Nee, ze is er niet om te helpen bij de verbouwing (ondergetekende redacteur kent serieus een kraamverpleegkundige aan wie gevraagd werd of ze ook even een muurtje kon metselen), maar de kraamhulp doet wel heel veel andere dingen voor je als je net bevallen bent. Dit kun je van een kraamverzorgster verwachten.
Lees verder onder de advertentie
Intake met je kraamverzorgster
Het wordt aangeraden om je rond de 12e week van je zwangerschap al in te schrijven bij een kraambureau. Best vroeg inderdaad, maar dan weet je in elk geval zeker dat je bij het bureau van je keuze terecht kunt – weer een zorg minder. In de 7e of 8ste maand van je zwangerschap krijg je een intakegesprek. No worries, ze komen dan niet controleren of je kasten wel goed zijn ingeruimd en alle kleertjes met militaire precisie zijn gestreken. In dit gesprek kun je aangeven wat jij van de kraamverzorgende verwacht of wat voor type jij fijn vindt om in huis te krijgen. Daarnaast wordt jouw zwangerschap doorgenomen, waar je wilt bevallen en of er al indicaties zijn voor extra zorguren.
Lees verder onder de advertentie
Voorbereiding
Jouw huis wordt de werkomgeving van de kraamhulp. Dat betekent dat het er aan de Arbo-regels moet voldoen. Oftewel: de commode moet minimaal 90 centimeter hoog zijn, voor jouw bed – dat door de hulp verschoond wordt – geldt een minimale hoogte van 80 centimeter, gemeten van de bovenkant van de matras tot aan de vloer. Deze regels voorkomen rugklachten bij jouw steun en toeverlaat in de kraamtijd.
Lees verder onder de advertentie
Bevalling
Kies je voor een thuisbevalling? Dan wordt de kraamverzorgster door de verloskundige gebeld wanneer ze daar nodig is. De kraamhulp assisteert dan bij de bevalling en is dus al aanwezig als jouw kindje wordt geboren.
Lees verder onder de advertentie
Bij een ziekenhuisbevalling bel je zelf het kraambureau zodra je weet wanneer je naar huis mag.
Hoeveel uur
De kraamweek duurt 8 aaneengesloten dagen. Standaard krijg je 49 uur aan zorg. Soms zijn er omstandigheden (een keizersnee, waardoor je recht hebt op meer of minder uren zorg. De indeling van de uren – dus de werktijden – overleg je met je kraamverzorgende.
Dit doet de kraamverzorgster voor je tijdens de kraamperiode:
Dagelijks controleert ze de gezondheid van jou en je kind. Ze neemt jullie temperatuur op, controleert jouw (eventuele) hechtingen en checkt de plasluiers en ontlasting van je baby.
Jullie worden verzorgd. Denk hierbij aan de befaamde fruitsalades die vers voor je gemaakt worden. Ze kan je helpen om jouw baby een badje te geven en geeft tips hoe je zo’n frummel het makkelijkst in een romper krijgt.
Ze doet lichte huishoudelijke taken, zoals het bed verschonen, stofzuigen, een wasje draaien en uiteraard het schoonmaken van de wc en de badkamer. In overleg kan ze ook een klein boodschapje doen en voor het avondeten zorgen.
Ze ontvangt de kraamvisite. Vaak houdt een kraamhulp ook een beetje in de gaten of die oudtante niet al te lang blijft plakken. Zo ja, dan maakt ze daar fijn korte metten mee. ‘Hup, naar bed jij! Tijd om te rusten.’ Heerlijk, iemand die voor je op de bres springt.
Heb je al een ouder kind? Dan kan de kraamverzorgende die ook verzorgen en bezighouden zodat jij je in alle rust op je nieuwe welp kunt storten.
Ze geeft tips en adviezen. Bijvoorbeeld hoe je je baby het beste kunt aanleggen als je borstvoeding geeft. Hoe je die vervelende tepelkloven behandelt, welke fles handig is en hoe je de spuitpoepvlekken uit dat snoezige boxpakje krijgt gewassen.
Yolanthe Cabau is niet alleen een succesvolle actrice, presentatrice én Kek Mama columnist, maar vooral een liefdevolle moeder. Haar zoontje Xess Xava, die ze samen met ex-man Wesley Sneijder heeft, is haar grote trots. Maar zoals dat tegenwoordig helaas vaker gaat op sociale media, krijgt ook hij te maken met ongevraagde meningen en ongepaste opmerkingen.
1 April is voor kinderen een feestdag op zich. Geintjes bedenken, mensen foppen en dan gierend van het lachen kijken of iemand erin trapt. Maar dit jaar liep het bij Keesje thuis nét even anders dan gepland. Of nou ja, misschien juist precies zoals gepland: een Tikkie voor iedereen!
Merel had nooit gedacht zó’n moeder te worden en vond thuisblijfmoeder eigenlijk een beetje een vies woord. En haar baan was toch ook best leuk? Maar toen ze weer ging werken na haar verlof, wist ze ineens helemaal niet meer wat er nou zo leuk aan was geweest.
Soms gebeuren dingen zo snel dat je niet weet wat je overkomt, en heb je achteraf spijt dat je het niet anders aangepakt hebt. Zo ook Gwen, die met haar zoon een nare aanvaring had met de jeugdarts.
Ouders door het hele land zitten met een onverwacht probleem: de vrolijke Smiles-stickers van Jumbo, bedoeld om herplakbaar te zijn, zitten muurvast op de ramen. Waar kinderen enthousiast aan het plakken sloegen, zitten ouders nu gefrustreerd te schrobben. Jumbo reageert.
Ouders in heel Nederland zitten met een plakkerig probleem: de vrolijke Smiles-stickers van Jumbo, die zouden moeten kunnen herplakken, zitten vast op de ramen. Kek Mama to the rescue!