We weten allemaal dat kinderen echte sponsjes zijn. Maar naast het opnemen van alles wat je ze direct vertelt, zijn ze ook meesterlijke observatoren van wat je doet, zegt, en zelfs hoe je naar jezelf kijkt. Ze zien en horen vaak meer dan we beseffen.
Lees verder onder de advertentie
Dit artikel is niet bedoeld om met een vingertje te wijzen, maar om ons eraan te herinneren hoe belangrijk het is om bewust om te gaan met wat we uitdragen. Want ja, onze kleintjes zien écht alles.
Lees verder onder de advertentie
1. Hoe je over anderen praat
Misschien denk je dat een subtiele oogrol naar je partner of een geërgerde zucht richting oma onopgemerkt blijft, maar geloof ons: je kind vangt het op. Kinderen pikken niet alleen op wat je zegt, maar ook hoe je over anderen praat en wat je daarbij uitstraalt. Zelfs als je een sarcastische opmerking maakt, begrijpen ze de ondertoon. En dat kan invloed hebben op hoe veilig en zelfverzekerd ze zich voelen in de buurt van die mensen.
2. Hoe je over je eigen lichaam denkt
Sta je regelmatig kritisch voor de spiegel of weiger je standaard om in badpak bij het zwembad te verschijnen? Kinderen merken dit op en hebben heel goed door hoe je over je eigen lichaam praat en welke signalen je daarmee afgeeft. Misschien heb je het zelf niet door, maar die afkeurende blik naar je buik of het continu verwijderen van foto’s waarin je jezelf niet mooi vindt, geeft je kind het idee dat er iets mis is met bepaalde lichamen. En dat kan hen onzeker maken over hun eigen lichaam.
Lees verder onder de advertentie
3. Wat je écht belangrijk vindt
Je kunt je kinderen nog zo vaak vertellen dat eerlijkheid belangrijk is, of dat sport vooral om teamwork draait, maar ze letten ook op je daden. Vraag je bijvoorbeeld na een voetbalwedstrijd standaard als eerste “Wie heeft er gewonnen?” in plaats van hoe het spel ging? Of laat je ze op vakantie ‘per ongeluk’ iets jonger lijken voor een goedkoper entreekaartje? Kinderen zien dit soort dingen en vormen daardoor hun eigen ideeën over wat jij echt waardevol vindt.
4. Hoe je omgaat met fouten
Als jij na een fout of mislukking meteen in de stress schiet of jezelf bekritiseert, dan is de kans groot dat je kind hetzelfde zal doen. Kinderen leren namelijk door jouw voorbeeld. Als jij moeite hebt om jezelf te vergeven of hoge verwachtingen hebt waar je continu aan wilt voldoen, merken ze dat. Maar als je mild bent voor jezelf, je fouten erkent en doorgaat, dan leren ze hoe ze veerkrachtig kunnen zijn en dat fouten maken oké is.
Lees verder onder de advertentie
5. Hoe je over eten praat en ermee omgaat
“Dit is slecht voor je” of “Ik mag dat eigenlijk niet eten” zijn van die opmerkingen die je misschien terloops maakt, maar die grote impact kunnen hebben op hoe je kind naar eten kijkt. Kinderen nemen dit soort uitspraken over eten serieus en kunnen ze er later zelfs een verstoorde relatie met voeding aan overhouden. Zorg ervoor dat je een gebalanceerde en positieve benadering hebt als het om eten gaat. Dit helpt je kind om gezonde gewoontes en een relaxte houding ten opzichte van voeding te ontwikkelen.
6. Hoe je over hen praat met anderen
Na een driftbui in de supermarkt je partner in geuren en kleuren vertellen over ‘het drama dat je net hebt meegemaakt’, lijkt onschuldig. Maar je kind hoort dit vaak en kan zich daardoor schamen of denken dat jij hen negatief beoordeelt. Zelfs als ze niet alles begrijpen, voelen ze aan dat je kritisch bent. Probeer in plaats daarvan te focussen op wat je kind heeft geleerd of hoe jullie samen het probleem hebben opgelost. Zo geef je hen een positiever beeld van zichzelf.
Lees verder onder de advertentie
Dus?
Onze kinderen zijn kleine detectives die veel meer oppikken dan we vaak doorhebben. Ze zien hoe we naar onszelf kijken, wat we écht belangrijk vinden en hoe we omgaan met anderen. Door bewust om te gaan met wat we uitstralen en zeggen, kunnen we bijdragen aan hun zelfvertrouwen, veerkracht en geluk. Dus, moeders, laten we met een beetje meer aandacht en liefde naar ons eigen gedrag kijken — voor onze kinderen én voor onszelf.
In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.
Ruzie met je partner, het overkomt de beste. Of het nu gaat om een niet-opgeruimde sok, een ruzie om een vuilniszak of de thermostaat die op de verkeerde stand staat, kleine irritaties kunnen zomaar escaleren. Dat weet Valerie (26) als geen ander.
Marloes (33) is redacteur bij Kek Mama en woont met vriend, peuter (3) en baby (7 maanden) in Arnhem. Ze schrijft in haar columns over hoe ze het hoofd boven water houdt in haar chaotische gezinsleven en de overgang van één naar twee kinderen. Deze week over: hoe een zieke peuter zorgt voor het terugschieten in vaste rolpatronen.
Een nieuw jaar, een nieuw bedrag voor de kinderbijslag. Dat is fijn om te weten, want elke euro helpt als je kinderen sneller groeien dan je portemonnee kan bijhouden. Dit zijn de bedragen voor 2025.
She’s baaaaack, zoals Selma Omari zelf zegt in de trailer van haar realityshow Selma; Op mijn manier. In het nieuwe seizoen volg je haar uitdagingen in het alleenstaande moederschap. “Ik vind het moeilijk, ik heb het onderschat.”
Of je kind nu een echte fijnproever of een kieskeurige eter is, het menu van je kleintje kan een enorme zoektocht zijn. Wat eet een dreumes op een dag? En hoeveel eet een peuter nou écht? Wij geven je een realistisch kijkje in de keuken van andere ouders. Deze week het menu van Ties.Vajèn is […]