Eerste kerstdiner op school: ‘Een halfuur later belde zijn juf’
Het is spannend, zo’n eerste kerstdiner op school. En dan kan je kleine in al z’n enthousiasme de festiviteiten íets te ver door trekken.
Digitale schermen zijn niet meer weg te denken uit het leven van onze kinderen. Hoe ga je daar als ouder verstandig mee om? Kek Mama vroeg het Ed Bontrop van KPN.
Kinderen digiwijs opvoeden hoort bij deze tijd, vindt Ed. “Wel wil je voorkomen dat jonge kinderen motorische achterstanden oplopen of slechte ogen krijgen omdat ze te veel gamen of video’s bingen. Stel daarom schermtijden in die passen bij de andere activiteiten van het kind. Denk bij een dreumes of peuter aan beperkte blokken van een halfuur met een maximum van twee uur per dag. Voor oudere kinderen is het verstandig om na anderhalf uur op het scherm iets anders te gaan doen. Het is gezond om jezelf óók op een andere manier te prikkelen, zowel fysiek als mentaal. Maar als je kind (buiten) speelt, goed slaapt, op school presteert en sociaal is, is het prima om daarnaast een uurtje filmpjes te kijken of maken.”
Wil je nog meer mooie en herkenbare verhalen van mede-mama’s lezen? Neem nu een abonnement en ontvang Kek Mama elke maand als eerst op jouw deurmat.
Bespreek vooraf wat je kind online gaat doen, vertelt Ed. “Bedenk wel dat kinderen onderzoekend zijn: ze doen altijd meer dan je hebt afgesproken. Ook omdat websites hun bezoekers vaak verleiden om verder te klikken. Je kind kan via een spelletjespagina dus zomaar op een website met expliciete inhoud terechtkomen. Natuurlijk zijn er apps waarmee je bepaalde websites afschermt, maar je kunt niet álles dichttimmeren. Je kunt wel na afloop de browsegeschiedenis checken. Staan er afwijkende websites tussen, vraag je kind dan waarom hij daar is geweest. Ga kortom altijd het gesprek aan: zo geef je jouw kind inzicht in zijn eigen online gebruik.”
Sommige ouders houden hun kind uit bescherming bij het internet vandaan, maar verbieden werkt vaak averechts.
“Een kind achter een scherm is niet per definitie een zwaktebod van de ouder”
Ed: “Als je kind iets niet mag, dan zoekt hij het waarschijnlijk elders en valt het buiten jouw gezichtsveld. Maak het juist bespreekbaar, dan kun je het als ouder ook beter monitoren. Een kind achter een computer is ook niet per definitie fout of een zwaktebod van de ouder. Je kunt het niet vergelijken met de eigen jeugd, waar ‘iedereen buiten knikkerde’ en het aantal schermen beperkt was. Ons hele leven is gedigitaliseerd.”
Lees ook – ‘Hoe moet ik mijn kinderen opvoeden in het gebruik van een smartphone?’ >
Blijf altijd alert, zegt Ed: “Heeft je kind op jouw laptop gezeten en starten er ineens automatisch allerlei programma’s op? Dan kan het zijn dat je kind online iets heeft uitgespookt of zelfs een virus heeft binnengehaald. Let ook op als je kind ineens allerlei vragen stelt over een onderwerp dat jullie niet eerder hebben besproken. Heeft hij dat ergens gehoord, of misschien toch online gezien? Misschien kwam hij wel per ongeluk terecht op een nieuwssite en zag hij – bijvoorbeeld – filmpjes over de oorlog in Oekraïne. Dat kan best intimiderend zijn.”
Helaas heeft niet iedereen goede bedoelingen op het internet. Hoe bescherm je jouw kind daartegen? Ed: “Vertel over digitaal pesten, en dat het zevenjarige jongetje met wie je kind online gamet net zo goed een man van 37 kan zijn. En zorg dat je kind weet dat het geen wachtwoorden mag delen.
“Zorg dat je kind weet dat het geen wachtwoorden mag delen”
Recentelijk heeft KPN een Nationale Artificiële Intelligentiecursus Junior (junior.ai-cursus.nl) mede mogelijk gemaakt voor scholieren van tien tot veertien jaar. Hierin wordt het gevaar uitgelegd van alles maar online gooien.” Lees alle artikelen in de speciale Kek Mama & KPN special, die vanaf 28 juni in de KPN winkels ligt en je gratis (!) mag meenemen.