Hoera, je bent zwanger! Naast het shoppen van leuke kleertjes en het inrichten van de kamer, moeten er ook wat dingen geregeld worden. Zoals: de kraamhulp. Zo pak je dat aan en dit kun je ervan verwachten.
Lees verder onder de advertentie
Wat is kraamzorg?
Kraamzorg bestaat alleen in Nederland. Het valt onder de basisverzekering en iedere vrouw heeft er recht op. Hierbij krijg je een persoonlijke kraamverzorgende thuis die jou de eerste dagen na de geboorte van jouw baby helpt met de verzorging van je kleintje. Ze kan helpen met het badje klaarmaken, het aankleden van je baby en met de voedingen, zoals het aanleggen voor borstvoeding. Daarnaast checkt ze de plasluiers en ontlasting van de baby. Ook is ze er om jouw gezondheid in de gaten te houden. Ze controleert hechtingen, neemt je temperatuur op en checkt of je geen borstontsteking ontwikkelt. Tot slot doet ze lichte huishoudelijke klusjes, zoals de badkamer schoonmaken, stofzuigen en een lekkere fruitsalade maken.
Als je ongeveer 12 weken zwanger bent, is het slim om je al in te schrijven bij een kraambureau bij jou in de buurt. Dan weet je zeker dat je terecht kunt bij het bureau van jouw voorkeur. Check wel even bij je zorgverzekeraar of dit bureau door hen vergoed wordt. Rond de zevende maand krijg je een intakegesprek. Hierbij kun je aangeven wat jij van een kraamhulp verwacht en wat voor type jij graag over de vloer wilt hebben (bijvoorbeeld een ervaren, ouder iemand). Er wordt gevraagd naar de bijzonderheden van jouw zwangerschap en waar je wilt bevallen. Verder wordt er een eerste indicatie van het aantal kraamuren gemaakt. Soms wordt tijdens het intakegesprek al duidelijk dat er rekening moet worden gehouden met extra zorguren. Dit geldt bijvoorbeeld als je een meerling verwacht.
Lees verder onder de advertentie
Hoe lang krijg je kraamhulp?
De kraamweek duurt 8 aaneengesloten dagen. Standaard krijg je 49 uur aan zorg, dus zes uur per dag. Na de bevalling wordt er een tweede indicatie gemaakt om te kijken hoeveel uur bij jou gewenst is. Soms zijn er omstandigheden (zoals een keizersnee) waardoor je recht hebt op meer uren zorg. De indeling van de uren – dus de werktijden – overleg je met je kraamverzorgende. Tijdens de kraamweek kan het gebeuren dat het aantal uur nogmaals wordt bijgesteld. Sommige kraamvrouwen hebben na een paar dagen genoeg hulp gehad en willen het graag verder alleen of met hun partner doen, anderen kunnen door postnatale klachten of voedingsproblemen juist wel langer de steun van een kraamverzorgende gebruiken.
Van extravagante thema’s tot dure locaties, het lijkt soms alsof de lat steeds hoger wordt gelegd voor kinderfeestjes. Maar wat doe je als je ineens zélf moet betalen voor het feestje waar je kind voor is uitgenodigd? Het overkwam Gina.
We vlogen het afgelopen jaar van de ene zwangerschapsaankondiging naar de andere. Hoog tijd om al het babynieuws op een rijtje te zetten: deze BN’ers verwachten een baby in 2025.
Een speeldagje bij een vriendin klinkt onschuldig, toch? Voor Brenda veranderde het in een dure les toen haar dochter Ellie per ongeluk een vaas omstootte. Wat volgde, was een Tikkie van 350 euro en een hoop gedoe.
Met de beste bedoelingen zet je jarenlang maandelijks braaf een bedrag opzij, om je kind een goede start te kunnen bieden. Om vervolgens je zoon op zijn achttiende verjaardag toegang te geven tot die spaarrekening en hij een jaar later geld komt vragen, omdat het op is.