Hoera, je bent zwanger! Naast het shoppen van leuke kleertjes en het inrichten van de kamer, moeten er ook wat dingen geregeld worden. Zoals: de kraamhulp. Zo pak je dat aan en dit kun je ervan verwachten.
Lees verder onder de advertentie
Wat is kraamzorg?
Kraamzorg bestaat alleen in Nederland. Het valt onder de basisverzekering en iedere vrouw heeft er recht op. Hierbij krijg je een persoonlijke kraamverzorgende thuis die jou de eerste dagen na de geboorte van jouw baby helpt met de verzorging van je kleintje. Ze kan helpen met het badje klaarmaken, het aankleden van je baby en met de voedingen, zoals het aanleggen voor borstvoeding. Daarnaast checkt ze de plasluiers en ontlasting van de baby. Ook is ze er om jouw gezondheid in de gaten te houden. Ze controleert hechtingen, neemt je temperatuur op en checkt of je geen borstontsteking ontwikkelt. Tot slot doet ze lichte huishoudelijke klusjes, zoals de badkamer schoonmaken, stofzuigen en een lekkere fruitsalade maken.
Als je ongeveer 12 weken zwanger bent, is het slim om je al in te schrijven bij een kraambureau bij jou in de buurt. Dan weet je zeker dat je terecht kunt bij het bureau van jouw voorkeur. Check wel even bij je zorgverzekeraar of dit bureau door hen vergoed wordt. Rond de zevende maand krijg je een intakegesprek. Hierbij kun je aangeven wat jij van een kraamhulp verwacht en wat voor type jij graag over de vloer wilt hebben (bijvoorbeeld een ervaren, ouder iemand). Er wordt gevraagd naar de bijzonderheden van jouw zwangerschap en waar je wilt bevallen. Verder wordt er een eerste indicatie van het aantal kraamuren gemaakt. Soms wordt tijdens het intakegesprek al duidelijk dat er rekening moet worden gehouden met extra zorguren. Dit geldt bijvoorbeeld als je een meerling verwacht.
Lees verder onder de advertentie
Hoe lang krijg je kraamhulp?
De kraamweek duurt 8 aaneengesloten dagen. Standaard krijg je 49 uur aan zorg, dus zes uur per dag. Na de bevalling wordt er een tweede indicatie gemaakt om te kijken hoeveel uur bij jou gewenst is. Soms zijn er omstandigheden (zoals een keizersnee) waardoor je recht hebt op meer uren zorg. De indeling van de uren – dus de werktijden – overleg je met je kraamverzorgende. Tijdens de kraamweek kan het gebeuren dat het aantal uur nogmaals wordt bijgesteld. Sommige kraamvrouwen hebben na een paar dagen genoeg hulp gehad en willen het graag verder alleen of met hun partner doen, anderen kunnen door postnatale klachten of voedingsproblemen juist wel langer de steun van een kraamverzorgende gebruiken.
Oppaskosten besparen door grootouders in te schakelen, dat doen toch zo veel mensen? Klinkt ideaal, vond ook Anne-Marije. Ze had van tevoren niet kunnen bedenken dat het zo’n wig tussen haar en haar schoonouders zou drijven.
Het kiezen van een babynaam kan een behoorlijke uitdaging zijn, vooral omdat iedereen er een mening over heeft. Maar wat als die mening van een kenner komt? Op TikTok deelt expert Colleen Slagan wat volgens haar de grootste no go’s zijn.
Iedere week delen we op Kek Mama een dilemma van onze lezers. Deze week vraagt Josje (28) zich af of ze de vriendschap met haar beste vriendin moet opgeven.
Of je kind nu een echte fijnproever of een kieskeurige eter is, het menu van je kleintje kan een enorme zoektocht zijn. Wat eet een dreumes op een dag? En hoeveel eet een peuter nou écht? Wij geven je een realistisch kijkje in de keuken van andere ouders. Deze week het menu van Ties.Vajèn is […]
Van eenhoorns tot Elmo en van Paw Patrol tot prinsessen. Elke peuter komt in een fase waarin hij of zij enthousiast wordt van specifieke dingen. Daarom delen we iedere week een leuke peuterpassie van onze lezers, want soms zijn ze wel héél bijzonder.
Een nieuw jaar, een nieuw bedrag voor de kinderbijslag. Dat is fijn om te weten, want elke euro helpt als je kinderen sneller groeien dan je portemonnee kan bijhouden. Dit zijn de bedragen voor 2025.