Hoofdpijn is vervelend voor je kind, maar gelukkig meestal onschuldig. Wat kun je als ouders doen om de boel te verlichten? En wanneer is het verstandig om de huisarts te bellen? Wij zetten het voor je op een rij.
Lees verder onder de advertentie
Over het algemeen is hoofdpijn bij kinderen te verdelen in twee soorten: spanningshoofdpijn en migraine. Bij spanningshoofdpijn zit de pijn aan twee kanten van het hoofd en soms in de nek. Kinderen kunnen vaak gewoon naar school, want ze hebben zelden de hele dag last: na hooguit een paar uur is de pijn over.
Lees verder onder de advertentie
Migraine is heftiger. Je kind heeft dan geen zin om te spelen, ziet er ziekjes uit, is misselijk en geeft soms ook over. Net zoals bij volwassenen kunnen kinderen op zo’n moment felle lichten of harde geluiden niet goed verdragen. Hoe lang de migraine aanhoudt verschilt per kind, maar meestal hooguit vier uur.
Wat als je kind last heeft van spanningshoofdpijn?
Zodra je merkt dat je kind hoofdpijn heeft (of dit zelf aangeeft), probeer dan te voorkomen dat hij te laat naar bed gaat en steeds in dezelfde houding zit. Verder geldt: rust, rust, rust. Wordt de pijn te heftig? Dan kun je je kind paracetamol geven. Bekijk voor gebruik altijd eerst de bijsluiter.
Ook bij migraine is rust belangrijk: in een donkere en stille omgeving gaat de pijn sneller over – in bed bijvoorbeeld. Bij heftige migraine kun je het beste aan het begin van de aanval paracetamol geven, het liefst als zetpil als je kind ook moet overgeven. Heeft dit geen effect? Dan kan de huisarts andere pijnstillers voorschrijven. Bij misselijkheid mag je je kind domperidon geven, maar ook alleen in overleg met de huisarts.
Lees verder onder de advertentie
Als je kind vaker last heeft van migraine, is het verstandig om de school op de hoogte te stellen. Zo kunnen zij hier rekening mee houden.
Wanneer moet je contact opnemen met de huisarts?
Als je kind hoofdpijn heeft en jonger is dan 6 jaar
Als de hoofdpijn aanhoudt (ook na pijnstillers)
Als je kind heel vaak last heeft van hoofdpijn of migraine
Krijgt je kind vanuit het niets heftige hoofdpijn, heeft hij koorts, een stijve nek, is hij misselijk en suf? Bel dan de huisarts (of huisartsenpost) met spoed.
Je kent het wel: je doet even snel een boodschap en tegen de tijd dat je thuiskomt, is er een klein drama ontstaan. Maar dit keer geen omgekieperd pak melk of een kleuter die zijn knuffel kwijt is. Nee, er is ingebroken! Of toch niet?
Suus (34) hoort ze wel fluisteren op het schoolplein. Of als ze binnenkomt op een kinderfeest. Want hoe goed ze het ook voorheeft met haar collega-ouders, die lijken haar adviezen niet op prijs te stellen.
Heather (33) is redacteur bij Kek Mama en moeder van een zoontje (4,5) en dochter (1,5). Haar columns zijn een mix van herkenbare momenten, hilarische situaties en kleine overwinningen in het moederschap.
Marloes (33) is redacteur bij Kek Mama en woont met vriend, peuter (3) en baby (10 maanden) in Arnhem. Ze schrijft in haar columns over hoe ze het hoofd boven water houdt in haar chaotische gezinsleven en de overgang van één naar twee kinderen. Deze week over: de eerste wendag op de basisschool.
Slaap jij al jaren met lucide dromen over een volledige nacht doorslapen? Dan zou het zomaar eens kunnen dat jouw kinderen tot een van de sterrenbeelden behoren die bekendstaan als de slechtste slapers.
Voor de open boeken en roddeltantes die privézaken met de hele stad delen is er niet veel verandert het afgelopen decennia. Hun stories lagen altijd al op straat. Alleen op zakelijk vlak was dat heel lang not done. Daar was de regel in het bijzijn van de baas: praat alleen over je werk en houd […]