paar vervelende symptomen.
Wij hebben een aantal veelvoorkomende kamer- en tuinplanten voor je op een rij gezet, die giftig zijn en voor een hoop narigheid kunnen zorgen bij je kind. Lees ook wat je moet doen als je kind een giftige plant eet.
Veel mensen herkennen deze plant aan zijn felle kleur en het ‘staafje’ dat uit het blad steekt. Het is een plant die in veel huishoudens te vinden is, dus let erop dat je kind zowel thuis als bij vriendjes deze plant niet in zijn mond stopt. De naaldkristallen die in de hele plant voorkomen, kunnen al snel zorgen voor een branderig gevoel in de mond. Ook kan je kind last krijgen van keelpijn, buikpijn, braken en diarree.
Lees verder onder de advertentie
Buxus
Nog zo’n plant die heel veel tuinen siert. Maar wist je dat alle delen van de buxusplant giftig zijn? Zowel de schors als de bladeren. Eet je kind van de buxusplant, dan krijgt hij last van zijn maag en darmen en kunnen er stuiptrekkingen optreden. Raakt hij alleen de bladeren aan, dan kan het zijn dat de huid gaat ontsteken.
Lees verder onder de advertentie
Aronskelk
Vooral de rode besjes van deze plant zorgen voor problemen. Kinderen zijn snel geneigd de bessen te plukken en die in hun mond te stoppen. Ze smaken zoet, maar na een paar minuten raakt het mondslijmvlies geïrriteerd en voelt je kind een pijnlijke zwelling aan zijn lippen en tong. Neemt hij grote hoeveelheden van de besjes, dan kunnen de symptomen ernstiger zijn – denk aan een suf gevoel en hartritmestoornissen.
Lees verder onder de advertentie
Kerstster
Aan het einde van het jaar mag een kerstster natuurlijk niet op tafel ontbreken. Maar let erop dat het sap dat uit deze plant komt, huidirritatie kan opleveren en je kind kan bij inname gaan braken of diarree krijgen.
Lees verder onder de advertentie
Klimop
Wist je dat de bladeren en vooral bessen van de klimop giftig zijn? Goed opletten dus als je kind in de tuin speelt. De besjes smaken bitter, dus de kans is klein dat je kind die erg lekker vindt. Neemt hij echter toch grote hoeveelheden in, dan kunnen er problemen opspelen met zijn maag en darmen. Ook kan er jeukende huiduitslag ontstaan als hij de plant alleen maar aanraakt.
Hortensia
Je zou het misschien niet zeggen, maar ook de mooie hortensia is geen onschuldige plant. De bladeren en bladknoppen zijn namelijk giftig. Zelfs als je kind een kleine hoeveelheid in zijn mond stopt, kan hij al last krijgen van spijsverteringsstoornissen.
Narcis
Braken, buikpijn, diarree: allemaal symptomen die opspelen als je kind iets in zijn mond stopt van deze gele of witte bloem. Goed opletten dus, als je deze in een vaas of pot in de kamer hebt staan en je kind speelt erbij in de buurt.
Wat moet je doen als je kind een giftige plant heeft gegeten?
– raak niet meteen in paniek – verwijder de plantenresten uit de mond van je kind – spoel zijn mond met water – geef een paar slokken water te drinken – bel het Antigifcentrum. Probeer een arts zoveel mogelijk info te geven: naam van de plant of beschrijf de plant, vertel hoe je kind ermee in contact is gekomen, welke symptomen hij vertoont en hoeveel tijd er is verstreken tussen de inname en jouw belletje.
Wat te doen als je kind huiduitslag krijgt?
– spoel de huid 10 tot 15 minuten met water – voorkom hard wrijven! – zorg ervoor dat je kind niet in de zon komt – gebruik geen zalfjes of lotion maar laat de huid zelf herstellen
Wil je weten welke planten er nog meer giftig zijn? Check de folder van het Antigifcentrum.
Van extravagante thema’s tot dure locaties, het lijkt soms alsof de lat steeds hoger wordt gelegd voor kinderfeestjes. Maar wat doe je als je ineens zélf moet betalen voor het feestje waar je kind voor is uitgenodigd? Het overkwam Gina.
We vlogen het afgelopen jaar van de ene zwangerschapsaankondiging naar de andere. Hoog tijd om al het babynieuws op een rijtje te zetten: deze BN’ers verwachten een baby in 2025.
Een speeldagje bij een vriendin klinkt onschuldig, toch? Voor Brenda veranderde het in een dure les toen haar dochter Ellie per ongeluk een vaas omstootte. Wat volgde, was een Tikkie van 350 euro en een hoop gedoe.
Met de beste bedoelingen zet je jarenlang maandelijks braaf een bedrag opzij, om je kind een goede start te kunnen bieden. Om vervolgens je zoon op zijn achttiende verjaardag toegang te geven tot die spaarrekening en hij een jaar later geld komt vragen, omdat het op is.