Veel ouders zijn bang dat hun kind door de coronamaatregelen een achterstand oploopt, maar volgens het Nederlands Jeugdinstituut gaat leren veel verder dan de vakken die kinderen op school krijgen.
Lees verder onder de advertentie
“Buiten school leren kinderen continue, zeker tijdens de coronatijd”, zo stelt de organisatie. Kinderen hebben volgens het instituut, misschien wel meer dan normaal, geleerd over:
Zichzelf
Van sportwedstrijden tot verjaardagsfeestjes: veel leuke activiteiten vielen de afgelopen tijd weg, waardoor kinderen steeds meer op zichzelf aangewezen waren. Het gevolg? Nieuwe hobby’s werden ontdekt en creatieve spelletjes werden bedacht. “Kinderen weten, bewust of onbewust, beter wie ze zijn, hoe ze op bepaalde situaties reageren en wat ze leuk vinden.”
Lees verder onder de advertentie
Hun gezin
Hoe pas je je aan als je ineens non stop met z’n allen in één huis zit? In veel gezinnen werd meer stilgestaan bij hoe het met iedereen gaat. Hierdoor leerden kinderen (beter) te herkennen hoe iemand zich voelt, welke emotie hierbij hoort én – ook belangrijk – hoe zij hiermee om kunnen gaan.
Er zijn veel kinderen die de afgelopen weken hebben geleerd om te koken of schoon te maken omdat hun ouders zoveel thuis moesten werken, of gewoon omdat hier veel meer tijd voor was. Ha, da’s toch fijn.
De wereld
Het nieuws, de persconferenties: in deze tijden zagen kinderen meer dan ooit wat er gebeurt in de wereld. Hoe praat je hierover met je kind? Hoe voelen ze zich hierbij? Ook hebben kinderen misschien nagedacht over andere gevolgen van de coronatijd. Wat vinden ze er bijvoorbeeld van dat er minder vliegtuigen vliegen?
Iedere zwangere vrouw droomt van haar perfecte babyshower: een feest vol liefde, verrassingen en alle aandacht voor haar en de baby. Maar wat als je die bijzondere dag ineens moet delen?
Het kabinet presenteert de voorjaarsnota met maatregelen die de portemonnee van veel Nederlanders raken. Belastingverhogingen en een verlaging van het kindgebonden budget staan centraal in de plannen om de begroting sluitend te krijgen.
Iedere ouder maakt fouten. Kleine, grote, gênante – het hoort erbij. En meestal kun je er achteraf hartelijk om lachen. Maar soms ook niet. Carlijn baalt nog altijd dat haar dochter zilveren tanden heeft door haar fout.
Een fijne oppas vinden is een zegen. Want als ouder is het een klein wonder als je iemand vindt die je leuk vindt, betrouwbaar is én altijd beschikbaar. Maar soms bezorgt zo’n zegen je ook bijna een hartaanval. Als je een Tikkie van 800 euro krijgt bijvoorbeeld.
Daniel (38) dacht dat hij het allemaal voor elkaar had: een lieve vrouw, een zoontje van vier en pas een tweede kindje erbij. Maar waar het gezin op het eerste gezicht compleet leek, begon het van binnen langzaam uit elkaar te vallen.
Nog één mep en ik vertrek, dacht Yvonne (39) steeds. Toen vier jaar later – vele klappen en vernederingen verder – haar man Ivar ook een tik gaf aan dochter Milou (nu 5), had ze eindelijk de moed hem te verlaten.