Plots zitten er allemaal kleine, doorzichtige bultjes op de huid van je kind. Alles over het ontstaan, behandelen en voorkomen van waterwratjes bij kinderen.
Lees verder onder de advertentie
Wat is het?
Waterwratjes zijn gladde bultjes die gevuld zijn met vocht. Het vocht is doorschijnend van kleur en de bultjes zijn klein, vaak minder dan een halve centimeter groot. Opvallend: in het midden van het bultje zit een deukje. Waterwratjes komen vooral voor bij kinderen vanaf 1 jaar, bij volwassenen zie je het minder vaak. De bultjes kunnen over het hele lijf voorkomen. In de meeste gevallen is er sprake van groepjes waterwratjes en komen ze op meerdere plekken voor, zoals de benen, buik of bij de ogen. Soms geven ze wat ongemak omdat ze kunnen jeuken.
Lees verder onder de advertentie
Hoe ontstaan waterwratjes bij kinderen?
Waterwratjes worden veroorzaakt door een virus. Als de huid daarmee besmet wordt, ontstaan de bultjes. Het virus zit in het vocht dat in de blaasjes zit. Dat betekent helaas ook dat ze zeer besmettelijk zijn. Kinderen op een dagverblijf of op school spelen (of sporten) veel samen en hebben vaak innig lichamelijk contact. Hierdoor kan het virus zich verspreiden. Maar dit kan ook gebeuren via besmet speelgoed, kleding, zwembandjes of handdoeken.
Besmetting voorkom je in huis onderling geen washandjes of handdoeken te delen, zeker niet als er al een gezinslid besmet is. Heeft jouw kind waterwratjes? Voorkom dan verdere besmetting door je kind ervan te weerhouden de bultjes open te krabben (want dan komt het besmettelijke vocht eruit). Zijn de bultjes toch open gekrabd? Desinfecteer dan de huid en plak de open wratjes daarna af met een pleister of gaasje. Was je handen altijd grondig na lichamelijk contact – laat je kind zelf ook regelmatig zijn handen wassen, zeker als-ie aan de wratjes heeft gezeten – en maak ook regelmatig het speelgoed schoon.
Lees verder onder de advertentie
Kun je waterwratjes behandelen?
In principe kunnen de waterwratjes geen kwaad en is er geen behandeling nodig. Ze verdwijnen namelijk vanzelf. Dat kan wel een paar maanden tot een jaar duren, dus geduld is vereist. Eerst droogt het vocht in, daarna trekken de bultjes weg. Behandelingen bij de huisarts (wegbranden, bevriezen of wegsnijden) kunnen pijnlijk zijn en littekens veroorzaken. Het is dus beter om gewoon af te wachten. Wel kun je mentholgel tegen de jeuk gebruiken.
Van eenhoorns tot Elmo en van Paw Patrol tot prinsessen. Elke peuter komt in een fase waarin hij of zij enthousiast wordt van specifieke dingen. Daarom delen we iedere week een leuke peuterpassie van onze lezers, want soms zijn ze wel héél bijzonder.
Is jouw partner altijd degene die je verrast met een romantisch gebaar? Een onverwacht cadeautje, een avondje fancy uiteten of zelfs een ontbijtje op bed. Sommige mannen lijken gewoon geboren voor romantiek. En ja hoor, je sterrenbeeld speelt daar zeker een rol in.
Het kiezen van een babynaam kan een behoorlijke uitdaging zijn, vooral omdat iedereen er een mening over heeft. Maar wat als die mening van een kenner komt? Op TikTok deelt expert Colleen Slagan wat volgens haar de grootste no go’s zijn.
Of je kind nu een echte fijnproever of een kieskeurige eter is, het menu van je kleintje kan een enorme zoektocht zijn. Wat eet een dreumes op een dag? En hoeveel eet een peuter nou écht? Wij geven je een realistisch kijkje in de keuken van andere ouders. Deze week het menu van Pippa.
Dat het ouderschap zwaar is, zal weinig moeders verbazen. Maar wist je dat meer dan 1 op de 4 moeders tijdens het voeden in slaap valt? Begrijpelijk? Absoluut. Maar ook risicovol, zeggen experts tegen Parents. Zo houd je volgens hen jezelf én je baby veilig.
Er zijn soms schoonmoeders die graag hun eigen plan trekken. Zo ook de schoonmoeder van Anjelica. Ze had duidelijk gemaakt dat alléén haar vriend bij de bevalling mocht zijn, maar raad eens wie er opdook? “Ze was stilletjes de ziekenhuiskamer ingeslopen.”