Als je zwanger bent, blijft er genoeg lekkers over om te eten. Er zijn alleen een paar dingen waar je rekening mee moet houden. Wat mag je wel en niet eten tijdens je zwangerschap?
Lees verder onder de advertentie
Met behulp van het Voedingscentrum zetten wij op een rij wat je beter kunt laten staan tijdens je zwangerschap. Al geldt natuurlijk wel: volg altijd je eigen gevoel.
Lees verder onder de advertentie
Rauwe, gedroogde of gefermenteerde vleeswaren
Neem geen rauw vlees of vleeswaren gemaakt van rauw vlees (tartaar, carpaccio, halfdoorbakken biefstuk, filet americain, ossenworst, theeworst, boerenmetworst, chorizo, rosbief, rauwe ham, parmaham, salami, cervelaat). Hou je wel van een lekker stuk vlees? Verhit het dan door en door zodat je eventuele bacteriën doodt.
Lees verder onder de advertentie
Leverproducten
In leverproducten (leverworst of leverpaté, bijvoorbeeld) zit veel vitamine A. Dat is goed, maar te veel vitamine A verhoogt de kans op aangeboren afwijkingen. Neem daarom maximaal één boterham met leverworst of leverpaté op een dag.
Het Voedingscentrum adviseert tijdens de zwangerschap één keer per week vis te eten, maar ga dan niet voor rauwe vis. Ook gerookte kant-en-klare vis uit de koeling kun je beter mijden.
Verder bevatten bepaalde vissoorten een verhoogd gehalte aan kwik en dioxine. Een teveel hiervan kan schadelijk zijn. Eet daarom geen makreel en tonijn, niet meer dan twee porties vette vis per week en varieer. Eet bij voorkeur vette vis, zoals Atlantische zalm en sardines. Zorg er verder altijd voor dat de vis goed doorbakken of verhit is geweest – vis uit blik of pot is al voldoende verhit en hoef je dus niet opnieuw te verhitten.
Lees verder onder de advertentie
Zuivel en eieren
Eet geen producten die gemaakt zijn van rauwe melk in verband met eventuele, schadelijke bacteriën. Hoe je weet of er rauwe melk in verwerkt is? Op het etiket staat dan ‘au lait cru’ of ‘gemaakt van rauwe melk’. Staat er alleen ‘melk’ op het etiket, dan kun je ervan uitgaan dat het veilig is. Rauwe eieren en producten met rauwe eieren, zoals zelfgemaakte mayonaise of zelfgemaakte tiramisu kun je ook beter laten staan.
Lees verder onder de advertentie
Kruiden
In kruiden zitten bepaalde stoffen die in grote hoeveelheden schadelijk kunnen zijn. Gebruik daarom niet te veel anijs, dragon, venkel, basilicum, piment, nootmuskaat, kaneel, sassafras, dong quai, foelie en peper. Een snufje kan uiteraard geen kwaad.
Twijfel je over een bepaald product? Dan kun je altijd de fabrikant, verloskundige, gynaecoloog of huisarts bellen.
Danique Bossers (32) is CEO van mode-imperium Most Wanted en maakt de podcast Unfinished Business met verloofde Pieter Musters. Ook is Danique open over de ziekte endometriose, waar ze aan lijdt en aan geopereerd is. Ze maakte een podcastaflevering met specialist Maddy Smeets over deze slopende ziekte.
Anne-Marie en haar vriendin Laura verwachten in april hun eerste kindje en zoals veel aanstaande ouders, wilden ze graag een 3D-echo laten maken. In de ochtendshow met Mattie en Marieke deelde de zwangere nieuwslezeres haar eerste (en waarschijnlijk laatste) ervaring met de welbekende 3D-echo.
Er zijn van die vrouwen die meteen wisten: “Een dochter, dat past perfect bij mij!” Niet zo gek, want ze hadden al een zwak voor roze glitterjurkjes, vlechtkunst op topniveau en high tea’s met mini-sandwiches.
Elke moeder kent zo’n strijd. Zo’n totaal onnodige, maar toch eindeloos durende strijd met een peuter. En als je dan ook nog eens commentaar krijgt van een onbekende op straat doet dat je spreekwoordelijke emmer helemaal overlopen. Jade (30) vertelt er meer over.