Nee, ze is er niet om te helpen bij de verbouwing (ondergetekende redacteur kent serieus een kraamverpleegkundige aan wie gevraagd werd of ze ook even een muurtje kon metselen), maar de kraamhulp doet wel heel veel andere dingen voor je als je net bevallen bent. Dit kun je van een kraamverzorgster verwachten.
Lees verder onder de advertentie
Intake met je kraamverzorgster
Het wordt aangeraden om je rond de 12e week van je zwangerschap al in te schrijven bij een kraambureau. Best vroeg inderdaad, maar dan weet je in elk geval zeker dat je bij het bureau van je keuze terecht kunt – weer een zorg minder. In de 7e of 8ste maand van je zwangerschap krijg je een intakegesprek. No worries, ze komen dan niet controleren of je kasten wel goed zijn ingeruimd en alle kleertjes met militaire precisie zijn gestreken. In dit gesprek kun je aangeven wat jij van de kraamverzorgende verwacht of wat voor type jij fijn vindt om in huis te krijgen. Daarnaast wordt jouw zwangerschap doorgenomen, waar je wilt bevallen en of er al indicaties zijn voor extra zorguren.
Lees verder onder de advertentie
Voorbereiding
Jouw huis wordt de werkomgeving van de kraamhulp. Dat betekent dat het er aan de Arbo-regels moet voldoen. Oftewel: de commode moet minimaal 90 centimeter hoog zijn, voor jouw bed – dat door de hulp verschoond wordt – geldt een minimale hoogte van 80 centimeter, gemeten van de bovenkant van de matras tot aan de vloer. Deze regels voorkomen rugklachten bij jouw steun en toeverlaat in de kraamtijd.
Lees verder onder de advertentie
Bevalling
Kies je voor een thuisbevalling? Dan wordt de kraamverzorgster door de verloskundige gebeld wanneer ze daar nodig is. De kraamhulp assisteert dan bij de bevalling en is dus al aanwezig als jouw kindje wordt geboren.
Lees verder onder de advertentie
Bij een ziekenhuisbevalling bel je zelf het kraambureau zodra je weet wanneer je naar huis mag.
Hoeveel uur
De kraamweek duurt 8 aaneengesloten dagen. Standaard krijg je 49 uur aan zorg. Soms zijn er omstandigheden (een keizersnee, waardoor je recht hebt op meer of minder uren zorg. De indeling van de uren – dus de werktijden – overleg je met je kraamverzorgende.
Dit doet de kraamverzorgster voor je tijdens de kraamperiode:
Dagelijks controleert ze de gezondheid van jou en je kind. Ze neemt jullie temperatuur op, controleert jouw (eventuele) hechtingen en checkt de plasluiers en ontlasting van je baby.
Jullie worden verzorgd. Denk hierbij aan de befaamde fruitsalades die vers voor je gemaakt worden. Ze kan je helpen om jouw baby een badje te geven en geeft tips hoe je zo’n frummel het makkelijkst in een romper krijgt.
Ze doet lichte huishoudelijke taken, zoals het bed verschonen, stofzuigen, een wasje draaien en uiteraard het schoonmaken van de wc en de badkamer. In overleg kan ze ook een klein boodschapje doen en voor het avondeten zorgen.
Ze ontvangt de kraamvisite. Vaak houdt een kraamhulp ook een beetje in de gaten of die oudtante niet al te lang blijft plakken. Zo ja, dan maakt ze daar fijn korte metten mee. ‘Hup, naar bed jij! Tijd om te rusten.’ Heerlijk, iemand die voor je op de bres springt.
Heb je al een ouder kind? Dan kan de kraamverzorgende die ook verzorgen en bezighouden zodat jij je in alle rust op je nieuwe welp kunt storten.
Ze geeft tips en adviezen. Bijvoorbeeld hoe je je baby het beste kunt aanleggen als je borstvoeding geeft. Hoe je die vervelende tepelkloven behandelt, welke fles handig is en hoe je de spuitpoepvlekken uit dat snoezige boxpakje krijgt gewassen.
Een speeldagje bij een vriendin klinkt onschuldig, toch? Voor Brenda veranderde het in een dure les toen haar dochter Ellie per ongeluk een vaas omstootte. Wat volgde, was een Tikkie van 350 euro en een hoop gedoe.
Dat het ouderschap uitdagend is, hoeven we je niet te vertellen. Er is geen handboek en er is geen one size fits all. Logisch dus dat je soms met vragen en dilemma’s zit. Iedere week delen we op Kek Mama een dilemma van onze lezers. Deze week: Sacha (33) vraagt zich af hoe ze om moet […]
Joshua Nolet, de zanger van Chef’Special, is vorige maand opnieuw vader geworden van dochter Jones. Maar bij een pasgeboren baby horen niet alleen roze wolken, maar ook – jawel – slapeloze nachten. En dat ervaart Joshua nu volop.
Het leuke aan de feestdagen is dat de hele familie bij elkaar komt. Het lastige aan de feestdagen is óók dat de hele familie bij elkaar komt. Geen zin in ruzie of gedoe wegens botsende karaktertjes? Neem dan deze handleiding ter harte.
Marthe kwam erachter dat haar ex een affaire had, vlak voor kerst. Vlak voor de eerste kerst met hun baby, zelfs. Ze kan het eigenlijk nog steeds niet helemaal geloven.