En dan ineens begint jouw babbelende peuter of kleuter te stotteren. Hoe ontstaat dit en wat kun je ertegen doen?
Lees verder onder de advertentie
Wat is stotteren?
Stotteren houdt in dat je kind niet vloeiend praat. Een letter of lettergreep wordt bijvoorbeeld een paar keer herhaald, of de spraak blokkeert bij een bepaalde letter. Het komt vaak voor, in Nederland zijn er zo’n 170.000 mensen die stotteren. Meestal begint het stotteren bij kinderen tussen de 2 en 5 jaar. Op zich is het normaal dat kleine kinderen soms ineens een periode wat onduidelijker of minder vloeiend praten. Als dit langer dan 3 maanden aanhoudt, spreken we van stotteren.
Er wordt momenteel nog veel onderzoek gedaan naar de oorzaak van stotteren. Zo vermoeden wetenschappers dat een afwijking in het zenuwstelsel hier een rol in speelt. Dat betekent dat stotteren steeds meer als een medisch probleem wordt beschouwd. Maar ook erfelijkheid draagt een steentje bij in het ontstaan van stotteren: vaak zie je dat in een familie meerdere mensen stotteren (of vroeger gestotterd hebben). Invloeden vanuit de omgeving kunnen het stotteren verergeren, zoals een keer uitgelachen worden. Ook spanningen en negatieve gedachten maken het stotteren soms erger.
Lees verder onder de advertentie
Wat kun je ertegen doen?
Bij jonge kinderen kan het stotteren vanzelf weer overgaan. Duurt het stotteren echter langer dan twee jaar, dan is stottertherapie bij een logopedist of stottertherapeut (dit is een logopedist die gespecialiseerd is in stotteren) aan te raden. Hierbij worden oefeningen gedaan om het stotteren te herkennen en te verminderen. Bij kleine kinderen wordt dit vaak in een spelvorm gedaan, en ook ouders worden hierbij betrokken. Kinderen kunnen erg onzeker worden van stotteren. De therapie is er ook op gericht om het zelfvertrouwen te vergroten en het plezier in spreken weer terug te krijgen.
Is jouw partner altijd degene die je verrast met een romantisch gebaar? Een onverwacht cadeautje, een avondje fancy uiteten of zelfs een ontbijtje op bed. Sommige mannen lijken gewoon geboren voor romantiek. En ja hoor, je sterrenbeeld speelt daar zeker een rol in.
Laurie (37) is orthopedagoog, opvoeddeskundige en moeder van zoons Dex (6) en Otis (2). Sinds dit jaar woont ze met haar gezin in Kaapstad. In haar column schrijft Laurie over haar ervaringen van het emigreren met twee jonge kinderen, het leven in Zuid-Afrika en de hoogtepunten en worstelingen van het ouderschap.
Doe jij als moeder het meest in huis? Van de kinderen naar school brengen tot de boel netjes houden? En merk je dat je partner niet altijd even enthousiast is om de handen uit de mouwen te steken? Het ligt niet aan hem, het ligt aan de sterren. Mannen met deze sterrenbeelden zijn namelijk luie […]
Denk je als moeder punten te scoren door je uit te sloven met de broodtrommel van je kind, word je op de vingers getikt door de juf. Het overkwam Cara. “Ik moet het van de juf gewoon bij een boterham met kaas houden.”
Dat het ouderschap zwaar is, zal weinig moeders verbazen. Maar wist je dat meer dan 1 op de 4 moeders tijdens het voeden in slaap valt? Begrijpelijk? Absoluut. Maar ook risicovol, zeggen experts tegen Parents. Zo houd je volgens hen jezelf én je baby veilig.