Dit moet je weten over de eisprong

dit moet je weten eisprong Beeld: Shutterstock
Redactie Kek Mama
Redactie Kek Mama
Leestijd: 4 minuten

Wist je dat je 400 tot 500 eisprongen in je leven meemaakt? Da’s aardig wat – hoog tijd dus om de eisprong wat beter onder de loep te nemen. Wat gebeurt er dan precies en kun je ‘m eigenlijk voelen?

Lees verder onder de advertentie

Ovulatie

De eisprong wordt ook wel de ovulatie genoemd. Er barst in één van je eierstokken dan een rijp eiblaasje (ook wel follikel genoemd) open en er komt een eicel vrij. Als je een regelmatige menstruatie hebt, heb je bijna zeker iedere maand een eisprong. Er komt dan dus een eitje vrij uit één van de eierstokken.

Lees verder onder de advertentie

Bij een regelmatige menstruatie heb je een cyclus van ongeveer 28 dagen. De eisprong vindt zo’n 14 dagen vóór het begin van je menstruatie plaats. Dus weet je wanneer je ongesteld moet worden, dan heb je twee weken daarvóór je eisprong.

Heb je een onregelmatige menstruatiecyclus, dan is het lastig te zeggen wanneer je volgende eisprong precies komt.
 

Kan je het voelen?

Sommige vrouwen zeggen van wel. Zij voelen een stekende pijn in hun onderbuik rondom de dag van hun eisprong. Andere vrouwen voelen er juist helemaal niets van.

Waar je de eisprong aan kunt herkennen, is je vaginale afscheiding. Die is tijdens je eisprong wat taaier en dikker. Ook is je temperatuur ietsje hoger een dag na je eisprong (maar dan hebben we het slechts over ongeveer 0,2°C).
 

Lees verder onder de advertentie

Geen eisprong

Er zijn een aantal factoren die de kans op een eisprong kunnen verminderen. Zo kun je een eisprong overslaan door stress, heel intensief sporten, als je enorm bent afgevallen of een laag lichaamsgewicht hebt. Ook overgewicht speelt een rol.
 

Lees verder onder de advertentie

Lees ook:
Kind uit de kroeg: ‘Tegen de datum van mijn eisprong ging ik bewust op stap’ >

 

Anticonceptie

Bepaalde vormen van anticonceptie houden de eisprong tegen, zoals de pil. Er wordt dankzij de hormonen dan voorkomen dat er een eicel vrijkomt (en op die manier kun je dus niet zwanger worden).
 

Lees verder onder de advertentie

Zwanger worden

Als je een kinderwens hebt en juist wél zwanger probeert te worden, dan is de eisprong een belangrijk moment. Iedere menstruatiecyclus ben je namelijk maar een paar dagen vruchtbaar en dat is rondom het moment van je eisprong. Om precies te zijn: een paar dagen vóór de ovulatie en een aantal uur daarna. Alleen als je op die dagen seks hebt, kun je zwanger worden. De grootste kans daarop is op de dag van de eisprong en de twee dagen daarvóór. Je kunt het ook één of twee dagen na je eisprong nog proberen, maar de kans op bevruchting is dan nihil.
 

Lees verder onder de advertentie

Ovulatietest

Wil je graag zwanger worden, maar ben je al een paar maanden bezig? Geen nood aan de man, want gemiddeld duurt het een jaar tot een vrouw zwanger wordt. Maar wil je het lot een handje proberen te helpen, dan kan een ovulatietest uitkomst bieden. Deze koop je gewoon in de supermarkt of de drogist en geeft aan wanneer je je eisprong hebt (en dus de grootste kans op bevruchting).

Lees verder onder de advertentie

Er zijn verschillende soorten testen, maar ze meten allemaal de LH-piek in je lichaam. Dit is een hormoon dat zo’n twee dagen voorafgaand aan je eisprong meer aanwezig is. De meeste ovulatietesten werken net als een zwangerschapstest: je plast over het staafje en na een paar minuten kun je het resultaat aflezen. Is de test positief, dan zit je dus in je vruchtbare periode.

 

Lees ook:
Kinderwens? Met deze ovulatietesten meet je je vruchtbare dagen >

 

 


Bron: Thuisarts.nl & 24baby.nl

 

 

Nog meer Kek Mama? Volg ons op Facebook en Instagram. Of neem een abonnement >

Meest bekeken