Mazelen is een van de meest besmettelijke ziektes ter wereld en het aantal uitbraken neemt de laatste tijd toe. Maar wat is mazelen precies, hoe herken je de symptomen en wat kun je doen als je kind besmet raakt? Lees hier alles wat je moet weten over deze ziekte.
Lees verder onder de advertentie
Recentelijk zijn er meerdere uitbraken van mazelen gemeld op scholen in Nederland, met name in Amsterdam en Rotterdam.In Amsterdam Nieuw-West zijn twintig kinderen besmet geraakt, waarvan vier zijn opgenomen in het ziekenhuis.Geen van deze kinderen was gevaccineerd tegen mazelen.In Rotterdam heeft een basisschool haar deuren een week moeten sluiten nadat 32 kinderen besmet raakten.Deze uitbraken worden mede toegeschreven aan een dalende vaccinatiegraad, waardoor de kans op verspreiding van het virus toeneemt.
Lees verder onder de advertentie
Wat is mazelen en hoe raak je besmet?
Mazelen is een virusinfectie die van mens op mens wordt overgedragen. Het virus verspreidt zich via speeksel en snot, bijvoorbeeld door hoesten of niezen. Via de lucht komen kleine besmette druppeltjes in de omgeving terecht, waardoor anderen het virus kunnen inademen en besmet raken.
Lees verder onder de advertentie
Hoewel mazelen in Nederland lange tijd weinig voorkwam – met gemiddeld tien gevallen per jaar – is er momenteel een stijging in het aantal besmettingen. De laatste grote uitbraak was in 2013, met 2.700 geregistreerde gevallen, maar door de dalende vaccinatiegraad nemen de uitbraken nu weer toe. Volgens arts-microbioloog Matthew McCall van het Radboudumc blijft het risico op uitbraken bestaan in gemeenschappen met lage vaccinatiegraad.
Na besmetting duurt het gemiddeld tien dagen voordat de eerste klachten optreden. De meest voorkomende symptomen zijn:
Hoge koorts
Rode vlekjes op de huid die later bruin worden en kunnen samenvoegen
Witte vlekjes aan de binnenkant van de wangen
Hoesten en verkoudheid
Rode, geïrriteerde ogen
De huiduitslag begint vaak op het gezicht en verspreidt zich vervolgens naar de rest van het lichaam. De vlekken kunnen gaan jeuken en het ziektebeeld kan in sommige gevallen ernstiger verlopen.
Lees verder onder de advertentie
Hoe kun je mazelen behandelen?
Er bestaat geen specifieke behandeling tegen mazelen. Het beste wat je kunt doen is:
Je kind voldoende laten rusten
Zorgen voor voldoende vochtinname
Klachten zoals koorts en jeuk verlichten met milde medicatie (altijd in overleg met een arts)
BMR-vaccinatie
De BMR-vaccinatie (bof, mazelen, rodehond) biedt de beste bescherming tegen mazelen. Kinderen krijgen deze vaccinatie standaard aangeboden op jonge leeftijd. Bij volledige vaccinatie (twee prikken) is de kans op mazelen zeer klein. Heeft je kind slechts één prik gehad, dan is er nog steeds een risico op besmetting.
Als je vermoedt dat je kind mazelen heeft, neem dan contact op met de huisarts. Hoewel de meeste kinderen vanzelf genezen binnen 7 tot 10 dagen, kunnen er complicaties optreden, zoals oorontsteking, longontsteking of in zeldzame gevallen hersenvliesontsteking. De kans dat een kind in Nederland overlijdt aan mazelen is klein (minder dan 1 op 10.000), maar het blijft belangrijk om alert te zijn.
Lees verder onder de advertentie
Daarnaast is het verstandig om de school of opvang te informeren, zodat verdere verspreiding kan worden beperkt.
Yolanthe Cabau is niet alleen een succesvolle actrice, presentatrice én Kek Mama columnist, maar vooral een liefdevolle moeder. Haar zoontje Xess Xava, die ze samen met ex-man Wesley Sneijder heeft, is haar grote trots. Maar zoals dat tegenwoordig helaas vaker gaat op sociale media, krijgt ook hij te maken met ongevraagde meningen en ongepaste opmerkingen.
Soms doe je als ouders iets waar je later spijt van hebt. Of waar je je enigszins voor schaamt. Zo ook Dilara, die door een actie niet bepaald meer goed bekend staat op de school van haar dochters.
Als de school belt flitsen er tachtig scenario’s door je hoofd, geen van alle goede. Gelukkig is er niet altijd sprake van rampspoed. Zoals bij Mieke (39), moeder van Merel (15) en Xavi (3).
Je kent het wel: je doet even snel een boodschap en tegen de tijd dat je thuiskomt, is er een klein drama ontstaan. Maar dit keer geen omgekieperd pak melk of een kleuter die zijn knuffel kwijt is. Nee, er is ingebroken! Of toch niet?
Marloes (33) is redacteur bij Kek Mama en woont met vriend, peuter (3) en baby (10 maanden) in Arnhem. Ze schrijft in haar columns over hoe ze het hoofd boven water houdt in haar chaotische gezinsleven en de overgang van één naar twee kinderen. Deze week over: de eerste wendag op de basisschool.
Patrick (53) is schrijver van romans en freelance tv-redacteur. Hij woonde over de hele wereld en heeft vijf kinderen. Voor zijn column put hij uit een oneindige bron van even herkenbare als opmerkelijke verhalen over het vaderschap.