Nederland is een fietsland, en natuurlijk trap jij als rechtgeaarde moeder in weer en wind (of gewoon lekker in het zonnetje) met je kroost van hot naar her. Maar waar moet je op letten als je een fietsstoeltje koopt?
Lees verder onder de advertentie
Fietsfanaten opgelet: je kunt pas met je kind gaan fietsen als hij zelfstandig kan zitten – meestal is dat tussen de 6-9 maanden. Dan is het nekje ook stevig genoeg om de trillingen tijdens zo’n fietstochtje aan te kunnen.
Lees verder onder de advertentie
Voor- of achterop?
Er zijn twee soorten fietsstoeltjes: zitjes voor voorop de fiets en voor achterop de fiets. Kinderen tot drie jaar zitten meestal voorop. Deze stoeltjes worden aan de stuurpen bevestigd en zijn geschikt voor kinderen tot 15 kilo. Dit is klasse C15 (soms staat dat op het zitje vermeld). Vergeet bij de zitjes voorop geen windscherm erbij te kopen, zo zit je kindje meer beschut tegen wind en regen.
Lees verder onder de advertentie
Oudere kinderen (grofweg van 3 tot 6 jaar) zitten in een stoeltje achterop de fiets – meestal op de bagagedrager. Hierin wordt ook weer onderscheid gemaakt tussen twee gewichtsklassen: Klasse A15 (voor kinderen van 9 tot 15 kilo) en klasse A22 (voor kinderen van 9 tot 22 kilo).
Wil je toch fietsen met een baby die nog niet zelfstandig kan zitten? Daar zijn ook manieren voor. Zo zijn er speciale dragers verkrijgbaar voor achterop je fiets, waarin je een autostoeltje kunt bevestigen. Dit is geschikt voor baby’s vanaf vier maanden. Hou de ritjes wel kort en vermijd hobbels en drempels. Ook kun je voor een bakfiets kiezen. Gebruik dan een speciale babyschelp of een autozitje en bevestig deze tegen de rijrichting in.
Lees verder onder de advertentie
Hier moet je op letten
De Consumentenbond geeft veel tips over de aanschaf van een fietsstoeltje en de veiligheid hiervan. Zo tipt de bond dat fietsstoeltjes moeten voldoen aan de Europese veiligheidsnorm: EN14344. Deze code vind je op een sticker of staat gedrukt in het plastic op het stoeltje. Let er verder op dat er een veilige gordel op het fietsstoeltje moet zitten, waarmee je je kind bij de schouders en het kruis vast zet.
Danique Bossers (32) is CEO van mode-imperium Most Wanted en maakt de podcast Unfinished Business met verloofde Pieter Musters. Ook is Danique open over de ziekte endometriose, waar ze aan lijdt en aan geopereerd is. Ze maakte een podcastaflevering met specialist Maddy Smeets over deze slopende ziekte.
Anne-Marie en haar vriendin Laura verwachten in april hun eerste kindje en zoals veel aanstaande ouders, wilden ze graag een 3D-echo laten maken. In de ochtendshow met Mattie en Marieke deelde de zwangere nieuwslezeres haar eerste (en waarschijnlijk laatste) ervaring met de welbekende 3D-echo.
Elke moeder kent zo’n strijd. Zo’n totaal onnodige, maar toch eindeloos durende strijd met een peuter. En als je dan ook nog eens commentaar krijgt van een onbekende op straat doet dat je spreekwoordelijke emmer helemaal overlopen. Jade (30) vertelt er meer over.
Waterparels, ook wel bekend als Orbeez of water beads, zijn kleine, kleurrijke balletjes die water absorberen en in omvang toenemen. Hoewel ze populair zijn als sensorisch speelgoed, kunnen ze ook gevaarlijk zijn.
Er zijn van die vrouwen die meteen wisten: “Een dochter, dat past perfect bij mij!” Niet zo gek, want ze hadden al een zwak voor roze glitterjurkjes, vlechtkunst op topniveau en high tea’s met mini-sandwiches.