Hoera, je bent zwanger! Naast het shoppen van leuke kleertjes en het inrichten van de kamer, moeten er ook wat dingen geregeld worden. Zoals: de kraamhulp. Zo pak je dat aan en dit kun je ervan verwachten.
Lees verder onder de advertentie
Wat is kraamzorg?
Kraamzorg bestaat alleen in Nederland. Het valt onder de basisverzekering en iedere vrouw heeft er recht op. Hierbij krijg je een persoonlijke kraamverzorgende thuis die jou de eerste dagen na de geboorte van jouw baby helpt met de verzorging van je kleintje. Ze kan helpen met het badje klaarmaken, het aankleden van je baby en met de voedingen, zoals het aanleggen voor borstvoeding. Daarnaast checkt ze de plasluiers en ontlasting van de baby. Ook is ze er om jouw gezondheid in de gaten te houden. Ze controleert hechtingen, neemt je temperatuur op en checkt of je geen borstontsteking ontwikkelt. Tot slot doet ze lichte huishoudelijke klusjes, zoals de badkamer schoonmaken, stofzuigen en een lekkere fruitsalade maken.
Als je ongeveer 12 weken zwanger bent, is het slim om je al in te schrijven bij een kraambureau bij jou in de buurt. Dan weet je zeker dat je terecht kunt bij het bureau van jouw voorkeur. Check wel even bij je zorgverzekeraar of dit bureau door hen vergoed wordt. Rond de zevende maand krijg je een intakegesprek. Hierbij kun je aangeven wat jij van een kraamhulp verwacht en wat voor type jij graag over de vloer wilt hebben (bijvoorbeeld een ervaren, ouder iemand). Er wordt gevraagd naar de bijzonderheden van jouw zwangerschap en waar je wilt bevallen. Verder wordt er een eerste indicatie van het aantal kraamuren gemaakt. Soms wordt tijdens het intakegesprek al duidelijk dat er rekening moet worden gehouden met extra zorguren. Dit geldt bijvoorbeeld als je een meerling verwacht.
Lees verder onder de advertentie
Hoe lang krijg je kraamhulp?
De kraamweek duurt 8 aaneengesloten dagen. Standaard krijg je 49 uur aan zorg, dus zes uur per dag. Na de bevalling wordt er een tweede indicatie gemaakt om te kijken hoeveel uur bij jou gewenst is. Soms zijn er omstandigheden (zoals een keizersnee) waardoor je recht hebt op meer uren zorg. De indeling van de uren – dus de werktijden – overleg je met je kraamverzorgende. Tijdens de kraamweek kan het gebeuren dat het aantal uur nogmaals wordt bijgesteld. Sommige kraamvrouwen hebben na een paar dagen genoeg hulp gehad en willen het graag verder alleen of met hun partner doen, anderen kunnen door postnatale klachten of voedingsproblemen juist wel langer de steun van een kraamverzorgende gebruiken.
Een fijne oppas vinden is een zegen. Want als ouder is het een klein wonder als je iemand vindt die je leuk vindt, betrouwbaar is én altijd beschikbaar. Maar soms bezorgt zo’n zegen je ook bijna een hartaanval. Als je een Tikkie van 800 euro krijgt bijvoorbeeld.
Zangeres Eva Simons, die dit jaar de rol van Maria speelt in The Passion, deelt een intens persoonlijk verhaal. Tijdens een repetitie voor de paasvertelling kreeg ze een miskraam. “Het was intens verdrietig.”
Weet je wat jij op dinsdag moet doen? Nee, geen was vouwen of kind nummer drie ophalen van zwemles. Dinsdag is dé dag om je vakantie te boeken. Dat is niet zomaar een moedergevoel, maar keihard onderzocht door de CheapTickets.nl.
“Ik vroeg het eigenlijk gewoon voor de grap…” Dat schrijft de 28-jarige Natallia Tarrien over het moment dat ze ChatGPT raadpleegde vanwege een vreemd gevoel in haar kaak. Wat begon als een onschuldig gesprekje met een chatbot, eindigde met een spoedopname, een bevalling en… het redden van haar leven.
Iedere ouder maakt fouten. Kleine, grote, gênante – het hoort erbij. En meestal kun je er achteraf hartelijk om lachen. Maar soms ook niet. Carlijn baalt nog altijd dat haar dochter zilveren tanden heeft door haar fout.
Het kabinet presenteert de voorjaarsnota met maatregelen die de portemonnee van veel Nederlanders raken. Belastingverhogingen en een verlaging van het kindgebonden budget staan centraal in de plannen om de begroting sluitend te krijgen.