Dit mag je wel/niet eten tijdens je zwangerschap

wel niet eten tijdens zwangerschap Beeld: Shutterstock
Redactie Kek Mama
Redactie Kek Mama
Leestijd: 3 minuten

Als je zwanger bent, blijft er genoeg lekkers over om te eten. Er zijn alleen een paar dingen waar je rekening mee moet houden. Wat mag je wel en niet eten tijdens je zwangerschap?

Lees verder onder de advertentie

Met behulp van het Voedingscentrum zetten wij op een rij wat je beter kunt laten staan tijdens je zwangerschap. Al geldt natuurlijk wel: volg altijd je eigen gevoel.
 

Lees verder onder de advertentie

Rauwe, gedroogde of gefermenteerde vleeswaren

Neem geen rauw vlees of vleeswaren gemaakt van rauw vlees (tartaar, carpaccio, halfdoorbakken biefstuk, filet americain, ossenworst, theeworst, boerenmetworst, chorizo, rosbief, rauwe ham, parmaham, salami, cervelaat). Hou je wel van een lekker stuk vlees? Verhit het dan door en door zodat je eventuele bacteriën doodt.
 

Lees verder onder de advertentie

Leverproducten

In leverproducten (leverworst of leverpaté, bijvoorbeeld) zit veel vitamine A. Dat is goed, maar te veel vitamine A verhoogt de kans op aangeboren afwijkingen. Neem daarom maximaal één boterham met leverworst of leverpaté op een dag. 
 

Lees verder onder de advertentie

Lees ook
Goed om te weten: alles over je gewicht tijdens de zwangerschap >

 

Vis

Het Voedingscentrum adviseert tijdens de zwangerschap één keer per week vis te eten, maar ga dan niet voor rauwe vis. Ook gerookte kant-en-klare vis uit de koeling kun je beter mijden.

Verder bevatten bepaalde vissoorten een verhoogd gehalte aan kwik en dioxine. Een teveel hiervan kan schadelijk zijn. Eet daarom geen makreel en tonijn, niet meer dan twee porties vette vis per week en varieer. Eet bij voorkeur vette vis, zoals Atlantische zalm en sardines. Zorg er verder altijd voor dat de vis goed doorbakken of verhit is geweest – vis uit blik of pot is al voldoende verhit en hoef je dus niet opnieuw te verhitten.
 

Lees verder onder de advertentie

Zuivel en eieren

Eet geen producten die gemaakt zijn van rauwe melk in verband met eventuele, schadelijke bacteriën. Hoe je weet of er rauwe melk in verwerkt is? Op het etiket staat dan ‘au lait cru’ of ‘gemaakt van rauwe melk’. Staat er alleen ‘melk’ op het etiket, dan kun je ervan uitgaan dat het veilig is. Rauwe eieren en producten met rauwe eieren, zoals zelfgemaakte mayonaise of zelfgemaakte tiramisu kun je ook beter laten staan.
 

Lees verder onder de advertentie

Kruiden

In kruiden zitten bepaalde stoffen die in grote hoeveelheden schadelijk kunnen zijn. Gebruik daarom niet te veel anijs, dragon, venkel, basilicum, piment, nootmuskaat, kaneel, sassafras, dong quai, foelie en peper. Een snufje kan uiteraard geen kwaad.
 

Twijfel je over een bepaald product? Dan kun je altijd de fabrikant, verloskundige, gynaecoloog of huisarts bellen.

 

 

Meer lezen? Neem hier een abonnement op Kek Mama, de #1 glossy voor moeders.

Meest bekeken